Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 4. 7. 2018.

Niški Narodni muzej može da završi na ulici

narodni muzej niš Stari vlasnici mogu svakog dana da zakucaju na vrata i traže da se Muzej iseli iz zgrade; foto: wikimedia

Na adresu Narodnog muzeja, koji je još pod krovom zgrade u Ulici Generala Milojka Lešjanina u Nišu, stiglo je konačno rešenje Agencije za restituciju da se zgrada vraća starim vlasnicima, kaže sekretarka ove ustanove Biljana Banićević, te bi ova kulturna ustanova mogla da završi na ulici. Grad može da “produži agoniju” još najviše 3 godine i zakupi taj prostor, ali šta će biti sa Muzejem nakon iseljenja i dalje je neizvesno, jer iz Sekretarijata za imovinu danima ne odgovaraju na pitanja novinara.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Gruja

    15:17 // 4. 7. 2018.

    Нормално је да се реституцијом врати правим власницима!Овде нису власници криви,већ све градске власти од 1990.које нису саградиле зграду музеја.

    • Iva

      18:17 // 4. 7. 2018.

      Mislim da je govoriti o pravim vlasnicima nakon 70 i kusur godina malo nezahvalno. Da li će se sada ti pravi vlasnici, kao potomci te (ah!) intelektualne, privredne i svake druge predratne elite pokazati kao dosledni naslednici svojih prekulturnih predaka i iznajmiti zgradu gradu Nišu za simboličkiju cenu, i neće je iznajmiti nekom ugostitelju od ranije poznatom policiji ili lancu kockarnica?

  • maxim

    15:38 // 4. 7. 2018.

    Ma sve natrpajte u Oficirski, posecite svo drvece u Nisu, prepistite sve Drzavi, selci nazadnjacki :( umesto da se naprave nove galerije i muzeji , da Nis dobije Montmartre u Balkanskoj i Davidovoj ulici!

  • Nenad 2008

    15:42 // 4. 7. 2018.

    Evo rešenja za "započete temelje" - pozovite Njega, da svečano otvori početak gradnje. Onda opet kroz 6 meseci. Pa, opet. I tako redom. Zar nije OK.

  • Nada Bunjak

    15:48 // 4. 7. 2018.

    Tesko gradu Nisu ako za 70 godina nije uspeo da sazida zgradu dostojnu instituciji muzej nego je koristio otetu zgradi. Vidite, kako je komunistima slatko da koriste I uzurpiraju oduzetu imovinu. Svi kukaju kada se vraca naslednicima vlasnika a, niko ne zkuka zato sto nam tajkuni potimase toliku ne popisanu drzavnu imovinu. Njihove pljacke su egzemplar zemljine kugle jer ni u jednoj zemlji nisu se

  • licider

    15:59 // 4. 7. 2018.

    Boli naprednjake uvo za kulturu, ne ocekujte apsolutno nikakvo resenje ovog problema...
    Direktor bg festivala je turbo folk kompozitor a upravnik naseg lutkarskog onaj nepismeni nastavnik fizickog koji bruka onu lepu instituciju svojom nekompetentnoscu...
    Dizite sidra, ovde nema vise sta da se trazi...

  • Bruno

    22:34 // 4. 7. 2018.

    Rešiće oni to ko i galeriju Srbija što su rešili i sve u gradu. Kultura i oni su nebo i zemlja. Oni su za farme i zadruge, to je njihov intelektualni nivo. Kad uništiš kulturu, uništio si i narod, a to je njihov prevashodni cilj. Da imaju poslušne robote koji će da idu da motaju visokotehnološko kablove za mizerne pare, a kultura je na Pinku. Ne dno, nego druga strana dna.

  • Tivat

    17:48 // 4. 7. 2018.

    Spasicu,na koga se zalis?Pa,te koje pominjes,sekretarijat,gradska vlast,resorna vecnica su deo koalicije koja vlada gradom i koja te postavi za direktora!Zezni ih pa daj ostavku,principijelno!

  • Vrabac

    20:25 // 4. 7. 2018.

    A jedna od najlepših zgrada u Nišu, zgrada inžinjerijske kasarne zvriji prazna godinama.

    • Pera

      00:02 // 5. 7. 2018.

      Pa ona mora malo da se utegne da bi se nešto uselilo u nju a ne može istovremeno da se finansira Škoda i ulaže u kulturu.

  • xe xe

    18:13 // 4. 7. 2018.

    Dom JNA idealno rešenje da sve bude pod istim krovom . Muzej , Galerija , NKC , Simfonijski , Univerzalna sala . . a i Julin neće da dolazi

    A DA VIDIMO KOLIKO VODOVOD PLAĆA GRADU I DRŽAVI ZA ONOLIKI PROSTOR U CENTRU , PA IMA PREVO DA RARSPOLAŽE I ISTERUJE .

  • prof dr CVETKO Prvi

    20:26 // 4. 7. 2018.

    Gde su sada izvršitelji ? Baš bi im dobro došla još jedna nekretnina ! A i lokacija je za 10-ku !

  • lopov

    19:47 // 4. 7. 2018.

    Spasicu, fala na dragocenoj informaciji.

  • шеки

    16:26 // 5. 7. 2018.

    преселити у касарну "филип кљајић". сама зграда је "музејски примерак", места има и више него што треба, двориште је душу дало за веће експонате типа топова, камиона и слично, а већ је нешто и причано на ту тему пре пар година. ето прилике да се спасу и музеј и филип.

  • Dragan Marković

    03:41 // 5. 7. 2018.

    Уместо конкретних предлога дежурни политиканти сакривени иза лажних профила мрсе нешто. Уколики се стварно има могућности закупа простора у наредне три године треба наћи пригодну, трајну и неоптерећену зграду за музеј. У слободном Шапцу је то системски уррђени тако да музеј, библиотека и архив имају стално место. Узгред није ли рогобатно оно СЕКРЕТАРКА личи као сервирка? Логичније је СЕКРЕТАРИЦА.

  • Danijela

    19:32 // 5. 7. 2018.

    Dok je Neša Spasić u Muzeju, zaposleni ne moraju da brinu za krov nad glavom.

    • Milence

      23:04 // 5. 7. 2018.

      @Danijela, vidi se.Los konkurs za direktora, muzej moze na ulicu a on samo daje izjave kako nikad nije bilo bolje,slihta se njegovim naprednjacima umesto da ne silazi s televizora, da kuka i da trazi to je direktorski posao. Ma sjajan SNS direktor

  • Milko

    20:07 // 4. 7. 2018.

    Resice se i ovo vidite da im je prioritet kultura ako su resili problem beogradskog muzeja koji je bio skadar na bojani resice se i ovaj problem uveren sam

  • Čapa iz sokaka

    19:35 // 4. 7. 2018.

    Bilo bi više nego zanimljivo da se zna kako su preci restituenata zaradili "svoju" imovinu. Najvećma (osim retkih izuzetaka) su drali su kožu narodu s leđa na kaiševe. U nekadašnjim jurama, geoksima..., isto kao i ove današnje novokomponovane tranzicijske tajkunske gazde, derikože i secikese.

    • Milence

      23:06 // 5. 7. 2018.

      Nema tu [ta da se pametuje / oteto mora da se vrati

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: