Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 3. 9. 2013.

| Društvo

Novi tarifni sistem u niškoj Toplani

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplana-kotao2.jpg
Deo pogona niške Toplane, arhivska fotografija

Stambene zgrade i privatne kuće u jednom delu Niša sa početkom nove grejne sezone imaće i novi sistem naplate grejanja. Umesto dosadašnje naplate po metru kvadratnom, naplaćivaće se potrošena toplotna energija.

U Toplani objašnjavaju da je reč o  takozvanim meračima utroška toplotne energije (popularno nazvanim kalorimetrima) koji su ugrađeni u sve podstanice stambenih zgrada i privatnih objekata, a putem kojih se, već nekoliko sezona unazad, vrši merenje potrošnje.

- Od sada će računi imati varijabilni i fiksni deo. Prosek do sada izmerene potrošnje predstavljaće varijabilni deo. Uzima se prosečna godišnja potrošnja kilovat-sata za tu podstanicu, koja se zatim deli stanarima prema metrima kvadratnim konkretnog stana. Nakon isteka grejnog perioda, maja meseca, očitana potrošnja za tu sezonu biće upoređena sa polaznim (pretpostavljenim) vrednostima, a razlika u potrošnji biće nadoknađena u naredna 3 meseca (maj,jun i jul) - objašnjavaju u Toplani.

Tako će, tvrde u ovom preduzeću, korisnik koji je potrošio manje kilovat-sati dobijati manje račune za grejanje do avgusta meseca i obratno, korisnik koji je potrošio više imaće uvećane račune za ostvarenu razliku.

- Ove grejne sezone krećemo sa teritorijom Mesne kancelarije “Medijana”. To pokriva toplana “Majakovski” i deo toplane “Krivi vir”. Do kraja grejne sezone u sistem će biti uveden ceo grad i svi korisnici naših usluga - kažu u Toplani.

Cene grejanja po novom obračunu, bez PDV-a iznosiće 29,23 dinara po metru kvadratnom, to je fiksni deo i 6,13 din po kilovat-satu kao varijabilni deo.

Kako se obračunava potrošnja?

digitron IlustracijaNa primeru stana od 50 kvadrata u zgradi ukupne površine 2.000 metara kvadratnih izračunavanje utrošene toplotne energije išlo bi ovako:

Fiksni deo: 50m²  x 29,23 RSD = 1.461,5 RSD

Varijabilni deo:

Procentualno učešće stana 50 / 2000 = 2,5%
Prosečna godišnja potrošnja za objekat 220.000kWh
Prosečna godišnja potrošnja za stan 220.000kWh X 2,5% = 5.500kWh
Mesečna potrošnja 5.500kWh / 12 = 458,30kWh
Mesečni račun 458,30kWh X 6,13RSD = 2.809 RSD

Vlasnik ovog stana bi trebalo da plati ukupno na mesečnom nivou: Fiksni + Varijabilni = 1.461,5 + 2.809 = 4.270,5 RSD

U Toplani kažu da će novim tarifnim sistemom, ali i zahvaljujući dobroj izolaciji i visokom stepenu energetske efikasnosti neke zgrade plaćati manje račune za grejanje i do 30 odsto. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Stefanovic

    16:18 // 17. 9. 2013.

    Trosak odrzavanja u poslednjih 20god.Br.radnika pre i danas pa da proanaliziramo da li je to 50% od utrosenih Kwh toplote za dati primer.Kako je izracunato da 50m2 trose 220000Kwh.A njihovi gubici!?..

  • pero peric

    14:37 // 13. 9. 2013.

    Samo LIČNI kalorimetar, lična potrošnja,po stanu. Ništa drugo ne priznajem i sve ostalo je obično laganje naroda i priznavanje lične nesposobnosti, koja se nadomesti otimanjem para od savesnih građana

  • Luka Laban

    16:49 // 5. 9. 2013.

    Gospodo,dok ne dobijem licni a ne zajednicki u zgradi kalorimetar tek tad cu moci da kontrolisem potrosnju a da ne zavisim od drugih....trenutno nemamo nikakav !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: