Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 13. 6. 2016.

| Društvo

Planinarski susret Srba i Bugara na vrhu Ruja

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
Planinari - PK Železničar
Planinari se po sedmi put susreli na vrhu Ruja; foto: FB strana "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj"

Oko 1.350 planinara iz Srbije i Bugarske u subotu 11. juna susrelo se na vrhu planine Ruj na sedmom Međunarodnom usponu na ovu planinu visoku 1.706 metara. Među učesnicima i planinarka od 97 godina.

Prema zvaničnim evidencijama, učestvovao je 621 planinar sa srpske i 605 njih sa bugarske strane, ali se procenjuje da ih je bilo i više.

Srpski planinari su krenuli iz sela Rakita, a vreme im je, kako kažu, išlo na ruku, pa je i uspon i povratak stazom ukupne dužine 18 km, prošao bez problema.

Po procenama vodiča i pripadnika Gorske službe spasavanja, ovogodišnji uspon na Ruj bio je najmanje zahtevan za samo vođenje na stazi. Sve se odvijalo lagano, nije zabeležen bilo kakav problem. Vodiči i spasioci bili su u stalnoj komunikaciji. Staza je bila potpuno prohodna i jako dobro obeležena - kaže Miroslav Dokman iz PK “Železničar”.

Uspon na Ruj; PK Železničar Izlazak na Ruj; foto: FB strana "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj"Sa srpske strane, učesnici su se najpre popeli na vrh Rakitski kamen (1.456 m) za šta je grupi trebalo nešto preko dva sata umerenog hoda posle čega se manji deo učesnika vratio u Rakitu, a većina nastaviila kretanje ka Ruju.

Bez većih problema učesnici sa obe strane planine Ruj izašli su na vrh i uživali u druženju i lepim vidicima. Ispoštovana su sva pravila i uslovi pogranične policije, pa je i sa te strane uspon protekao u najboljem redu - kaže Dokman.

Po povratku u Rakitu, učesnicima je poslužen besplatan ručak, a organizovana je i likovna kolonija na kojoj su učestvovali slikari iz Babušnice, Dimitrovgrada, Pirota i Bele Palanke.

Inspirisani planinom Ruj, Rakitom, Rakitskom i Zvonačkom rekom i njenim kanjonom, kao i kanjonom reke Jerme, umetnici su, kaže, stvorili prelepe slike od kojih su neke podeljene učesnicima akcije.

Dokman kaže da su među nagrađenima i Jelena Minardi, članica PK “Železničar”, stara 97 godina, koja je uspela da pređe desetak kilometara makadamskim putem od sela Rakita do sela Vuči Del i nazad.

Ovaj uspon na Ruj organizovao je Planinarski klub “Ruj 1706”, Turistička organizacija ove opštine, u saradnji sa opštinom Trn u Bugarskoj.

Kako je ova akcija izgledala i kakvi su utisci planinara možete videti na Fejsbuk strani "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    17:14 // 18. 6. 2016.

    Jedno veliko bravo za naše domaćine i sve učesnike! Najlepša planinarska akcija! Jedva čekamo novo druženje na Ruju. Pozdrav za Milana Stamenkovića i Sašu Aranđelovića, Babušnica se ponosi njima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: