Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 1. 2. 2016.

| Kultura

Super džez trio dolazi na "Nišvil"

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
džez trio
Trojica eminentnih muzičara nastupiće u niškoj Tvrđavi

Tri koji čine pijanista Cyrus Chestnut, kontrabasista Buster Williams i legendarni bubnjar Lenny White, nastupiće na ovogodišnjem “Nišvilu”, prve večeri festivala u četvrtak 11. avgusta, najavili su organizatori niškog džez festivala.

Ovaj super trio predvodi Chestnut, kojeg mnogi smatraju pravim nastavljačem “klasične“ pijanističke džez tradicije čije je osnove postavio Jelly Roll Morton, a kako kažu kritičari, “Chestnut ju je nadgradio jedinstvenim osećajem da u jedno stablo objedini svoje muzičke korene podjednako rasejane na tla klasične muzike, spirituala i džeza”.

Posle diplomiranja na Berkliju, on je tokom druge polovine osamdesetih svirao u grupama koje su predvodili Wynton Marsalis, Jon Hendricks, Terrence Blanchard, Donald Harrison, Betty Carter... Potom postaje lider benda i muzički direktor u projektima umetnika raznih žanrova, a od nedavno je i profesor na muzičkom departmanu prestižnog Howard univerziteta. 

Charles Anthony "Buster" Williams za džez se zainteresovao još kao dečak zahvaljujući ocu koji je osim kontrabasa svirao još nekoliko instrumenata. Osamdesetih je oformio dva značajna, “all stars” ansambla - Timeless All-Stars i Sphere, a u novom milenijumu i bend 4 Generations of Miles u kojem su bili i Sonny Fortune, Mike Stern i Jimmy Cobb.

Pod svojim imenom je snimio dvadesetak albuma, nominovan je za Gremi nagradu, a učestvovao je u snimanju muzike za mnoge filmove.

Iako samouk, Lenny White jedan je od poslednjih velikih bubnjara i, kako mnogi tvrde, jedan od utemeljivača džez-fjužn pravca.

Još ka osamnaestogodišnjak, uleteo je u sam vrh američke pa i svetske džez scene prvo kao član benda koji je predvodio Jackie McLean, a već sledeće godine učestvovao je u snimanju albuma Milesa Davisa “Bitches Brew” koji se smatra manifestom džez-roka - kažu u “Nišvilu”.

Reputaciju najboljeg džez-rok bubnjara potvrdio je članstvom u legendarnom bendu Return To Forever koji je predvodio Chic Corea.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: