Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 8. 11. 2013.

| Društvo

Prinudna naplata parkiranja i od stranaca

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Parking.JPG
U septembru je 1.115 vozača automobila sa inostranim tablicama izbeglo plaćanje

Niški Parking servis angažovao je londonsku firmu specijalizovanu za prinudnu naplatu neplaćenih parking karata, tako da stranci koji posete Niš više neće moći da izbegavaju plaćanje parkinga.

To znači da vozačima automobila sa inostranim tablicama, koji uglavnom nisu plaćali ni parkiranje ni dnevnu kartu u vidu "kazne", računi sada stižu na kućnu adresu u inostranstvu, i to uz dodatnih 25 evra.

"Kaznenu" dnevnu kartu i dodatnu taksu naplaćivaće firma "Euro Parking Collection" koja ovaj posao obavlja za većinu evropskih zemalja. 

Od vozača će se uz drugu opomenu tražiti da plate još 15 evra, a posle toga će se pristupati prinudnoj naplati zaplenom imovine ili će vlasniku biti onemogućena registracija vozila. Dejan-Dimitrijevic-Parking-servis Dimitrijević: Ugovor će povećati naplatu i smanjiti gužve na parkinzima.

Kako objašnjava rukovodilac Službe za informacione tehnologije i transport Dejan Dimitrijević, ako vozači iz inostranstva ne plate dnevnu kartu u roku od 8 dana od kad je zateknu na vetrobranu, podaci sa fotografijom prosleđuju se izvršiocima iz Londona. Oni sami dolaze do podataka o adresi vlasnika i šalju im opomenu sa taksom za pokrivanje troškova.

- Dnevna karta im se naplaćuje u valuti koja se koristi u njihovoj zemlji onoliko koliko košta ovde, 800 dinara za "zelenu" i 980 dinara za "crvenu" ili "ekstra" zonu. Taj novac izvršitelji uplaćuju nama, a taksa služi za pokrivanje njihovih troškova za pribavljanje podataka - kaže Dimitrijević.

Ovakva praksa, prepisana od sličnih inostranih preduzeća, trebalo bi da značajno poveća naplatu u "Parking servisu", ali i da smanji gužve na parkinzima, jer su ih neki vozači iz inostranstva koristili samo zato što tada nije postojala mogućnost prinudne naplate. 

- To je bio ogroman problem. Iako je prema dosadašnjim pravilnicima trebalo da i stranci plaćaju, nismo imali mehanizam da regulišemo prinudnu naplatu. Oni su to znali i postala je praksa da ne plaćaju parking. Kola su tu po čitav dan ostavljali čak i oni koji u gradu imaju garaže - priča Dimitrijević

Parking servis

Tokom septembra, radnici "Parking servisa" u Nišu su naloge za plaćanje dnevnih karata ostavili vlasnicima oko 2.000 vozila, od čega njih 1.115 nije platilo na vreme.

Njihovi podaci već su prosleđeni engleskoj firmi. 

Među njima je i jedan rođeni Nišlija koji vozi automobil sa bugarskom registracijom.

Parking je, kako kaže, redovno plaćao samo dve godine, dok nije shvatio da mu "ne mogu ništa sa kaznama".

- To sam koristio koliko sam mogao. Prestao sam da plaćam, a parkirao sam gde sam stigao. Sad se vraćamo na staro i već me čekaju tri kazne na kojima piše da je o njima obaveštena pogranična policija - kaže ovaj vozač.

Oni ne mogu da procene koliko je novca na ovaj način izgubljeno, ali kažu da je samo u septembru 15 odsto od ukupnog broja "kaznenih" dnevnih karata izdato strancima. Ističu i da se dešava da se uplata ne proknjiži i time bude nevažeća ako uplatilac pogrešno upiše poziv na broj.

Cene parkiranja

Parkiranje u "zelenoj" zoni košta 37 dinara po satu uz mogućnost produžavanja do 3 sata, dok višesatna karta koja traje do kraja radnog vremena "Parking servisa" (21h) košta 370 dinara.

Prvi sat parkiranja u "crvenoj" zoni košta 50, drugi 150, a višesatna karta do kraja dana - 500 dinara.

U "ekstra" zoni, uvedenoj 1. oktobra u centru grada, moguće je parkiranje najduže jedan sat, što košta 80 dinara

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lola

    14:45 // 23. 6. 2016.

    oni sami dolaze do podataka?? ko i na koji nacin ima pravo da odaje podatke?? ako je mup u pitanju, odakle im pravo da privatnoj firmi daju licne podatke??

  • Ivan miletic

    15:57 // 9. 12. 2015.

    Meni su poslali kaznu od 63e zajedno sa slikom od mog auta isto neka engleska firma i kao vec mi slali obavestenja da uplatim i da imam foru još 28 dana.moje pitanje je dali to stvarno mora da uplatim ili jednostavno da ignorisem?

    • Dragomir

      13:35 // 14. 11. 2016.

      i mene to zanima???

  • Jasmina Popovic

    14:19 // 16. 3. 2015.

    Nista nikome ne odgovarajte, to je klasican blef svakakvih javnih preduzeca iz raznih zemalja treceg sveta kako bi zaradili na naivnosti gradjana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: