Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 16. 12. 2013.

| Ekonomija

U budžetu nema para za letove iz Niša

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
wizz-air-*flickr-Pieter-van-Marion*.jpg
Da li će avioni kompanije "Wizz Air" leteti iz Niša?, Foto: flickr.com, Pieter van Marion

Suma od oko 200 miliona dinara, koliko je ranije izdvajano iz niškog budžeta za letove Montenegro Erlajnsa, za narednu godinu nije predviđena.

Crnogorski avio-prevoznik već neko vreme ne saobraća do Niša, a po svemu sudeći, tako će ostati do daljeg, jer subvencionisanja ovih letova više neće biti.

- Niš više nema u svom budžetu tih 170, 180 miliona dinara, koliko je do sada plaćao avio prevoz - rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Gradonačelnik je ipak optimista kada je niški aviosaobraćaj u pitanju. Kaže da treba očekivati neke nove prevoznike sa početkom letnjeg reda letenja, od 31. marta 2014. godine.

- Nismo zapostavili priču oko Aerodroma. Imamo pregovore sa jednom stranom niskobudžetnom avio-kompanijom, a nismo zaustavili pregovore ni sa "Er Srbijom". Nije nerealno da kažemo da će se aviosaobraćaj uspostaviti u letnjem redu letenja - rekao je Perišić.

Iako prvi čovek Niša ovog puta nije precizirao o kojoj niskobudžetnoj kompaniji je reč, na osnovu ranijih izjava, pretposavlja se da je u pitanju mađarski “Wizz Air”, koji već saobraća sa beogradskog Aerodroma.

Interesovanje ovog prevoznika gradskim vlastima je, kako je Perišić ranije rekao, prenela delegacija Ambasade Mađarske koja je nedavno posetila Niš.


Subvencije neophodne

Na sajtu flyserbia.info, koji se bavi aviosaobraćajem, subvencionisanje letova se potencira kao jedino moguće rešenje za “male” aerodrome, kakav je i niški.

Kao primeri navode se Aerodrom u Skoplju koji za letove, upravo kompanije “Wizz Air”, izdvaja oko 5 miliona evra za 3 godine. Turistička organizacija Makedonije za svakog dovezenog putnika na Aerodrom u Ohridu daje po 60 evra.

Grad Rijeka u Hrvatskoj za letove najpoznatije “low cost” kompanije “Ryanair” izdvaja preko milion evra.

Nišlije su svoja očekivanja i nadanja izrazile i na Fejsbuk stranici “Low Cost airlines fly from Nis Airport”. Ova stranica okupila je sve one koji se zalažu za letove, po mogućstvu što povoljnije, sa niškog Aerodroma.

Sa Fejsbuka je pokrenuta i peticija, za dolazak “low cost” kompanija u Niš, koju možete potpisati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gari

    02:37 // 11. 1. 2014.

    Da g.Perisic tzv."gradonacelnik" nije naprimao "partiske drugove" iz SNS (preko 350 novozaposlenih) koji grad kostaju preko 400 MILIJONA, mozda bi se naslo para i za Niski aerodrom i subvencije !!

  • mnesa

    22:10 // 17. 12. 2013.

    Bitno je da ima za Perisica 3-4 plate,ostalo je nebitno!!! SRAMOTA

  • V-Vendetta

    21:06 // 17. 12. 2013.

    Aeodrom u Nisu nece jos dugo dugo biti u funkciji!Ima da proradi ako SRB bude u EU pre tesko. Zivi bili pa videli do tada za Beograd pa letite Air Serbiom za EU.Cao

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: