Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 29. 12. 2016.

| Društvo

Inicijativa da više romske dece krene u vrtić

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Inicijativa "Prvi korak ka obrazovanju"; foto: JV
Inicijativa "Prvi korak ka obrazovanju"; foto: JV

Kako bi se veći broj romskih porodica u Nišu upoznalo sa značajem predškolskog obrazovanja, pokrenuta je inicijativa da više malih Roma krene u vrtić, a pokretači ove ideje će u naredna 2 meseca razgovarati sa roditeljima o značaju pohađanja vrtića za život i obrazovanje dece u kasnijem uzrastu.

Pored razgovora sa roditeljima, njihov cilj je da naprave timove sa predstavnicima niških opština, kako kaže član projektnog tima Jelena Kasumović, kako bi zajedničkim radom doprineli da se više romske dece naredne godine upiše u vrtić.

Naša inicijativa obuhvata 5 tribina na teritoriji 5 gradskih opština i one bi trebalo da okupe predstavnike institucija, u konkretnom slučaju to su predstavnici Predškolske ustanove “Pčelica”, školske uprave, kao i predstavnici svih gradskih opština, ali i roditelje romske dece predškolskog uzrasta - dodaje Kasumović.

Namera Udruženja romskih studenata u Nišu, koje je pokrenulo inicijativu, uz podršku Centra za interaktivnu pedagogiju, nije da traže neka posebna pravila, već da se romska deca u Nišu učine vidljivim za sistem.

Roditelje ćemo upoznati sa njihovim pravima, jer veliki broj njih ne zna da svoju decu može da upiše u predškolsko. Pružićemo im pomoć u prikupljanju dokumentacije za upis. Ići ćemo u romska naselja gde ima dosta dece i trudićemo se da što više porodica obuhvatimo ovom akcijom - kazala je Kasumović.

Ona objašnjava da je još jedan od razloga pokretanja ove inicijative rezultat istraživanja Centra za interaktivnu pedagogiju koje je rađeno sa predstavnicima sa Harvarda. Pokazalo se, kaže, da su romska deca, koja su bila uključena u predškolski sistem obrazovanja, kasnije pokazivala mnogo bolje rezultate i češće se odlučivala za studiranje.


Kapacitet vrtića najčešće problem

Pored nedovoljne informisanosti roditelja o važnosti predškolskog obrazovanja, jedan od problema je, kažu, nedovoljan kapacitet vrtića.

Kada smo počeli sa ovom pričom više puta nam se desilo da čujemo komentare da Romi uglavnom nisu zaposleni, a predškolske ustanove služe za one roditelje koji rade. Mislim da to zaista ne znači da zbog toga romska deca treba da budu isključena i van tog sistema - objašnjava Kasumović.

Nezaposlenost roditelja ne sme da bude razlog da deca ne idu u vrtić jer je, kako kaže pedagog Biserka Svetozarević, to je pravo svakog deteta i važno je za razvoj njegove ličnosti i kasnijeg obrazovanja. Učenje u najmlađem uzrastu je, dodaje, važno za njihov život i razvoj i može da ih usmeri čime će se u životu baviti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tane Kurtic

    23:23 // 1. 4. 2017.

    Deco,danas menjate gace! Uraaaaa! Ti sa tim,ti sa tim ................

  • Nene551

    23:02 // 30. 12. 2016.

    Jedno ide, drugo baš i ne ide, nesam školovala

  • lahor

    05:50 // 30. 12. 2016.

    Blago nama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: