Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:03, 30. 7. 2022.

| Društvo

Za desetak dana počinje berba šljiva, otkupljivači najavljuju upola manju cenu od prošlogodišnje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
šljive
Berba šljiva uskoro počinje, najavljena cena ne zadovoljava poljoprivrednike; Foto: Lj. M.

Na teritoriji Topličkog okruga privodi se kraju berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", a već za 10-ak dana počinje berba sorte “stenlej”. I dok su se rane sorte otkupljivale od 10 do 15 dinara po kilogramu, otkupna cena za "stenlej" se još uvek ne zna, ali otkupljivači i nakupci već najavljuju da će biti mnogo manja od prošlogodišnje koja je bila 40 dinara.

Kao i gotovo svake godine, voće u Toplici je odličnog kvaliteta možda i najboljeg u Srbiji, ali je van svake lgike cena koja je za poljoprivrednike manja od očekivane.

Ono na šta se pozivaju nakupci i otkupljivači je tržište, ali niko ne pojašnjava na koji način i na osnovu kog tržišta se tačno dolazi do otkupne cene. šljive Rod slabiji ali kvalitet šljive mnogo bolji ove godine; Foto: Lj. M.

Na pitanje kako se formira cena otkupa voća nisu odgovorili ni u Ministarstvu poljoprivrede, koji su od novinara Južnih vesti tražili da im se pismeno obrate, a nakon toga se nisu javljali niti odgovorili kako se tačno dolazi do cene za kilogram konkretno višnje ili šljive, zasada kojih najviše ima u Toplici gde od voćarstva živi gotovo 70 % stanovništva.

Prvo su nam oteli višnju, a sada se najavljuje i da će nam uzeti šljivu po bagatelnoj ceni. Ako mi neko dokaže da će cena šljive za koju sada najavljuju da će biti i upola manja od prošlogodišnje i da će se po upola manjoj ceni prodavati u prodavnicama, ja svoj hektar šljivaka poklanjam da bere ko koliko hoće besplatno. Isto važi i za bilo koji proizvod koji je u prodavnici upola jeftiniji od prošlogodišnje cene. Već smo dosadili pričom da nas svake godine na isti način pljačkaju, a da mi seljaci ništa ne preduzimamo. Bojim se da ne bude kasno kada shvatimo da su nam sve uništili - kaže poljoprivredik iz okoline Prokuplja.

Dodaje da je čak i prošlogodišnja cena od 40 dinara za kilogram obesmišljena i neisplativa ove godine, jer su u međuvremenu duplo uvećani troškovi obrade zemljišta, hemikalija i goriva. šljivak Mnogi voćari poslednjih godina odustaju od svojih zasada; Foto: Lj. M.

U ovoj zemlji neko definitivno želi da uništi poljoprivrednike, one prave koji pošteno rade i zarađuju. Mnogi višnjari su zbog niske cene ostali neubrani ovog leta, to je sramota jer je neko radio na njima i po suncu i kiši. Od našeg znoja zaradu imaju otkupljivači koji su se “snašli” boga pitaj kako, postali elita i pokupovali stanove i nova kola. Nama pričaju da je teško i da ne znaju šta će sa našim proizvodima, i dok mi propadamo, oni svake godine podižu po jednu novu hladnjaču i uvećavaju kapacitete - dodaju voćari.

Tvrde da je tragično da inspekcijske i druge službe ne rade svoj posao i da otkupljivače niko realno ne kontroliše, a da se fiktivni zapisnici prave po kafanama. šljive Cena šljive ispod očekivane; Foto: Lj. M.

Da hoće država da vidi, dovoljno je da se provere njihovi prihodi, rashodi, dobit i plaćeni porez. Mnogi od tih “uglednih biznismena” bi završio iza rešetaka da nadležne službe rade svoj posao, umesto što se bave nekim nevažnim ili manje važnim stvarima i jure političke neistomišljenike - kažu voćari.

Rod šljive manji za 20 do 30 % od prošlogodišnjeg

Poljoprivredni stručnjaci procenjuju da će ovogodišnji rod šljiva u Toplici biti manji za 20 do 30% od prošlogodišnjeg. šljive Šljive i ove godine ispod cene; Foto: Lj. M.

Na to je uticao niz okolnosti, između ostalog i zbog velikog poskupljenja troškova proizvodnje, od đubriva, goriva do hemijskih preparata za zaštitu, a što je imalo za posledicu da voćari nedovoljno primenjuju agrotehničke mere – kažu poljoprivredni stručnjaci.

Ističu da su i elementarne nepogode poput grada, ali i topli dani u proleće kada je šljiva bila u fazi formiranja ploda, uticali na ovogodišnji, po proceni nešto manji rod.

Inače, na teritoriji Prokuplja se gotovo 70% stanovništva bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture poput oblačinske višnje i šljive.

U proseku se godišnje otkupi više od 2.560 vagona šljive najzastupljenija sorta je "stenlej", dok su zasadi "čačanske lepotice", "čačanske rane" i "čačanske rodne" zasađeni na manjim površinama i otkupi se oko 500 vagona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoki milenkovic

    07:40 // 2. 8. 2022.

    Vidim neki odmah okreću na politiku...gospodo poenta je da je pojedinačni proizvodjač u poljoprovredi uvek osudjen na propast sve dokle proizvodi sirovinu...traži se proiizvodnja finalnog proizvoda a to je moguće samo kroz udruživanje poljoprovrednika kroz zadruge. Prema tome kako se formira cena šljive i ko je na vlasti je potpuno nebitno...

  • Ivan

    01:50 // 1. 8. 2022.

    Pecite rakiju i pijte je što više,proširiće kapacitete u G.Toponicu za lečenje ....ništa ne brinite,kad mogu da se naprave tri kovid bolnice može i još koja zgrada sa gvozdenim krevetima ,zgodnim za fiksiranje.....

  • Miloš Jović

    18:35 // 31. 7. 2022.

    Vi seljaci, ste im jednih od najvernijih glasača, tako da dobijate sve što zaslužujete...

    • Seljak polutan

      19:45 // 31. 7. 2022.

      Tačno prike, al da nisu i vaši glasovi oni bi ga po...... Ovako, zajedno smo gi izglasali pa mu sad gledamo čudo!

    • Оскар Питагор

      21:35 // 31. 7. 2022.

      Крива процена. Процентуално је мали број сељака. А и они нису компактни. Многи од њих још од пре WW2 не гласају за режим.

      Пропорционално највећи скуп режимских гласача су разни носачи цокула (војска, полиција, обезбеђења), државни чиновници, КиМ и прекодрински Југоси, сада декларисани као Срби. И сви ови живе неупоредиво боље од сељака.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: