Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 16. 8. 2015.

| Kultura

Veče hedlajnera privuklo hiljade ljudi na "Nišvil"

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
dusko
Duško Gojković; foto: Vanja Keser

Treće veče niškog džez festivala obeležili su nastupi bendova koji do sada nisu imali prilike da svoju muziku  predstave ovdašnjoj publici, a u džez delovanju su do sada postigli izuzetne rezultate.

Na open stejdžu su nastupili Preduzeće za muzičku reciklažu, niški saksofonista Rista Trajković sa svojim sekstetom kao i Luz Azul i Lorna Wing.

Program na glavnoj bini bio je žanrovski raznovrstan pa se mogao čuti prelaz od tradicionalnog džeza ka avangardi i modernoj svetskoj muzici.

jazz-connection "Jazz Connection" iz Holandije; foto: Vanja KeserKvartet Bagija Balazsa iz Mađarske spojio je u svojoj muzici elemente post–bopa. Balazs je na bubnjevima ritmično dominirao nad zvucima basa, saksofona i klavira čineći utisak apsolutne usaglašenosti.

Srpsko–bugarski tandem praćen velikim orkestrom RTS–a pokazao je kako izgleda kada na sceni dominira muzičar koji već gotovo pola veka trubom objašnjava svoje umetničke vizije.

Duško Gojković, cenjeni džezer sa prostora Istočne Evrope, dokazao je da sviranje džeza ne poznaje prostorne i vremenske granice.

Ovo je treći put da sam u Nišu i mislim da “Nišvil” opravdava epitet najboljeg džez festivala u ovom delu Evrope. Ovo što sam do sada čuo čini mi se jako lepo i veselo. Kad god dobijem neko priznanje iznenadim se, a iznenađenjima nikada nema kraja - poručio je Duško Gojković.

Veče hedlajnera posle nastupa Balkanaca, donelo je i nastup holandskog sastava Jazz Conection.

Veseli ritmovi koji odskaču od svetskog bola i prvobitnog idejnog sižea džeza, približili su Holanđane publici u Nišu.

sun-ra 92-godišnji Maršal Alen (Sun Ra Arkestra) najstariji izvođač na "Nišvilu"; foto: Vanja KeserLegende avangardnog džeza, Sun Ra Arkestra svojim muzičko–scenskim performansom proveli su publiku kroz šest decenija dugu tradiciju kroz koju su tražili sopstveni stil.

Nakon smrti nekadašnjeg frontmena i osnivača, čuvenog Sun Ra, orkestar je preuzeo 92-godišnji saksofonista Maršal Alen koji je osvojio publiku energijom koju uprkos godinama nosi. Nagradu “Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima Alenu je uručio lider “Nišvilovih” volontera Marjan Cvetković.

Pretposlednje veče festivala zatvorio je žanrovski potpuno  drugačiji hip-hoper Marčelo, koji je u pratnji kvinteta svom repovanju dao džez notu. 

Publika će sutra imati prilike da čuje Nenada Vasilića i Amiru Medunjanin kao i argentinski sastav Sotavento big band. Festival će zatvoriti niški sastav Jam station.

"Jazz Connection"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: