Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 2. 4. 2015.

| Društvo

Otvorili šalter koji postoji već 5 godina

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
daskaa
Na otvaranje pozvani i mediji (foto: Južne vesti)

Danas je u prisustvu medija predsednik Skupštine Grada Mile Ilić u Gradskoj upravi otvorio šalter za osobe sa invaliditetom koji postoji već 5 godina, samo što je sad, kako se čulo na otvaranju, "izvučena daska" ispred šaltera kako bi on bio pristupačniji za ljude u kolicima.

Dragana Rodić, predsednica istoimenog udruženja koja je već dugo u kolicima, kaže da je veoma zadovoljna što je šalter prilagođen na ovaj način.

Do sada nam je bilo gotovo nemoguće da priđemo. Sada će biti lakše i nama, ali i majkama sa decom - kaže ona.

Ono što je ovog puta novina, kaže Jordan Ivanović iz Uprave za socijalnu zaštitu, jeste to što će od sada na ovom šalteru jedan službenik završavati ceo posao.

Osobe u kolicima više morati da idu od šaltera do šaltera ili na sprat, kao što je do sad bio slučaj. Sada im je na raspolaganju službenik koji će sam sve da završi i da im isporuči kompletnu dokumentaciju - kaže Ivanović.

I predsednik Skupštine grada Mile Ilić kaže da je ovo veoma značajno, jer sada sugrađani u kolicima mogu da pristupe spuštenom šalteru, a na drugom koji je u visini ostalih šaltera, svoje obaveze mogu da završe i Nišlije sa drugačijim invaliditetom, bilo da se radi o onima koji se otežano kreću, ili imaju oštećen vid ili sluh.

Osim ovoga, imamo već godinama i službenika koji sa osobama oštećenog sluha komunicira na znakovnom jeziku. Takođe, ispred Gradske uprave će biti urađena rekonstrukcija trga u okviru čega će biti napravljena i staza za slepa i slabovida lica - kaže Ilić.

usluznicentar Na šalteru broj 8 svoje obaveze mogu da završavaju osobe sa invaliditetom (foto: Južne vesti)Međutim, ovom događaju je prisustvovalo i nekoliko sugrađana iz drugih udruženja osoba sa invaliditetom koji imaju drugačije viđenje ove situacije.

Jedna od njih, Ljiljana Ilić kaže da je ovo svakako pozitivan događaj, ali se pita “šta je ovde novo”. Katica Ranđelović iz Centra za samostalni život OSI takođe potvrđuje da smatra da je ovo korisno za ljude u kolicima, ali tvrdi da ovaj spušteni šalter postoji od 2010. godine.

Tada su šalterski radnici dolazili kod nas na obuku nakon što je gradska vlast rešila da adaptira ovaj prostor i za sugrađane sa invaliditetom. Međutim, mi smo iskreno sada očekivali nešto novo, a ispostavilo se da su samo izbacili jednu dasku - kaže Katica Ranđelović iz Centra za samostalni život OSI.


Nova stranka: Okupljanje oko daske - prikupljanje jeftinih poena

U vezi s ovim događajem oglasila se i Nova stranka. Predsednik resornog odbora za zaštitu ljudskih prava ove stranke Ivan Novković, koji je i sam u kolicima, kaže da je skandalozno otvarati šalter koji je već duže vreme u funkciji.

Žao mi je što je gradska vlast u još jednoj akciji beskrupuloznog prikupljanja jeftinih političkih poena, jer se podrazumeva da javni objekti i javne površine treba da budu pristupačni svima. Problem je što se i dalje smatra vešću kada se nešto učini pristupačnim u ovom gradu - kaže on.

Novković napominje i da je vlast ovaj događaj iskoristila da svečano “okupi oko daske” predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom “kao dekor”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • palilulac

    11:12 // 3. 4. 2015.

    Koloko puta je Mile Ilic otvarao Klinicki centar,pa koliko vec gradi studenski grad.Ovo mu je prvo uspesno otvaranje necega u poslednjih 5 god.BRAVO.Zbog zasluga treba ga uzidati u novi Klini.centar.

  • Dr.Pravdić

    22:55 // 2. 4. 2015.

    Pa oni su tek sada pronašli dasku,ali im na žalost izgleda fali ceo nameštaj!?

  • Čiča

    21:40 // 2. 4. 2015.

    Ok daska, nego, verujte mi sve ovo može da se završi online, preko interneta. Takođe me interesuje ako neko može da mi objasni dokle će ovaj Mile Ilić da bitiše u Skupštini Grada?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: