Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 4. 11. 2016.

| Društvo

Vranjanac niže aforizme više od pola veka

Autor:I. MladenovićIzvor:Južne vesti
Rasa-aforizmi-foto-IM
foto: JV

Okružen knjigama, šahovskom tablom i neizbežnom kucaćom mašinom Vranjanac Radomir Raša Stanojković, iako je u devetoj deceniji života, i dalje neumorno stvara i beleži sve što smatra bitnim. Mnogi njegovi aforizmi iz devedesetih mogu se primeniti i na današnjicu. 

Kompjuter je za njega nepoznanica - ne osporava njegove prednosti, ali se i dalje drži papira i olovke.

Rasa-foto-JV-(3) foto: JVIako arhivira sve što je objavljeno sa njegovim potpisom - bilo da je aforizam, zagonetka, kratka priča ili enigmatika, kaže da ne zna tačan broj njegovih autorskih dela koja su se čitala u gotovo svim lokalnim i nacionalnim časopisima. Siguran je, kaže, da je samo aforizama više od 10 000.

Iako sam u penziji, nekoliko sati dnevno povučem se u ovu sobu i radim. Ne prođe dan a da ne napišem bar jedan aforizam, a inspiriše me sve, ponajviše političari, koji su isti iz koje god partije da dolaze. Nema tu neke velike razlike – priča Raša i prelistava sveske u kojima je lepio aforizme upisujući datume kada su nastali.

Mnogi njegovi zapisi, iako stvoreni još u prošlom veku, lako se mogu primeniti na trenutnu političku ili ekonomsku situaciju.

"Raša sam će da ti plati turu ako priznaš da nemaš cenzuru“, ovaj aforizam sam napisao 1992. godine, a ova tema je i dalje aktuelna - priča Raša.

Daleko od trenutne situacije nije ni još jedan koji je Raša pročitao listajući svesku:

„Istopićemo mi još dosta voska dok nam ne pomogne Moskva“.

Ovaj Vranjanac neprolaznim smatra još jedno svoje delo:

 "Prodao bih veru za večeru, ali šta ću za doručak i ručak?“

A dodaje još jedan, kako kaže, „medijski“, napisan devedesetih:

„Ko kaže da nam štampa ne govori istinu, a čitulje?“.

Nije planirao da se u životu bavi pisanjem, već mu se, kaže, sve nekako nametnulo. A počeo je pre više od 30 godina, dok je na poslu slušao čuvenu radio emisiju Minimaksa „Tup –tup“, gde je stidljivo poslao nekoliko aforizama koje je čuveni voditelj pročitao u emisiji, a onda je nastavio da šalje iz emislije u emisiju sve dok oni nisu postali njen sastavni deo.

Rasa-foto-JV-(1) foto: JVPosle uspešne saradnje sa Minimaksom počeo je da aforizme šalje i legendarnoj emisiji Radio Beograda, „Karavan“.

Iz sebe ima četiri knjige aforizama, a ove godine  iz štampe je izašla i knjiga zagonetaka malog formata pod nazivom „Razum“, dok je u pripremi knjiga priča.

Ovaj skromni čovek u svojoj 81. godini života priželjkuje da se svi aforizmi koje je napisao nađu u jednoj knjizi i nada se da će neki izdavač imati sluha za ovu njegovu ideju.

U međuvremenu nastaju novi aforizmi i ukrštaju se reči u radnoj sobi ovog vremešnog Vranjanca koji je ove godine dobio priznanje grada za dugogodišnji rad i stvaralaštvo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: