Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 12. 1. 2010.

| Ekonomija

Sa viškom radnika u novu godinu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Prokuplje, zgrada Opštine

 Uprkos zakonskoj obavezi i najavama da će do početka nove godine biti smanjen broj radnika u administraciji lokalnih samouprava, prokupačka opština novu godinu počinje sa istim brojem zaposlenih.

Naime, na osnovu Predloga zakona o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj administriji, naloženo je smanjenje blizu 40 odsto od oko 650 zaposlenih na budžetu ove opštine.

Po tom kriterijumu, na spisku viška radnika nalazi se oko 250 ljudi, ali uprkos nekoliko sastanaka i konsultacija nadležnih oko smanjenja broja randika, još uvek ništa konkretno nije rešeno.

- Tačno je da među korisnicima budžetskih sredstava imamo više od 200 prekobrojnih radnika i to ne samo u organu uprave već i ustanovama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta - kaže Vida Momčilović načelnik opštinske uprave, potvrdivši da, osim u Turističko-sportskom centru, u samoj opštini i ostalim ustanovama, još uvek ništa nije učinjeno po pitanju smanjenja viška radnika.

Ipak, pojašnjava da će ova opština iskoristiti zadnji zakonski rok do prvog februara, do kada se, kako ističe, mora smanjiti barem polovina viška zaposlenih dok se za preostale ta obaveza očekuje do kraja 2011. godine.

Stranke koje su opoziciji u prokupačkoj skupštini smatarju da je namera nadležnih u opštini da se problem viška zaposlenih odlaže što je moguće duže i da se “gura pod tepih”.Tvrde da su od 2000. godine državne ustanove služile za potkusurivanje stranaka i da su se po partiskoj liniji mnogi zaposlili bez prave sistematizacije i potrebe za radnim mestom.

U međuvremenu opština upada u sve veće dugove koji se po navodima upućenih mere milionskim ciframa, a plate budžetskim korisnicima su neredovne.

Svoje tvrdnje potkrepljuju činjenicom da su uoči nove godine zaposleni u oganu uprave primili tek novebarsku platu ali da su radnici u ustanovama kulture ostali bez plata, kao i zaposleni u Turističkom sportskom centru koji primaju plate sa zakašnjenjem od pola godine.

Istovremeno zbog kreditnih obaveza ali i izvršnih tužbi radnika po raznim osnovama, opština nije usvojila budžet za ovu godinu već samo odluku o tromesečnom privremenom finasiranju, što dodatno otežava poziciju ove opštine koja je četrvta u Republici po višku broja zaposlenih.

Bez viška jedino Blace

U Topličkom okrugu, pored prokupačke, sledeća na spisku viška broja zaposlenih je opština Žitorađa sa 44 radnika, kao i opština Kuršumlija sa jednim radnikom manje.

Po podacima nadležnih službi za sada viška radnika nema jedino u opštini Blace.

Inače, na osnovu nove sistematizacije zaposlenih u lokalnoj administraciji, na hiljadu stanovnika mogu biti uposlena četiri činovnika.

Iako svi radnici koji se navode kao višak imaju pravo na otpremninu u visini trećine prosečne plate i naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje, po rečima predstavnika opština sa viškom radnika, malo je onih koji se dobrovoljno javljaju za odlazak sa posla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    17:44 // 14. 1. 2010.

    Cudne su vam to regionalne vesti. Beogradski mediji svakodnevno izvestavaju o strajku u Kursumliji koji se omasovio danas, jedino kod vas nema nijednog clanka o tome?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: