Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:36, 30. 1. 2014.

| Društvo

Omanuo sistem kontrole računa za struju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
forum23.jpg
Perica Stojčev (levo) i Jovan Jovanović (desno) iz "Foruma" otkrili sistemsku grešku, arhivska fotografija

Komisija za energetiku niškog Centra za zaštitu potrošača “Forum” tvrdi da ima dokaze, da kompjuterski sistem kontrole EPS-a nije sprečio obračunavanje milionskih računa za struju.

U ovom udruženju došli su do zaključka, da zbog novogdišnjih i božićnih praznika brojila nisu očitavana. Kao dokaz za ovu tvrdnju navode upisanu potrošnju, koja na pojedinim računima, iznosi i više desetina hiljada kilovat-sati električne energije, a negde se ta procenjena potrošnja merila i milionima kilovat-sati.

Upravo ove enormne potrošnje na računima, kako kažu u “Forumu”, potvrđuju postojanje greške u sistemu koji nije sprečio izdavanje "naduvanih" računa.

- Sistem je dozvoljavao da se, za brojila u kategoriji domaćinstva, unose količine utrošene električne energije koje su neprihvatljive za tu kategoriju potrošača. Da su prilikom projektovanja sistema za obračun utroška električne energije postavljena ograničenja – upozorenja, da su unete veličine neprihvatljive za određene kategorije potrošača, sistem bi upozorio operatere na nelogičnosti unetih podataka, pa do ovakvih propusta ne bi ni došlo - stoji u saopštenju niškog Centra za zaštitu potrošača.

Iz “Foruma” objašnjavaju da ovo potvrđuje da odgovornost zbog milionskih računa nije samo na Elektrodistribucijama, već i na Elektroprivredi Srbije.

Podsetimo, direktor EPS-a Aleksandar Obradović naložio je smenu pojedinih direktora, među kojim su i čelni ljudi “Jugoistoka”.


Milionsku štetu platiće građani

rac Milionski računi najčešći u Nišu, arhivska fotografijaGreške u decembarskim računima za struju već su nanele štetu EPS-u. U “Forumu” kažu da je reč o milionima dinara.

- EPS je za sve dostavljene račune platio PDV. Samo za račun od 24 milona dinara, koji je dobio stanovnik Brzog Broda, EPS je platio PDV u iznosu od nešto preko 4 milona dinara. Naravno, na kraju će sve to platiti potrošači, jer će EPS zbog nastalih gubitaka tražiti povećanje cene električne energije i naravno, to će mu biti odobreno!? - upozoravaju u “Forumu”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S

    15:11 // 31. 1. 2014.

    Ovi iz Foruma sve sami stručnjaci i dušebrižnici. Ali nisu u pravu, i nije to način borbe protiv javašluka javnih preduzeća i nestručnog rada. Strah me da ne dobiju šećer koliko se bore za sve nas. :D

  • Milan

    14:20 // 31. 1. 2014.

    Sistem ipak ovakva stanje ne sme da pusti.
    Druge distribucije po Srbiji nemaju ovakve probleme.

  • Milan

    14:19 // 31. 1. 2014.

    potrošnju a čije je zadnja cifra negde izmedju. Neko očita recimo 5 neko sledećeg puta 4 i eto 100000 KW potrošnje kod brojila sa 5 cifara ili čak milion kod brojila sa 6.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: