Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:51, 14. 2. 2023.

Zorić sa niškog GAF-a: Zgrade u Nišu izdržale bi i jači zemljotres

Zgrada iako je Srbija seizmički aktivno područje, ne nalazi se na resedu tektonskih ploča, te zbog toga ne možemo očekivati toliko jake zemljotrese; foto: J. Adamović

Nakon što su dva zemljotresa, prvi jačine 5,2 i drugi 5,7 stepeni Rihterove skale pogodili Rumuniju, podrhtavanje tla osetilo se i na jugu Srbije, međutim, kako Andrija Zorić sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta kaže, zbog odlične pozicije, Niš bi izdržao jače zemljotrese bez većih posledica, ali da se oni, kakvi su bili u Turskoj kod nas ne očekuju.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Seljak

    19:14 // 14. 2. 2023.

    Profesor radi na smirivanju građanstva što je ok. Slažem se i da je niško tle seizmički gledano stabilno i da se ne očekuje jači zemljotres od današnjeg. Međutim, tvrditi da se dobijanjem građevinske dozvole garantuje kvalitet izgradnje stambenih objekata, ravno je sprdačini. Znamo ko su veliki potkupljivi službenici, znamo ko su veliki korupcioni ponuđači. Znamo sve, ali nema ko sankcionisati.

    • Var tehnolog

      20:01 // 14. 2. 2023.

      Tako je ! Sto ne mozes sa malo para, mozes sa mnogo !
      Profesor,ocigledno, nema parametre vezane za nadgradnje sa siporeksom !

  • Otkud mravi? Iz vase prvoklasne stolarije

    19:15 // 14. 2. 2023.

    Cak i vi novinari znate koju sliku da stavite. Naravno, stara gradnja, kad su se postovala pravila i kad nisu zidali prinauceni nego skolovani gradjevinari. Ovo sto se zida unazad 20ak god, samo da se nadaju stanari tih zgrada da nas ne strefi zemljotres jer bice kuku lele ako nas prodrma.

  • Гмаил

    19:35 // 14. 2. 2023.

    Kako se fušerajski gradi zadnjih 20 godina, kuku lele....ne gradi se po pravilima, samo da se uradi, što pre. Štedi se se baš na svemu - zarad što veće zarade. Samo da ne bude zemljotresa, inače biće šuta.....

  • qgo

    20:47 // 14. 2. 2023.

    Objekti uradjeni po propisima? Hahaha. A nadgradnje? Dakle ovako: neko je projektovao zgradu sa (recimo) 6 spratova i naravno napravio proracun za temelj koji moze da nosi 6 spratova. Onda su se nasli pametnjakovici tzv. investitori koji su nadgradili 2-3 sprata. Jesu li oni ojacali temelje tih zgrada za dodatno opterecenje? Jok bre! Ako zadrma bice kuku lele jer matematiku ne mozes da zezneš!

  • Mikaele

    21:45 // 14. 2. 2023.

    Zakon je sve lepo predvideo i standardi i propisi su OK, ali nije predvideo da inžinjer, ako ne potpiše ili ne uradi šta mu kaže gazda ili investitor, ostaje bez posla. A potražnja za građ inžinjerima je baš velika, naročito za one 60+. Godpode Bože oprosti nam grešnima i sačuvaj nas od zla.

    • Milić N

      22:37 // 14. 2. 2023.

      U pravu si 99 posto. Mada ima dosta grešaka u samom izvođenju radova i neozbiljnosti i čak neznanja izvođača. Radio sam i izvođenje i nadzor i znam sve tajne ovog posla. Profesori znaju teoriju ali u praksi ne urade svi kako nauka kaže. Kriza mentaliteta.

  • Nadogradnja

    22:37 // 14. 2. 2023.

    Ovo je gaf. Nijednu nadogradnju nije pratilo ojacanje temelja i stubova, radili se naruceni,citaj placemi staticki proracuni,pola novih zgrada naleglo,pooucali zidovi po 5mm

  • Dipl.inž.građevinarstva

    23:31 // 14. 2. 2023.

    Pošto vi Srbende nikome i ničemu ne verujete, možda bi trebalo da nas zadesi jedan udar od npr. 6 Rihtera, čisto da se uverite da je profesor bio u pravu. Da vam se zapuše usta.

    • Mašin bravar

      10:01 // 15. 2. 2023.

      @Dipl.inž. građevinarstva - nas Srbende su vekovima zmije ujedale, tako da ne verujemo ni gušterima, a pogotovo ne dvoglavim građevinskim "stručnjacima". Laik sam, pa mi objasni u kojoj i čijoj građevinskoj dozvoli ima seizmički izveštaj od licenciranog stručnjaka iz te oblasti?Za tebe bi rekao da si mlad ili ne radiš u struci ili ne radiš u Gradskim upravama ili ne poznaješ investitorsku praksu.

    • Kolega

      10:08 // 15. 2. 2023.

      Nisam siguran da će nam taj od 6 stepeni, što ga ti prizivaš, zapušiti usta. Da se ne desi da tebi budu zapušena, što bi bila katastrofa! Ne dao Bog!

    • ja

      12:14 // 17. 2. 2023.

      Za Mašin bravara. Radi se sejzmika. Ispitivanje tla se radi. U Nišu ni jedan licencirani ing. nece da potpise ni jedan papir da da nije iskontrolisao

  • Miloš

    00:00 // 15. 2. 2023.

    Skupi stanovi sumnjivog kvaliteta, tako izgleda novogradnja već neko vreme.

    • Macan

      09:44 // 15. 2. 2023.

      @Miloš - veoma si blag i kulturan u konstataciji. Realisti bi rekli: Preskupi stanovi lošeg kvaliteta, sa pogubnim delovima vanstambenih elemenata(ulazi, stepeništa, fasade i sl.).

  • Mika

    02:59 // 15. 2. 2023.

    Smejurija.Ne zelim ni da mislim na sve ove skarabudzene i nabijene "zgrade" novokomponovanih investitora,koje su uglavljene gdegod je plava koverta odradila svoje...uz montazne zidove,stiropor,najjeftiniji moguci materijal,temelj na staklenim nogama,i zavrsetak radova brzinski-uz upotrebnu dozvolu tkdj. brzinski izdatu. O.o...Ne dao Bog da nesto jace tresne Nis sada-ili u skorijoj buducnocti.

    • Seka

      09:54 // 15. 2. 2023.

      @Mika - Nema više ni plavih koverti(skupe su),sada ih prosleđuju direktno u džep sa ili bez posrednika.Upotrebnu dozvolu pojedinci dobiju pre nego što urade temelj.Nadzorni kupljeni organi imaju več pripremljene izveštaje: dnevne,nedeljne, mesečne i finalne.Imaju več gotov spisak imena radnika, predradnika,šefova i sl..čak je moguće da jedno ime u istom trenutku radi na 10 gradilišta. Cena se zna.

  • Dragan Jordan

    08:55 // 15. 2. 2023.

    Hrabra ili nepromišljena izjava. Radio sam jedno vreme na građevini. Koji fušeraj, koje otuđivanje materjala za ,, negde tamo ''. Potom, zid uza zid, dva - tri objekta kao da je jedasn.-.Molimo se mi Gospodu da do zemljotresa ne dođe. Pa kod nas ulice asfaltiraju svake druge godine. Lopovluk je svuda, ali, kad nam Gospod naplati licemerje, neće imato ko da daje ovakve lakonske izjave.

  • dipl.inž.građ.

    10:07 // 15. 2. 2023.

    Kad se pročitaju ovi jadni komentari, shvati se da je ova vlast odlična, kakav je narod. To je tako tužno i primitivno.

    • Kolega

      10:40 // 15. 2. 2023.

      Možda ti nije palo na pamet da među komentatorima, ima stručnih ljudi sa iskustvom za građevinsku delatnost, tako da je tvoj komentar degutantan?

    • Kolega

      12:15 // 15. 2. 2023.

      Očigledno da se nismo razumeli.Verujemo mi u projekte i kontrolu svih proračuna, ali većina komentara se odnosi na primenu propisa prilikom izvođenja!

  • Kolega sugrađanima i kolegama

    14:35 // 15. 2. 2023.

    Poštovani sugrađani i kolege,

    Većina komentara je usmerena ka lošem i nestručnom izvođenju objekata. U tekstu je jasno navedeno da postoje pravila i standardi po kojima se radi i da kada su ispoštovana pravila ne bi trebalo da se uruši objekat pri zemljotresu. Ako imate saznanja da se negde izvode radovi mimo pravila potrebno je to da prijavite građevinskoj inspekciji, a odgovorne sudu časti IK

    • qgo

      16:06 // 15. 2. 2023.

      Sve, ali SVE nadgradnje su uradjene mimo pravila a inspekcija je cutala! Ako pokusas da mi objasnis da nisu mimo pravila, prvo objasni zasto na tim zgradama jos prilikom gradnje nisu dodali jos koji sprat? Mrzelo ih da dodaju? Mrzelo ih da uzmu jos para? Nije bilo dovoljno mesta za parkiranje? Neki apstraktni logican razlog? Ma begaj bre...

    • Sugrađanin kolegi i kolegama

      16:33 // 15. 2. 2023.

      @ Kolega sugrađanima i kolegama - čini nam se da si ti jedan od građevinskih inspektora foteljaša? Zbog čega bi bilo potrebno da mi građani, ako imamo saznanja prijavljujemo(u ovom slučaju), građevinskoj inspekciji? zbog čega vi inspektori (bilo koji), primate plate? da sedite po kancelarijama ili da na terenu uočavate i otklanjate nepravilnosti po zakonima države koja vas debelo plaća.

    • Milivoje

      18:46 // 15. 2. 2023.

      Velika većina nadzornih organa stručni nadzor vrši odgovorno, no nažalost ima i onih koji olako shvataju odgovornost i to je suština većine komentara!

    • Torpedo

      20:40 // 15. 2. 2023.

      Sto se prijavljivanja tice, tvoj komentar konkurise za najhumoristicniji !

    • U kojoj državi živite

      08:02 // 17. 2. 2023.

      Nepravilnosti prijaviti istim onim što im izdaju dozvole zbog mita i političkih veza? Na prijavu nelegalne gradnje niko kod mene nije reagovao a kada sam pisao Beogradskoj inspekciji došli su izcođači da prete citirajući moje reči iz prijave(odakle im te informacije)

  • Мина

    16:50 // 15. 2. 2023.

    Г-дин Зорић је у праву, што се тиче дела надлежности његове струке. Инвеститори најчешће нису из струке, упуштају се у овакве пројекте само ради зараде, што им не замерам.Замерам им што закидају на материјалу и квалитету радова, што одступају од пројекта,што ангажују неквалификоване раднике,што их нико не контролише.Када буде земљотрес, падаће као капе надградње са зграда, дубок наклон земљотресу.

  • Maša

    17:55 // 15. 2. 2023.

    Trebalo je da pitate profesora Predraga Blagojevića. Sigurna sam da se on ne bi složio u potpunosti, pogotovo kada su nadgradnje u pitanju.

  • Student GAF-a

    18:01 // 15. 2. 2023.

    Želim da dodam da nas od prve godine stvarno uče pravilima gradnje u seizmičkim područjima, tačnije to je fokus svih predmeta, tako da oni koji pošteno završe fakultet, zaposle se i ne prihvataju razne budalaštine (tj. nisu prodane duše) neće izgraditi nestabilnu zgradu. Na žalost, danas takvi pronalaze posao u nekim drugim zemljama, što i zaslužuju.

    • Nemanja

      16:23 // 16. 2. 2023.

      Polako tek si prva godina.
      Zavrsi to pa cemo da pricamo

  • Dragan Nikolic

    18:17 // 15. 2. 2023.

    U svim sferama našeg društva postoje jasni i precizni propisi ali se isti krse, neprimenjuju i niko nevrsi kontrolu sprovođenja istih. Na osnovu toga cveta korupcija i mnogi profitiraju na grbaci naroda. Gde nema reda postoji opasnost od neminovnog propadanja i krajne propasti. Drzava i njeni drzavni organi su odgovorni za sprovođenje zakona i zakonskih propisa.

  • Decak

    19:17 // 15. 2. 2023.

    Ne daj Boze zemljotresa !
    Ali ako se desi, srusice se objekti koji nisu gradjeni po antitrusnim pravilima.
    I vrlo brzo ce biti optuzen projektant, izvodjac radova ili nadzorni organ koji je kriv.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: