Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 4. 4. 2013.

| Društvo

Nišlijka najbolji srpski komunikator nauke

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Miona Petković
Miona Petković

Nišlijka Miona Petković, pobednica “Laboratorije slavnih” i aktuelni najbolji srpski komunikator nauke, predstavljaće u junu svoju zemlju na međunarodnom “FameLab” takmičenju u Engleskoj.

Kao jedini finalista sa juga Srbije, izabrana je za najboljeg među 10 govornika čiji je zadatak bio da za samo 3 minuta predstave naučnu prezentaciju razumljivu širokoj publici. Miona Petković Miona Petković sa nagradom; foto: FB strana FameLab Serbia

Iako studira arhitekturu i u gimnaziji je bila uspešna na matematičkim državnim takmičenjima, a uz to je naklonjena umetnosti, ova devojka se opredelila da govori o fenomenu "prokrastiinacije" ili o tome zašto su ljudi skloni da odugovlače i važne stvari ostave za sutra.

- To je moja karakteristična osobina, ali i većine studenata, pa i svih ostalih. Htela sam da im objasnim da je to stvar prirode i našeg mozga, kao i da ako odugovlače, to mogu da promene samo snagom volje – priča Miona.

Objasnila je da se u našim glavama “bore” dva sistema: limbički koji je “primitivan”, radi automatski i sklon je ispunjenju trenutnih zadovoljstava, i prefrontalni deo mozga kojim razmišljamo o prošlosti i budućnosti, ali ga je neophodno pokrenuti energijom i voljom.

Miona smatra da je žiri najboljim komunikatorom nauke proglasio baš nju jer se od ostalih takmičara izdvojila južnjačkim temperamentom i drugačijim pristupom temi. Pobedu nije očekivala jer je govorila o oblasti koju ranije nije poznavala.

- Potrebno je samo da se za nešto zainteresujete i onda, bar danas, zahvaljujući internetu, možete sve lako da saznate, tako da mi nije bilo teško da pripremim izlaganje, informacije sam “isfiltrirala” i govorila jednostavno – kaže ova devojka. Miona Petković Crtež Mione Petković 

Osim što je uspešan student 3. godine arhitekture na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, Miona se uspešno bavi i crtanjem i ljubitelj je književnosti.

- Obožavam da crtam, čitam o svemu, najviše volim matematiku, ali mi pažnju uvek privuku situacije kad u svakodnevici primetim zakone nauke – govori Miona.

Sada joj preostaje da izlaganje do početka juna dobro uvežba na engleskom jeziku, pa da i na Festivalu nauke u Čeltnamu oduševi žiri entuzijzmom i neposrednošću. Taj festival podržavaju svetske naučne institucije kao što su CERN i NASA.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • suncica zeljic

    22:30 // 4. 4. 2013.

    BRAVO ZA MIONU! Radujem se kada procitam ovakvu slicne vesti i bilo bi srece da ih je sve vise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: