Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 12. 10. 2017.

| Ekonomija

Stanari pozivaju građane da daju svoje predloge o trošenju para iz budžeta

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Trg kralja Milana
Žele da Nišlije daju svoje predloge o novom budžetu; foto: JV/P. Blagojević

Zbog toga što javne rasprave, na kojima građani treba da daju svoje predloge o tome kako će se trošiti njihove pare, u Nišu nema skoro svake godine, Udruženi pokret slobodnih stanara je napravio anketu u kojoj Nišlije mogu da predlože koji su prioriteti za trošenje budžetskog novca.

Da bi građani aktivno učestvovali u kreiranju lokalnog budžeta za 2018. godinu, pojašnjava predsednik Udruženog pokreta Saša Kostić, napravili su onlajn anketu u kojoj građani mogu da daju svoje predloge. Zamisao ankete je, dodaje, da Nišlije svojim idejama utiču na odluke predstavnika Grada.

Želimo da animiramo veliki broj građana da učestvuje i da im se pokaže da oni svojim glasom mogu nešto da doprinesu i promene u aktuelnom sistemu. Nakon analize i eventualnog izglasavanja budžeta videćemo razlike između stavova i zahteva partija koje ga kreiraju i želja koje su izneli građani - kaže Kostić.

Osim toga, zainteresovani su i da učestvuju u javnim raspravama pre usvajanja budžeta za 2018. godinu, dodaje Kostić, ali je pitanje da li će ih biti. Ako Grad ove godine odluči da na vreme obavesti javnost o tome da će biti javne rasprave, kaže, izneće predloge koje su građani dali u anketi.

Mi ćemo uzeti učešće i na osnovu ideja građana i naših nekih ideja koje treba da budu interes svih nas. Predložićemo predstavnicima Grada da te ideje plasiraju kroz realizaciju budžeta - navodi Kostić.

Trenutno anketa ima samo dva pitanja u kojima Nišlije treba da napišu koji su njihovi prioriteti i koji problemi bi mogli da se reše parama iz budžeta, da bi se unapredio kvalitet života građana. Kostić kaže da postoji mogućnost da se doda još koje pitanje, ali je zasad zadovoljan odazivom.

Inače, ovu akciju su pokrenuli zajedno sa Biroom za društvena istraživanja, koji će raditi monitoring. U planu je da se akcija proširi i u drugim gradovima, kao i u republici, jer i državni budžet, kaže Kostić, “pune” svi građani. Nada se da će ovo ubuduće postati praksa.

Sličnu akciju nedavno je pokrenuo Leskovac i to je bio prvi grad na jugu Srbije koji je napravio onlajn anketu u kojoj građani treba da kažu kako žele da se troše njihove pare.

Podsetimo, prošlogodišnja javna rasprava o budžetu organizovana je u poslednji čas, jer je javnost samo sat vremena pre početka sednice Skupštine i bez nacrta o budžetu pozvana da o njemu raspravlja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vidla zaba

    19:26 // 13. 10. 2017.

    Neko ne moze zato sto nema prevoza da ode u skolu. Hocete Sajmove drugoklasnih automobila, Bezbedonosne forume za Gerentoloske centre, ukidanje vize da mozete u Katar najbogatiju zemlju. Bilo bi najbolje da se spustimo malo na zemlju i ne zaboravimo ko smo i sta smo, sta su prioriteti i sve ce biti bolje.

  • Dejan

    08:08 // 13. 10. 2017.

    u stranu a trotoara nema!Deca su u opasnosti i sad dal su vlasnici kuca postavili ograde na trotoar neznam al ako ne moze da se prosiri trotoar neka se bar stave lezeci policajci na svakih pedesetak metara jer je stvarno rizicno .

    • МММ

      11:40 // 13. 10. 2017.

      Углавном власници кућа нису криви што им је држава продала и део планираног тротоара.

  • Dejan

    08:03 // 13. 10. 2017.

    Pre neko jutro odvedem dete u skolu Branko Miljkovic i vracam se na gore prema Bogosloviji kad me jedan zakaci kolima,sva sreca sto nije skrenuo dvadesetak cm udesno zavrsio bih u bolnicu.Zasto ovo pisem:Zato sto deca iz Gabrovacke Reke idu u skolu ulicom Ljubomira Nikolica gde nema trotoara a i gde ga ima manji je od pola metra.Vozaci se od Masincevog terena zalecu na dole,ovi odozdo beze

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: