Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 10. 10. 2017.

| Politika

I DJB traži da Nišlije ponovo idu na birališta

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Pokret Dosta je bilo
Traže vanredne izbore u Nišu i najavljuju zajedničku akciju opozicije; foto: JV/J. A.

Zbog “fijaska” oko izbora direktora javnih preduzeća u Nišu, kome se ne nazire kraj i zbog koga ceo Grad ne funkcioniše, kako kažu u Pokretu “Dosta je bilo” u Nišu, traže da se niška Skupština raspusti i da se raspišu vanredni lokalni izbori. Najavljuju i da će uskoro da usledi “ozbiljna inicijativa pravih opozicionih odbornika”, zbog nezakonitog rada Komisije koja je birala buduće direktore.

Komisija koja je ocenjivala kandidate je prethodnih meseci radila potpuno netransparentno, pojašnjava Marija Ranđelović iz Pokreta “Dosta je bilo”, a pri tom je radila mimo zakona i Uredbe Vlade. Osim toga, Komisija nije bila nezavisno, već političko telo, dodaje, što je takođe uticalo na to koji će kandidati biti izabrani.

Tako je ta komisija imala 2 predstavnika iz SNS, po jednog iz SPS, Srpske radikalne stranke i Pokreta levice. Osim toga, ona u svom sastavu ima i jednog većnika iz Opštine Medijana i jednog koji je zaposlen u Vodovodu - objašnjava Ranđelovićeva.

Podsetimo, niška preduzeća već nedelju dana posluju bez direktora, iako je Komisija još pre više od 2 nedelje dostavila predloge za nove-stare direktore. Gradsko veće još nije usvojilo njihove predloge zbog, kako su naveli, "brojnih primedbi na rad Komisije", ali i zato što se pri izboru odstupalo od preporuka Vlade Srbije. Međutim, Komisija je na to odgovorila da oni nemaju pravo da odlučuju o prigovorima, već da samo mogu prvorangiranog da predlože Skupštini, a da o eventualnim nepravilnostima može da odlučuje samo sud.


"Andrejevićeva prijava nije smela da bude uvažena"

Zbog nezakonitog i prikrivenog rada, dodaje, ostaje misterija kako je Komisija odlučila ko su najbolji kandidati za 11 javnih preduzeća u Nišu i kako su kandidati rangirani. Podseća da prijava bivšeg direktora Vodovoda Dejana Andrejevića, nije smela da bude uvažena, jer on ne ispunjava uslove konkursa, a ipak je, prema odluci Komisije, prvi na rang listi za direktora JKP Naisus.

Da je Komisija poštovala Uredbu Vlade morala je da ispita istinitost njegove dokumentacije, proveri njegovu diplomu i da ustanovi da li je zaista imao 5 godina radnog staža sa visokim obrazovanjem. Sve i da su mu dodali prethodni direktorski mandat koji je bio pun turbulencija i afera, on ne bi imao tih 5 godina rada sa visokim obrazovanjem - ističe Ranđelovićeva.

Protiv ovakvog sastava Komisije su, podseća šef odborničke grupe DJB Srđan Nonić, oni bili od samog početka, ali je to vladajuća većina ipak “izgurala”. Iako su pretpostavljali da će biti nepravilnosti u radu Komisije, ovakav “fijasko”, kažu, nisu očekivali.

Mi sad imamo jedno v. d. stanje u Gradu zbog toga, stanje je užasno, jer niko ko treba da vodi računa o budžetu Grada, građanima i stanju u Gradu to ne radi, a nijedno kontrolno telo u Gradu ne funkcioniše - dodaje Nonić.

Zbog toga što se u Nišu visoke funkcije, poput direktorskih, kupuju partijskom knjižicom, pojašnjavaju u DJB, što je dokazao nedavno završen Konkurs za izbor direktora javnih preduzeća u Nišu, Pokret traži da se Skupština Grada raspusti i da se raspišu vanredni lokalni izbori. Najavljuju i “ozbiljnu inicijativu” opozicionih odbornika, a o kakvoj se akciji radi će građane obavestiti uskoro.

Podsetimo, nedavno je iz istih razloga i niška Demokratska stranka zatražila da Nišlije ponovo izađu na birališta.


“Vlast želi da ukine prenos Skupštine”

Da bi direktorima 11 niških javnih preduzeća počeo 4-godišnji mandat, potrebno je da predlozi Gradskog veća stignu na glasanje pred odbornike niške Skupštine.

Iako se zasad ne zna kada bi moglo da bude novo zasedanje, koje je pre nedelju dana odloženo zbog toga što nije bilo TV prenosa, Nonić kaže da se na sastanku šefova odborničkih grupa nedavno pominjao 16. i 17. oktobar. Međutim, on kaže da je stav opozicije, a naročito Pokreta DJB, da toj sednici neće prisustvovati ako ne bude televizijskog prenosa.

Jako dobro su znali uslove konkursa za TV prenos koji su raspisali, znaju kakva je medijska slika u gradu, a naše mišljenje je da oni žele tendencionzno da sklone prenos iz Skupštinske sale i to bi bio zadnji korak ukidanja demokratije u gradu, jer građani jedino tu mogu da čuju šta neko drugi sem SNS i vladajuće koalicije misli - ističe Nonić.

Podsetimo, poslednja sednica niške Skupštine počela je sat kasnije, jer nije bilo TV prenosa, a pre nedelju dana je odložena jedna od zakazanih, jer TV prenos nije bio obezbeđen. Nakon što su dva tendera za direktan prenos sednica poništena, jer se nije javila nijedna televizija, nedavno je raspisan novi, na koje Grad nudi čak 4,5 miliona dinara za prenos 4 zasedanja Skupštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MS

    11:32 // 11. 10. 2017.

    Ja koliko se secam prvi i treci kanditat sa vase liste za gradsku skupstinu su vratili mandate, toliko Vam je bilo bitno sta se desava u ovom gradu.Zahvaljujuci tome ni cenzus ne mozete da predjete sada,na tim vanrednim izborima plasim se da ni SNS imao 90% glasova,surova realnost.

    • Milan

      13:52 // 11. 10. 2017.

      Prvi sa naše liste je postao Narodni poslanik i naravno da je vratio mandat, kod nas nema duplih funkcija. Peta na listi je dobila posao u inostranstvu i prepustila svoje mesto sledećem na listi jer je napustila zemlju. Toliko o tvom dobrom sećanju. Sve što ti nije jasno, pitaj nas slobodno. Uostalom, svih petoro odbornika koji su sada u Skupštini Grada ispred našeg pokreta se itekako bore!!

  • Jova

    23:42 // 10. 10. 2017.

    Super ja sam za smenu ove gadne vlasti. Ali ko će se kandidovati protiv njih!? Da li u Nišu postoji takav čovek!? Ovi predhodni , ni njih ne želim da vidim, apsolutno su isti i kao ovi sad - NIKAKVI!!!

    • Milan

      13:55 // 11. 10. 2017.

      Postoji sistem koji će da ih promeni, organizacija. Jedan čovek sigurno neće da ih pobedi, niti može

  • Dragan

    20:49 // 10. 10. 2017.

    Bravo za Djb i Ds u Nišu koji jedini imaju hrabrosti da se suprotstave ovoj najgoroj vlasti Sns koju je Niš ikada imao. Neka se izbori u Nišu spoje u istom danu sa Beogradskim i to je to. Bilo bi dobro da i u svim niškim opštinama budu vanredni izbori. Pogotovu u opštini Medijana gde je grubo prekrojena izborna volja građana izborom novog predsednika opštine! Ne odustajte od ovog zahteva!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: