Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:51, 14. 2. 2023.

| Društvo

Zorić sa niškog GAF-a: Zgrade u Nišu izdržale bi i jači zemljotres

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Zgrada
iako je Srbija seizmički aktivno područje, ne nalazi se na resedu tektonskih ploča, te zbog toga ne možemo očekivati toliko jake zemljotrese; foto: J. Adamović

Nakon što su dva zemljotresa, prvi jačine 5,2 i drugi 5,7 stepeni Rihterove skale pogodili Rumuniju, podrhtavanje tla osetilo se i na jugu Srbije, međutim, kako Andrija Zorić sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta kaže, zbog odlične pozicije, Niš bi izdržao jače zemljotrese bez većih posledica, ali da se oni, kakvi su bili u Turskoj kod nas ne očekuju.

Pozivajući se na zemljotrese koji su pogađali Skoplje 60-ih godina, kasnije Crnu Goru, ali i nedavni u Turskoj i Rumuniji, Andrija Zorić sa Departmana tehničke mehanike i teorija konstrukcije kaže da, kada bi Niš pogodio jak zemljotres, zgrade bi ostale sigurne, sa delimičnim oštećenjima, koja su, u tim situacijama, neminovna.

Objekti i same konstrukcije prilikom jačih zemljotresa mogu pretrpeti oštećenja, to je neminovno, ali ne smeju da se sruše. Ne očekujemo da u Nišu objekti uruše totalno, prilikom jakih zemljotresa. Ne možemo, naravno, da tvrdimo da su svi objekti urađeni po svim propisima, ali taman posla da bi Srbiju moglo da zadesi ono što se dogodilo u Turskoj - kaže Zorić.

Propisi obuhvataju preporuke kako da se projektuju seizmički otporne konstrukcije, kaže Andrija i dodaje da se prilikom samog projektovanja o tome obavezno vodi računa, ali i o preporukama kako se obrađuju i izvode pojedini detalji u konstrukciji.

Kada se izradi projektna dokumentacija obavezna je tehnička kontrola. To radi nezavisna komisija i ukoliko primeti, eventualne probleme, prvo se oni moraju otkloniti, pa tek nakon toga se prihvata projekat i dobija se građevinska dozvola. Odgovornog izvođača radova kontroliše nadzorni organ. Zakon je predvideo dosta dobru kontrolu i projektne dokumentacije i izvođenja radova. Propusti mogu da se dogode, ali generalno samo rešenje ove procedure nije loše - rekao je Andrija Zorić.

Gradovi pogođeni zemljotresom u Turskoj nalaze se na rasedu tektonskih ploča, navodi Andrija i kaže da je zbog toga situacija kod njih veoma komplikovana, ali i to da, iako, je Srbija seizmički aktivno područje, ne nalazi se na resedu, te zbog toga ne možemo očekivati toliko jake zemljotrese.

Podsetimo, nakon što su dva zemljotresa pogodila Rumuniju, MUP je upozorio šta bi trebalo raditi u slučaju zemljotresa ukoliko ste kod kuće, na otvorenom ili u vozili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    19:17 // 15. 2. 2023.

    Ne daj Boze zemljotresa !
    Ali ako se desi, srusice se objekti koji nisu gradjeni po antitrusnim pravilima.
    I vrlo brzo ce biti optuzen projektant, izvodjac radova ili nadzorni organ koji je kriv.

  • Dragan Nikolic

    18:17 // 15. 2. 2023.

    U svim sferama našeg društva postoje jasni i precizni propisi ali se isti krse, neprimenjuju i niko nevrsi kontrolu sprovođenja istih. Na osnovu toga cveta korupcija i mnogi profitiraju na grbaci naroda. Gde nema reda postoji opasnost od neminovnog propadanja i krajne propasti. Drzava i njeni drzavni organi su odgovorni za sprovođenje zakona i zakonskih propisa.

  • Student GAF-a

    18:01 // 15. 2. 2023.

    Želim da dodam da nas od prve godine stvarno uče pravilima gradnje u seizmičkim područjima, tačnije to je fokus svih predmeta, tako da oni koji pošteno završe fakultet, zaposle se i ne prihvataju razne budalaštine (tj. nisu prodane duše) neće izgraditi nestabilnu zgradu. Na žalost, danas takvi pronalaze posao u nekim drugim zemljama, što i zaslužuju.

    • Nemanja

      16:23 // 16. 2. 2023.

      Polako tek si prva godina.
      Zavrsi to pa cemo da pricamo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: