Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 10. 1. 2024.

| Ekonomija

Na jugu Srbije 18 preduzeća otišlo u stečaj prošle godine

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
stečaj arhiv
18 preduzeća odlazi u istoriju; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Firme koje su se bavile proizvodnjom hleba, tekstila i stolarije, postavljanjem vodovoda i kanalizacije, izgradnjom puteva, preradom mesa, voća i povrća, trgovinom, prevozom tereta i drugim delatnostima, sve na jugu zemlje, otišle su u stečaj tokom 2023, zbog dugova. Među njima je i turski Džinsi u Leskovcu, čiji su radnici i protestovali kada se zatvarao, a na čijem mestu je sada italijanski Aunde.

Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Džinsi je u stečaju od 12. septembra 2023, od imovine ima samo opremu i nije oglašavao nikakvu prodaju. Delatnost je bila proizvodnja odeće, a razlog odlaska u stečaj je, kako je istaknuto u rešenju, trajnija nesposobnost plaćanja.

Takođe, Džinsi je bio u neprekidnoj blokadi u iznosu od 681.082.936,67 dinara 24 dana, piše u rešenju. Radnici koji su protestovali zbog zatvaranja fabrike na kraju su dobili uverenje gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića da će sve biti u redu i poverovali mu. Na toj lokaciji sada posluje italijanski Aunde.

Osam meseci nakon što je njegov vlasnik uhapšen jer nije uplaćivao poreze i doprinose radnicima, u stečaj je otišao i niški Biftek, koji se bavio trgovinom mesom i mesnim proizvodima na malo. Prema podacima sa sajta Agencije za stečajne upravnike, Biftek od imovine nema prijavljeno ništa.

Predlagač 27. avgust doo Niš naveo je da je sa dužnikom Biftek u periodu od februara do novembra 2022. bio u poslovnom odnosu i isporučio dužniku robu, za šta mu je izdao otpremnice. Dužnik je robu primao i plaćao sukcesivno, ali onu isporučenu za septembar, oktobar i novembar nije platio i ostao dužan za iznos od 38.026 dinara. Predlagač ga je pozvao da izmiri dug, ali dužnik nije imao sredstava za to - piše u rešenju.

Dalje je istaknuto da je proverom podataka platnog prometa utvrđeno da je račun Bifteka duže vreme u blokadi i to za iznos od 40.212.492,36 dinara.

Sezonu odlazaka u stečaj u Nišu prošle godine, ipak, otvorila je firma Prefabrikati Morava doo, koja se bavila proizvodnjom proizvoda od betona namenjenih za građevinarstvo. Nije do sada oglašavala prodaju imovine, ali na spisku ima 12 zgrada, 13 “parčeta” zemlje, 31 zalihu i pet komada opreme. U blokadi su bili 1.827 dana, a iznos blokade je 43.914.292,12 dinara.

Zbog blokade od 6.871,85 dinara, koja je trajala 1.826 dana, tog meseca u stečaj je otišlo i vranjsko privredno društvo Manstef doo, koje se bavilo trgovinom na malo, kao i Toppas organic production doo iz Blaca, koji je prerađivao i konzervisao voće i povrće, a imao blokadu u iznosu od 5.948.089,73 dinara.

U stečaj je zbog neprekidne blokade u trajanju od 1.827 dana i iznosu od 38.626.551,63 dinara otišlo i Društvo za projektovanje i izvođenje radova, trgovinu i usluge Kaloring doo Niš. Ono se bavilo postavljanjem vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema.

I niška Niskogradnja je otišla u stečaj, od imovine na spisku ima pet objekata i 15 “parčeta” zemlje, kao i dva svrljiška preduzeća - Mega next i Mega distributer 018 NI. Mega next se bavio preradom i konzervisanjem mesa, nije do sada ništa prodavao, ali ima jednu zgradu, 113 komada opreme, zemljište, šest vozila i zalihe, a iznos blokade je 26.661.012,65 dinara. Mega distributer 018 NI doo Svrljig bavio se proizvodnjom hleba, svežeg peciva i kolača, od imovine ima osam vozila i 50 komada opreme. Iznos blokade je 46.538.145,28 dinara.

Mikro preduzeće Ivago-vals doo Niš takođe je prošle godine otišlo u stečaj, sa blokadom u iznosu od 1.192.647,16 dinara, a bavilo se nespecijalizovanom trgovinom na veliko.

Zbog prezaduženosti, u stečaj je otišlo i preduzeće Kriptin plus iz Niša, koje se bavilo proizvodnjom proizvoda od plastike. Ta firma imala je račun u blokadi u iznosu od 254.019,99 dinara, ali je njena imovina bila manja od njenih obaveza, piše u rešenju.

Društveno preduzeće za vodosnabdevanje područja Toplica i Niš Selova iz Kuršumlije otišlo je u stečaj zbog trajnije nesposobnosti plaćanja. Inače, bavilo se skupljanjem, prečišćavanjem i distribucijom vode i privatizovano je pre više od 15 godina.

Preduzeće nema u APR-u evidentirane poslovne prihode i rashode za poslednje 4 godine, niti evidentirane zaposlene. Iz toga proizilazi da ne obavlja delatnost - navedeno je u rešenju.

I dve pirotske firme otišle su u stečaj. Jedna je Oz Pi Plus, čija je delatnost označena kao “ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju”, a svi njeni tekući računi bili su blokirani u iznosu od 4.669.816,64 dinara. Druga je pirotski Delusio design, koji je proizvodio građevinsku stolariju i koji na spisku imovine ima opremu i zalihe, a koji je u neprekidnoj blokadi 748 dana u iznosu od 234.056,16 dinara.

U stečaj su tokom 2023. otišli i bujanovačko preduzeće za proizvodnju i promet sunđera i netkanog tekstila Simpen, vranjski Union komerc, koji se bavio drumskim prevozom tereta, takođe vranjski SLK Company Trade, koji se bavio trgovinom na veliko, kao i Svaroga busines doo Milivojce (takođe trgovina na veliko).

Istorijski arhiv Niš u obavezi je da preuzme i skladišti svu građu stariju od 30 godina, pa je u njihovim depoima smeštena dokumentacija brojnih niških firmi u stečaju ili likvidaciji. Radnici su ranije za Južne vesti rekli da police te ustanove postaju tesne za firme koje su otišle u istoriju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 1234567890

    14:41 // 10. 1. 2024.

    @Бата Рака из Ниш : Mnogi od žutih- pocrneše !!!! Da l' od muku il' od pare...?
    Vodene pare !

  • Бата Рака из Ниш

    11:51 // 10. 1. 2024.

    Закатанчише све ови бивши, жути!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: