Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 14. 5. 2014.

| Kultura

“Noć muzeja” na 21 lokaciji u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
noc muzeja2
"Noć muzeja" uvek privuče veliki broj Nišlija

U subotu, 17. maja, u Nišu će u “Noći muzeja” galerije, muzeji, biblioteke i škole otvoriti vrata posetiocima od 18 do 2 sata iza ponoći.

Niš je jedan od 76 gradova Srbije u kom će biti održana 11. "Noć muzeja".

Zainteresovani će moći da posete 21 lokaciju, a Južne vesti prenose kompletan program.

1. Logor "12. februar"

Uz klasičan obilazak Logora posetiocima će biti po prvi put prikazan logor u filmskoj i pozorišnoj umetnosti.  Od 18. 30 sati u projekcionoj sali će gimnazijalci čitati radove na temu Logora i prikazati kratki film, a do 20 sati istoričar Nebojša Ozimić će rekonstruisati suđenje Jovanu Čemerikiću, ratnom predsedniku niške opštine. Dokumentarni film Marije Krstić “Kroz žice lager Niša” biće prikazan od 21 sat, dok će projekcije igranog filma “Lager Niš” biti od 22 i od 00 sati.

2. Galerija “Srbija”

Pored izložbe slika Laze Vozarevića, od 18 sati će nastupiti dečiji hor Fabrike umetnika "Vilenjaci", od 19 sati studenti i saradnici Fakulteta umetnosti, dok će Duvački trio nastupiti od 22 sata.

paviljon Muzičko-poetsko veče u Paviljonu

3. Paviljon u Tvrđavi

U 19 sati će početi "Muzičko poetsko veče glumca Miodraga Mimija Pavlovića i prijatelja", a sat kasnije će biti otvorena izložba karikatura “Pjer”. Nakon toga, nastupaju studenti i saradnici niškog Fakulteta umetnosti.

4. Salon 77

Umetnik Igor Stepančić, čiji radovi su izloženi u ovoj galeriji, od 20.30 sati će izvesti performans. U Tvrđavi će tokom “Noći muzeja” biti otvoren atelje slikara Vladana Ranđelovića i spomen-soba Radomira Antića.

5. Narodna biblioteka “Stevan Sremac”

Niška biblioteka organizuje izložbu kojom predstavlja zgrade biblioteke sveta i organizuje muzički vremeplov kroz nišku muzičku scenu.  U centru pažnje biće gramofonske ploče niških pevača i pop rok sastava, od šezdesetih godina prošlog veka. Pored toga, akademski slikar i ilustrator Igor Krstić od 20 do 23 sata radiće karikature posetilaca i predstaviće svoje radove.

6. Istorijski arhiv

U niškom Istorijskom arhivu posetioci će imati priliku da vide jedinstvenu postavku izložbe “Vek velikog rata - Niš Ratna prestonica 1914-1915”.  Kroz 157 arhivskih dokumenata, fotografija ali i eksponata biće ispričana priča o značajnim događajima koji su se zbivali u Nišu od kojih su neki imali presudan uticaj na sudbinu srpskog naroda.

ratna prestoni Niš kao ratna prestonica

Postavku će činiti telegram srpskoj vladi o ubistvu Franca Ferdinanda, vojni dokumenti i naredbe doneti u Nišu a prate je fotografije srpskih oficira i vojnika kao i fotografije značajnih objekata u Nišu iz tog perioda.  Drugu celinu čini kolekcija istoričara arhiviste Bobana Jankovića od 80 eksponata - oružja, odlikovanja i vojničke opreme korišćene u Velikom ratu.

7. Knjižara i Galerija NKC-a (Bulevar Zorana Đinđića 37)

U Knjižari Niškog kulturnog centra u toku “Noći muzeja” sva izdanja NKC-a biće prodavana sa popustom od 40 odsto, a biće i otvorena izložba knjiga dobitnika Nagrade “Branko Miljković”, autora Lidije Marinković. U multimedijalnom programu učestvovaće kvartet studenata Fakulteta umetnost, poznati niški glumci, muzičari i umetnici, a svoje knjige će potpisivati Dejan Stojiljković, Miloš Petković i Srđan Stojiljković.

U Galeriji NKC-a biće izloženi radovi Marije Aleksandrović.

8. Zdrava Tvrđava

U Tvrđavi će biti izloženi likovni radovi mališana, starosti od 5 do 12 godina, sa ekološke radionice “Zdrava Tvrđava”.

9. Fakultet umetnosti

U Koncertno - izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti (Knjaževačka 2a) biće održan muzički maraton i multimedijalna izložba radova studenata. Maraton počinje u 20 sati i traje do 1 sat posle ponoći. Na programu će biti dela klasične i umetničke muzike. Postavku izložbe činiće slike, grafike, plakati i fotografije, a biće prikazani i multimedijalni radovi studenata.

10. Galerija “Ram art"

U galeriji koja se nalazi u Ulici Borivoja Gojković biće izložene slike Stojana Đurića koje imaju temu erotike, a rađene su tehnikom akril i ulje na platnu i kartonu.

11. Legat Branke Đorđević

legat Stalna postavka u legatu Branke Đorđević

U galeriji- legatu Branke Đorđević (ul. Nade Tomića) biće izložena stalna postavka, koju čini oko 70 najboljih dela koja su nastala za života umetnice počevši od rane faze do zadnjih godina njenog života. Pored slika tu su i bibliografska dela. 

12. Arheološka sala Narodnog muzeja

Pored stalne postavke “Arheološko blago Niša od neolita do srednjeg veka”, u arheološkoj sali će po prvi put biti izložena dva portreta kraljevskog para Aleksandra I Karađorđevića i kraljice Marije Karađorđević autora Rudolfa Valdeca.

13. Galerija Društva arhitekata Niš (Generala Milojka Lešjanina 52)

U galeriji će biti izloženi radovi studenata niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta sa predmeta Enterijeri.

14. Galerija “Art 55”(Ulica Ćirila i Metodija 17a)

Galerija “Art 55” predstaviće samostalne izložbe Dragana Cohe i Aleksandra Milanović. Coha izlaže grafike, dok izložba mladog Milovanovića nosi naziv “Urbana pravila”.

umetnicka Đaci Umetničke škole predstaviće svoje radove

15. Umetnička škola

U niškoj Umetničkoj školi biće izloženi učenički radovi sva četiri odseka (grafički dizajn, tekstilni dizajn, dizajn enterijera i industrijskih proizvoda i odsek likovnih umetnosti). Pored toga, biće održane otvorene radionice origamija, marblinga, kaligrafije, crtanja i slikanja, a svoje talente od 21 do 1 sat pokazaće i učenici Muzičke škole.

16. Škola mode i lepote

U prostorijama škole biće održana izložba "Da li si to ti" koju čine fotografije nastavnika i učenika. Pored toga đaci će predstaviti svoje radove, od maski, kostima do nakita i odeće. Od 20 sati će pokazivati svoje veštine u šminkanju i praviti frizure, u 21 sat će glumci niškog pozorišta izvesti performans, a od 21.15 biće održana modna revija.

17. Atelje-galerija “Milica”(Ulica 7. Jula 5a)

U ovom ateljeu posetioci će moći da vide kako se slikaju ikone, radi duborez, kaligrafija, a uživo će moći i da posmatraju i oslikavanje murala na zidu galerije. Od 20 do 22 sata će biti održana revija srednjevekovne odeće, dok će u isto vreme Niški pesnički krug održati veče poezije koju će pratiti duhovna muzika.

dekupaz Radionice dekupaza; Foto:kodstudio.files.wordpress.com

18. Millie Design Art Shop (Ulica Vojvode Vuka 12)

U galeriji, kao i na platou ispred nje, biće izloženi radovi niških umetnika, a biće održane i mini radionice starih zanata, kao što su pletenje, kukičanje, izrada korpi od pruća i dekupaž.

19. Galerija Šukletović ( Dušanov Bazar, kula, lokal 25)

U galeriji će biti izložena uskršnja jaja, osmomartovske čestitke, igračke i ukrasi od papira i kartona..

20. Fešn korner (Episkopska 1)

U ovom kutku mode biće izloženi radovi niških dizajnera.

21. Ćele-kula

Stalnu postavku jedinstvene Ćele-kule ovog puta zainteresovani mogu videti i noću.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    17:34 // 14. 5. 2014.

    cene karata?

    • Nebojsa Ozimic

      01:50 // 15. 5. 2014.

      Za Noc muzeja se ne naplaćuju karte.To je osnovna ideja ove manifestacije

  • Vladimir Ilic

    15:27 // 14. 5. 2014.

    Samo da napomenem da je Zdrava Tvrdjava na letnjoj pozornici, ne znam sto je bilo tesko da se to napise i ucestvuje Leontinin hor Carolija

  • Starosedeoc

    14:16 // 14. 5. 2014.

    Polovina nislija nezna adrese.Da li radi narodni muzej?

    • Nebojsa Ozimic

      01:51 // 15. 5. 2014.

      Naravno da radi.NOĆ MUZEJA je od 18 do 02 i u gornjem tekstu možete videti programe koje Muzej nudi

    • Laza

      09:18 // 15. 5. 2014.

      @Starosedeoc - ako ste zaista starosedelac Niša kako onda ne znate gde je muzej? A ako imate neke godine tj. završili ste bar peti osnovne kako ne znate gramatiku?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: