Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:25, 16. 5. 2011.

| Kultura

"Rasprodata" Noć muzeja (video)

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti

NIŠ, VRANJE - iše hiljada građana posetilo je muzeje, galerije i manifestacije posebno organizovane za Noć muzeja.

U noći između subote i nedelje svi objekti Narodnog muzeja u Vranju bili su otvoreni za posetioce koji su u okviru “Noći muzeja”, mogli da pogledaju bogat umetnički program. U Narodnom muzeju otvorena je izložba ukrasnih metalnih elemenata iz arheološke zbirke muzeja u Vranju, pod nazivom „Od antike do srednjeg veka“, dok je u velikoj Sali Galerije postavljena izložba slika Čedomira Krstića. Reč je o 43 slike enterijera i pejzaža. Na istom mestu održan je i koncert koncert klasične muzike.

U maloj sali Galerije Vranjanci su mogli pogledati i neobičnu postavku minijatura Zorana Petrušijevića Zopa pod nazivom „Drveće“, dok su  u holu bili izloženi „Peškiri iz etnografske zbirke Narodnog muzeja u Vranju“, što je izazvalo veliko interesovanje posetilaca. Naime, reč je o o predmetima od tekstila iz perioda 19. i 20. veka koji su se koristili u svakodnevnim i svečanim prilikama u Vranju i okolini.

I Muzej kuća Bore Stankovića otvorila je svoja vrata za sve one koji su poželeli da vide kuću u kojoj je živeo proslavljeni pisac iz Vranja. Iako je bilo najavljeno da će glumci vranjskog pozorišta u dvorištu kuće čitati dela ovog pisca od 20:00 do 23:00 sati, ovaj deo programa je završen još pre 22:00, što je razočaralo mnoge posetioce koji su planirali kasniji obilazak kuće.

Po prvi put ove godine predviđeno je i razgledanje Muzej kuće prepodobnog Justina i kompletnog kompleksa Svepravoslavnog centra sa kapelom u kojoj je u toku izrada freskopisa, u organizaciji Društva prepodobnog Justina vranjskog I ćelijskog.

U podrumu Muzej kuće opremljena je moderna izložbena galerija sa stalnom postavkom u kojoj je za ovu priliku bila postavljena izložba ikona Diča Zografa sa ikonostasa Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju.

Preko hiljadu ljudi je pratilo Noć muzeja, koja se u Vranju završila nešto ranije iako su objekti bili otvoreni dva sata posle ponoći.

Možete pogledati i snimke Noći muzeja u Nišu

Niš, Noć muzeja - Sinagoga

Niš, Noć muzeja - Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: