Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:51, 19. 4. 2012.

| Društvo

Održana debata o borbi protiv korupcije u Nišu

Autor:J.C. i B.G.Izvor:Južne vesti
protekta

Mesec i po dana nakon što je gradonačelnik Niša raspisao konkurs za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma, u Nišu je održana javna rasprava o potrebi postojanja takvog tela.

Rezultati konkursa još nisu saopšteni,javnost još nije obaveštena po kojim kriterijumima će biti izabrani budući članovi, koliko će ih biti, niti ko će ih uopšte i birati. Osim što su Južne vesti objavile spisak prijavljenih kandidata, iz koga je jasno da je stručna javnost bojkotovala taj konkurs, ništa se više o tome ne zna.

Inicijatori debate, NVO Protekta, kažu da je skup organizovan kako bi javnost razmotrila nastali problem i moguća rešenja.

Po prvi put u rešavanje problema uključila se Agencija za borbu protiv korupcije, a svoj stav izneli su i predstavnici referentnih organizacija, među kojima i Vladimir Goati iz "Transparentnosti Srbija", Pavle Dimitrijević predstavnik Biroa za društvena istraživanja koji je i inicirao osnivanje LAF, kao i Predrag Blagojević novinar i urednik Južnih vesti

- O korupciji, fudbalu i politici u Srbiji svi sve znaju. Taj termin znači propadanje, truljenje i raspadanje i to je zapravo ono što razjeda našu zemlju - rekao je na početku rasprave Vladimir Goati.

Podsećajući da je konkurs za nove članove LAF raspisan bez ikakvih kriterijuma, Predrag Blagojević predložio je da se konkurs poništi.

- Potpuno je nedopustivo da gradsko Veće raspiše konkurs za izbor antikorupcijskog saveta i da na kraju članovi veća, dakle političari, odlučuju ko će ih kontrolisati u njihovom radu! To je suprotno svim principima borbe protiv korupcije. Konkurs treba poništiti i omogućiti onima koji su do raspuštanja LAF bili u njemu da rade - rekao je Blagojević.

Blagojević je dodao i da bi, kao kompromisno rešenje, mogao da se primeni i predlog BIRODI da se od prijavljenih na konkurs samo izabere jedan kome bi bila dodeljena godišnja nagrada za borbu protiv korupcije i ko bi time, kao što je i predviđeno Planom, postao član LAF.

Pažnju učesnika privukla je i izjava Žarka Rankovića, koji se saglasio da odluka o raspisivanju konkursa, za koju je i sam glasao, bila pogrešna.

- Lično smatram da konkurs treba poništiti. Ali, ne slažem se sa tim da je problem što je predloženo da gradsko Veće izabere članove LAF. To isto veće je predložilo i one koji su činili radnu grupu. Tada to nikome nije smetalo - rekao je Ranković.

Jedan od zaključaka diskusije bio je da Srbija ima zakone, ali da je problem njihova primenjuju, a da je gotovo identična situacija i sa Lokalnim antikorupcijskim planom, kojim je i definisano osnivanje LAF.

Na raspravi su predstavljeni i rezultati istraživanja koje je "Protekta" sprovela među građanima Niša.

Prema rezultatima 90% ispitanika misli da u gradu ima korupcije, a isti procenat ne zna da u gradu postoji institucija čiji je zadatak da se bori protiv korupcije. Međutim, suštinski nije bilo odgovora na pitanje ko bi trebalo da izabere članove tog tela, s obzirom da se 75% građana izjasnilo da bi to trebalo da učini "nezavisna ekspertska komisija", pa ostaje problem ko bi formirao tu komisiju.

Milan Stefanović, direktor Protekte, najavio je da će na osnovu zaključaka sa javne rasprave biti sastavljene preporuke, koje će biti dostavljene svim institucijama nadležnim za borbu protiv korupcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: