Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 6. 10. 2016.

| Kultura

U niškom teatru do kraja oktobra 7 predstava

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Herostrat.jpg
Spalio hram da bi postao slavan i besmrtan; Herostrat; Foto: narodnopozoristenis.rs

Uveliko traje pozorišna sezona u Nišu, a posle gostujuće komedije "Treći svetski rat" na repertoaru su dva komada rađena po delima čuvenog srpskog satiričara Branislava Nušića. Nišlije će do kraja oktobra moći da pogledaju i Stejnov mjuzikl "Violinista na krovu" u režiji Desimira Stanojevića.

U četvrtak 6. oktobra od 21 sat glumci niškog tatra igraju “Herostrata” po tekstu Grigorija Gorina. Ovu tragikomediju režirao je Irfan Mensur, a priča prati grčkog trgovca Herostrata koji je 356. godine pre nove ere, kako bi stekao slavu spalio jedno od sedam svetskih čuda -  Artemidin hram. Umesto da bude kažnjen, on sve više napreduje na društvenoj lestvici. Violinista na krovu Siromašan jevrejin mašta o tome da bude bogat; Foto: narodnopozoristenis.rs

“Žorž Danden” je komad rađen po Molijerovom tekstu i kritikuje savremeno pomodarstvo. Predstavu je režirao Dragoslav Savić Safa, a na repertoaru je u petak 7. oktobra od 20 sati.

Danden je seoski bogataš, a pokušavajući da se približi aristokratiji i stekne plemićku titulu, ženi se plemkinjom koja ga prezire i vara. U svetu kome ne pripada, okružen licemerjem, lažima, ucenama i uvredama, on doživljava kompletan poraz kroz poniženje, moralno srozavanje i gubitak časti – kazao je reditelj ovog komada.

U ponedeljak 10. oktobra od 20 sati, u Narodnom pozorištu izvodi se mjuzikl “Violinista na krovu” u režiji Desimira Stanojevića. Čuveni komad po romanu Džozefa Stejna o životu jevrejske porodice je na sceni Narodnog pozorišta od 2010. godine.

manevri Komedija čija se radnja zbiva 1920. u Šibeniku; "Veliki manevri u tijesnim ulicama"; Foto: narodnopozoristenis.rs Posle “Gospođe ministarke” koju će glumci odigrati u utorak 11. oktobra od 20 sati, Nišlije će imati prilike da pogledaju izvođenje još jednog komada po Nušićevom tekstu. “Devetstopetnaesta – Tragedija jednog naroda” koju je režirao Milan Nešković je na repertoaru u petak 14. oktobra.

U godini kada se činilo da Srbija nestaje sa istorijske i geografske mape, Branislavu Nušiću poginuo je sin Strahinja-Ban, kao vojnik vojske Kraljevine Srbije. Pisac ovaj roman posvećuje prerano nastradalom detetu – navode iz Pozorišta.

U ponedeljak 17. oktobra, takođe od 20 sati u niškom pozorištu se izvodi “Mesec dana na selu”, dok je za petak 21. oktobar zakazana predstava “Veliki manevri u tijesnim ulicama” koju je režirao Ivan Vuković.

Repertoar Narodno pozorište u Nišu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aleksandar

    20:08 // 7. 10. 2016.

    Zasto se i dalje vrte iste predstave?

    • Mika

      06:06 // 9. 10. 2016.

      Zato sto su u Narodnom Pozoristu Nis i dalje u stalnim radnim odnosima isti nesposobni ljudi, neki felericni nazovi umetnici i priuceni pomocni radnici. Kada se medioriteti ufotelje i zaposle, ne moze se ocekivati nista bolje. Nisko pozoriste je odavno utonulo u zabokrecinu. Kvalitet svih predstava je na cisto amaterskom nivou- i vizuelno, i rezijski a pogotovu glumacki.

  • Срба

    03:17 // 7. 10. 2016.

    Претргли се.

  • Jova

    18:56 // 6. 10. 2016.

    Vidim da se pisac ovog teksta ne razume u pozoriste. Mesa zanrove samo tako. Ovde su sve predstave tragedija! ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: