Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 14. 3. 2014.

| Društvo

Štrajk u Kliničkom: Otići ćemo ako ne bude bolje

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Strajk.JPG
Počeo generalni štrajk u Kliničkom centru

U Kliničkom centru u Nišu počeo je generalni štrajk. Lekari tvrde da pacijenti neće biti ugroženi jer se poštuje minimum procesa rada.

Šef štrajkačkog odbora dr Aleksandar Zlatić poručio je na današnjem skupu kod ulaza u Klinički centar da će lekari napustiti Srbiju ako uslovi za njihov rad ne budu poboljšani.

- Otići ćemo iz zemlje u tom slučaju, pa nađite ko će da nas menja. 850 lekara je u 2013. godini zatražilo da ode iz Lekarske komore Srbije, odlaze nam ljudi u svet. Vlada je na potezu, očekujemo da što pre stupe u pregovore s nama - istakao je dr Zlatić.

Dodao je da lekarske plate nisu uvećane 4 godine, da im je smanjenjem koeficijenata "uzeto" po 10.000 dinara, kao i da je zbog zabrane zapošljavanja prosečna starost lekara specijalista 54 godine.

- Nemamo ni čime da radimo, niti čime da čistimo - rekao je dr Zlatić.

Kako su štrajkači ranije isticali, nezadovoljni su zbog uvođenja solidarnog poreza, smanjenja koeficijenata za obračunavanje plata, onemogućavanja plaćanja nadoknade za dežurstva duža od 40 sati, ali i zabrane zapošljavanja. Klinički centar Dr Dragana Buđevac: "Nećemo odustati od zahteva"

- Nećemo odustati od zahteva. Očekujemo da nas neko pozove i porazgovara sa nama - kaže opšti hirurg dr Dragana Buđevac.

Ona je dodala da se štrajku nije pridružila samo jedna od ukupno 34 klinike, ali nije htela da odgovori o kojoj je reč.

Štrajk je nastavljen šetnjom krugom Kliničkog centra i završen okupljanjem ispred zgrade uprave.

Lekari: Pacijenti nisu ugroženi

Kako su naglasili lekari Klinike za opštu hirugiju, štrajk ne važi za pacijente kojima je započeto lečenje, tako da su danas pregledani pacijenti koji su dolazili iz drugih gradova i skidani im konci.

- Radimo hitne slučajeve i obolele od karcinoma. Sačekaće oni koji imaju hronična oboljenja. Ja im se unapred izvinjavam, ali nas je na to Vlada naterala - rekao je dr Zlatić.

Kako kažu u štrajkačkom odboru, pravo na štrajk nemaju lekari na dečjoj hirurgijii, u urgentnom centru, dečjoj internoj medicini, hitnoj pomoći i odeljku na ginekologiji koji se bavi zaštitom trudnica, porodilja i dece.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nino

    00:33 // 17. 3. 2014.

    Zar je istina pljuvanje...taj porez ide u drzavnu kasu.Mozda ce neka majka koja primasocjalu dete nahraniti tim novcem.E,moj Ha,Ha koliko si uskogrud I ipak ostrascen.

    • ha ha

      11:08 // 17. 3. 2014.

      Ili je taj novac otisao u predizbornu kampanju...nikd necemo znati.nema transparentnosti,gde idu pare,u Beograd na vodi,bogati ketering postizbornog slavlja...e moj ti,ni ministar Krstic to ne zna...

  • misko

    20:44 // 16. 3. 2014.

    Ja bih Nebojši Djordjeviću dao platu 5000 evra , ali da radi samo kao hirurg-ništa drugo, i da spasava žene od raka. kao što ih je do sada spasavao, ali da ne mora da misli ni na šta drugo

  • ha ha

    19:34 // 16. 3. 2014.

    Ostrascen sam jer ne raumem ljude koji zele da drugima bude lose.Evo,tzv solidarni porez je na snazi od 1 januara.Jel nekome od vas bolje,jel imate bolji standard...ili su sitne duse tu samo da pljuju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: