Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:24, 27. 4. 2017.

| Istražujemo

Vulin rekao da je ustupanje "škoda" uobičajeno, ali krije ugovore

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
vulin
Vulin kaže da će se ustupanje luksuznih "škoda" nastavati?; foto: A.K.

Ustupanje luksuznih “škoda superb” Ministarsvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje su ustanove za socijalnu zaštitu kupovale na spornim tenderima, prema rečima ministra Aleksandra Vulina, uobičajena je praksa koja se “primenjuje godinama” i kaže da će se sa njom nastaviti. Ipak, Ministarstvo već mesec dana ne dostavlja ugovore o ustupljenim kolima.

Iako u samom procesu kupovine i kasnijeg ustupanja, prema oceni stručnjaka, postoji čitav niz “sumnjivih okolnosti” - od toga da su sve ustanove koje su kola kupile raspisivale identičan tender, čime je potencijalno namešten, a javna nabavka velike vrednosti rascepana na više njih male vrednosti, preko toga da su stakla zatamnjena, a kola ustupljena odmah po kupovini, Vulin, ne vidi ništa sporno.

Već smo vam dostavili odgovor. Još od 2005. godine postoji takva praksa i takva praksa će se nastaviti.  U okviru Ministarstva za socijalni rad će se ovo nastaviti. Uvek je bilo i uvek će biti da svi jedni drugima ustupamo vozila - kazao je Vulin.

Gerontološki centri i centi za socijalni rad, navodi Vulin, ustupali su kola Ministarstvu, ali je, dodaje on, i Ministarstvo ustupalo kola tim ustanovama.

Ja takvu praksu veoma poštujem - rekao je ministar.

Međutim, na pitanje novinara Južnih vesti, ko iz Ministarstva vozi ta kola, ministar se samo zahvalio.

Podsetimo, nekoliko ustanova za socijalnu zaštitu na spornim tenderima, među kojima je i Gerontološki centar iz Niša, na kojima su mogle da se jave firme koje posluju pod okriljem “Auto Čačka”, kupilo je lusksuzne “škode superb”, koje su plaćane oko 33.000 evra.

Međutim, odmah nakon kupovine, one su ugovorima o ustupanju, predate resernom Ministarstvu na korišćenje.


Zašto Ministarstvo krije podatke, ako je ustupanje "uobičajeno i transparentno"?

kola Mehanizam za obnovu voznog parka Ministarstva; infografik: Nikola LazarevićIako je Ministarstvo pre 2 meseca kazalo kako su ugovori “zakoniti i transparentni”, a Vulin potencira da je to “uobičajena praksa”, koju on “vrlo poštuje”, Ministarstvo već više od mesec dana odbija da novinarima Južnih vesti dostavi sve ugovore o ustupljenim vozilima.

Zvaničnim zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, novinari su od Ministarstva tražili sve ugovore u periodu od 30. oktobra 2015. do 9. marta 2017, međutim, na zahtev nije stigao nikakav odgovor.

Zbog toga su novinari podneli žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja, koji će, prema Zakonu, naložiti Ministarstvu da tražene informacije dostave redakciji Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    18:04 // 27. 4. 2017.

    Bas levicarski!Do juce Ce Gevara...Ovo je dobar levicarski fazon,cim te pitaju nesto nezgodno-ti se zahvali!

  • milisav

    17:45 // 27. 4. 2017.

    E pa, g-dine Ministre, novinari ne mogu da razumeju "takvu praksu". I moja malenkost ne razume. I još koliko je, koji takođe ne razumeju. I biće ih još više, samo zato što su im se oči otvorile, što im je ćef da vam gurnu prst u oko, da vide nemoć vašu, kako branite nebranjeno. E, u tome je kunst. Da vam vide leđa. I drugima koji sliče vama. Koji bi da sve nas podje...aju. E na to ne pristajemo.

  • Gaga

    13:37 // 27. 4. 2017.

    Uzmes tako pare poreskih obveznika,pardon,otmes,i luksuziras se. Sramota!

    • Smuk

      15:44 // 27. 4. 2017.

      @Gaga :
      Zašto da ih je sramota , Gago ?
      Sa punim pravom mogu da rade to što rade jer su osvojili 176% glasova ...od 2012.godine pa naovamo !
      I svaka im čast, jer vode računa o sebi a oni koji su ih izglasali i dali im legitimitet - neka vode računa o sebi !
      Neka se oni srame - jer su ih izglasali . A koliko vidim , samo su deca bez budućnosti na ulici ... sa fakultetom ili bez !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: