Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 5. 9. 2012.

| Kultura

"Urban fest" još večeras

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
urban-fest
Sa jedne od predstava na "Urban festu"; foto: Danica Tomašević

U niškoj Tvrđavi i Banovini, pod vedrim nebom, večeras će biti izvedene predstave "San letnje noći" i "Glumijada", nakon čega će biti proglašeni pobednici Festivala.

Time će biti završen ovogodišnji Međunarodni festival studentskih pozorišnih scena, koji je počeo 1. septembra.

Od 20:30h Nišlije će ispred "Salona 77" u Tvrđavi moći da pogledaju "San letnje noći", jednu od najpoznatijih i najizvođenijih Šekspirovih komedija o pogrešnim ljubavnim vezama, snovima, magiji, nastojanju da se prodre u srž značenja muško-ženskih odnosa. Predstavu će izvesti glumci sa Fakulteta umetnosti u Prištini.

Nakon toga, od 22h u dvorištu Univerziteta biće izvedena predstava "Glumijada", koja govori o putujućoj glumačkoj družini. Kroz svakodnevne zaplete opisana je sudbina umetnika u svim vremenima i na svim prostorima. "Glumijada" nije u zvaničnoj konkurenciji. Besmrtni duh pozorišta i glumaca dočaraće Dramski studio Gimnazije iz Prokuplja.

urban-fest4 Sa jedne od predstava na "Urban festu"; foto: Danica Tomašević

- Šekspir je rekao da je ceo svet pozornica, mi smo zato rešili da ceo Niš bude pozornica našem glumačkom festivalu. Posećenost je velika i to ohrabruje, jer smo ovim želeli da približimo teatar i onima koji nisu baš skloni odlasku u pozorište. Ovo je način da pokažemo da pozorište nije nešto zaključano između 4 crna zida sa čudnim zavesama i da može biti bilo gde - rekao je Aleksandar Mihailović, umetnički direktor SKC-a.

Na festivalu se takmiči 9 predstava, a odluku o tome koja je najbolja doneće članovi žirija Borjana Georgijeva, profesor Univerziteta u Sofiji, Božidar Dimitrijević i Novica Milovanović, glumac i reditelj.

- Velika je čast biti deo ovakvog festivala. Trudićemo se da na osnovu naših dosadašnjih znanja i iskustava najobjektivnije izaberemo pobedničku predstavu. Svaka čast za Niš što je došao na ovakvu ideju jer ima divnu publiku koja zaslužuje ovakav festival - rekla je Borjana Georgijeva.

urban-fest1 Sa jedne od predstava na "Urban festu"; foto: Danica Tomašević

U Studentskom kulturnom centru, koji je organizator festivala, kažu da je ovo dobra prilika da se ljudi sličnih interesovanja sretnu i druže, ali i da pozorišne trupe razmene iskustva i međusobno se uporede. Takođe, na ovaj način, oni otvaraju nove mogućnosti da naši glumci otputuju u zemlje iz kojih su došle gostujuće trupe.

Ovo je 8. po redu festival, a ove godine ukupno je organizovano ukupno 10 predstava na 10 različitih lokacija u svih 5 niških opština. Ulaz je bio slobodan.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: