Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:17, 9. 9. 2020.

| Društvo

Rasprava o budžetu opozicije i bivše niške vladajuće garniture, Sotirovski posmatrala bez reči

Autor:M. Zirojević. A. StankovIzvor:Južne vesti
skupstina
Treća sednica; foto: M. Z.

Na trećoj sednici novog saziva niškog parlamenta odbornici su posle burne diskusije usvojili završni račun gradskog budžeta za 2019. godinu sa 50 glasova za i 4 protiv. Za novog gradskog urbanistu izglasana je Tanja Obradović, izabrani su novi članovi komisije za planove i Gradskog štaba za vanredne situacije.

Na samom početku izabrani su novi odbornici sa liste “Aleksandar Vučić - za našu decu” umesto Dragane Sotirovski, Dušice Davidović i Nenada Stankovića koji su prešli u izvršnu vlast. Odborničku zakletvu položili su Aleksandra Projović, Milica Štrbo i Miloš Jovanović.

Na dnevnom redu bila je odluka o usvajanju završnog računa za niški budžet u 2019. godini.

Šef odborničke grupe SPS-JS Mile Ilić rekao je da je to tehnička stvar, a ne politička, kao i da se glasa o tome da li je račun u skladu sa zakonom, a pa bi raspravi trebalo pristupiti sa stručnim, a ne političkim argumentima.

Međutim, rasprava o završnom računu pretvorila se upravo u “politički obračun” grupe “Niš, moj grad” i bivših gradonačelnika Darka Bulatovića i Zorana Perišića.

Odbornik Branislav Jovanović rekao je da je sunovrat vlasti realizacija kapitalnih investicija 44 %, KLERP-a oko 50%, a u sportu 100. Istakao je da je za Vodovod izdvojeno 17 miliona, a za kanalizaciju 8.

Povećavate troškove, investicije smanjujete - rekao je Jovanović.

Završni račun branio je najpre Miloš Milošević, sada odbornik, a u prošlom mandatu pomoćnik gradonačelnika Niša. Isprovociran opozicionim izlaganjem, prvi put za govornicu je izašao i bivši gradonačelnik Darko Bulatović i branio tekovine svoje administracije 2016. - 2020.

Bulatović je rekao da je prethodni period obeležilo to što nije bilo novih zaduženja, a da je značajni deo nasleđenih vraćen.

Naš budžet je bio 9 milijardi dinara, bez kredita. Nije bilo povećanja poreza na imovinu. Pokažite mi jedan akt o povećanju poreza na imovinu. Prihod od poreza na zarade je uvećan zbog novih zapošljavanja. Zašto činjenice ne dobiju podršku svih odbornika. Moramo da branimo rezultate, kako danas, tako i sutra, rezultate nove gradonačelnice - naveo je Bulatović.

Ipak, nova gradonačelnica Dragana Sotirovski nije se mešala u ovu raspravu.

Gradsko veće je usvojilo završni račun niškog budžeta koji je, kako je rečeno, realizovan sa više od 80% i to je prvi put da je realizacija na tom nivou u poslednjih 8 godina. Kao i tada, vladajuća većina usvojila je završni račun sa 50 glasova za i 4 protiv, svi iz “Niš, moj grad”.

Opozicionari Dragoslav Ćirković i Miodrag Stanković insistirali su da je porez na imovinu povećavan jer su i prihodi veći, a predstavnici vladajuće većine, među njima i socijalista Igor Novaković nekoliko puta, odgovarali su da je uvećan obim naplate, a ne sam porez.

“Živite na grbači naroda” - rečenica je opozicionara koja je najviše naljutila Zorana Perišića, uz Ćirkovićev komentar da je naprednjačka grupa “Aleksandar Vučić - za vašu decu”.


Izabrana urbanistkinja, komisija za planove i Gradski štab za vanredne situacije

U raspravu o predlogu novog gradskog urbaniste Branislav Jovanović uveo je priču o raznim zgradama, divljoj i neestetskoj gradnji, a pominjao je i hapšenja povezana sa zgradom na niškom keju.

Pustite hapšenja sad - prekunuo ga je predsednik Skupštine Boban Džunić.

Inače, i Jovanović i Džunić hapšeni su prethodnih godina. Jovanović je naplatio odštetu za neosnovani pritvor, a protiv Džunića postoji nepotvrđena optužnica u Višem sudu.

Današnju skupštinsku sednicu obeležili su Džunićevi pokušaji da “disciplinuje” Jovanovića i ne dozvoli mu da izlazi iz teme, ali i Džunića su naprednjaci pokušavali da “disciplinuju” i nauče ga kako se vodi sednica. U tome je prednjačio Zoran Perišić.

Kada vam novinar postavi pitanje, vi odgovorite u dve, tri rečenice pa onda pričate šta hoćete, naravno, ukoliko vam to novinar dozvoli. Isto je i sa predsednikom skupštine i govornikom - rekao je Perišić.

A onda je i sam izlazio iz teme, ali ga Džunić nije prekidao.

Gradonačelnica Sotirovski konstatovala je dugačku raspravu.

Tri sata raspravljhamo o onome što je bilo, valjda nećemo tri sata i o onome što će biti - rekla je gradonačelnica.

Konačno, izabrana je Tanja Obradović za gradskog urbanistu, a novi članovi komisije za planove su: Aleksandar Keković, Igor Igić, Igor Trajković, Mara Rašković, Zoran Prokić, Slaviša Kondić, Miroslav I. Popović, Gordan T. Milenković.

Za novog komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije postavljena je Dragana Sotirovski, za zamenika komandanta Dušica Davidović, a članovi su i čelnici Doma zdravlja i Hitne Milorad Jerkan i Slavoljub Živadinović, Vodovoda i Mediane - Igor Vučić i Dragoslav Pavlović, a posle mnogo godina više nije član infektolog i nekadašnji direktor Infektivne Žarko Ranković.

Zasedanje je i ovog puta, zbog epidemioloških mera, bilo u sali Oficirskog doma, a uglavnom su svi nosili maske.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    13:24 // 10. 9. 2020.

    A TZV gradonacelnica cuti !!!

  • Pera

    08:32 // 10. 9. 2020.

    Lepo sam ja rekao da je Aleksinački rudnik spas za sve nas!. Tamo treba da drže sednice i da dele mandate i funkcije za koje nisu stručni, ali zato znaju da redovno primaju platu i voze službena kola u privatne svrhe.

  • Istina je...

    08:11 // 10. 9. 2020.

    Ovo je sve izgubilo smisao VIŠE IM NE TREBA DATI NA ZNAČAJU NI MALO dosta je bilo NA SVAKE ČETRI GODINE JEDNA GARNITURA, PA DRUGA pa eto dvaes puta renoviranje mostova, centra grada a kad se dobro okoriste posle ih nema nigde samo čujemo ovde kupili stan, ovde DUPLEKS nema više bate smučili ste se Nišlijama!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: