Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 6. 10. 2017.

| Istražujemo

Novi tender za TV prenos sednica - više para za manje posla

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
Sednica Skupštine Grada
Više para, manje posla; Foto: JV

Nakon dva poništena tendera za direktan TV prenos sednica Skupštine Grada, na kojima se nije javila nijedna televizija, raspisan je novi, na kojem Grad nudi čak 4,5 miliona dinara za prenos 4 sednice. U odnosu na prethodni, poništen tender, na kojem je Grad bio spreman da ponudi 3.5 miliona dinara za 6 desetosatnih sednica, iznos koji se sada nudi po satu prenosa je skoro duplo veći, a posla za televizije je manje.

I dalje je neizvesno kada će se održati naredna sednica Skupštine Grada, jer, iako nisu obavezni zakonima, odborničke grupe ne žele da održe sednice bez televizijskog prenosa.

Međutim, građane će i ovog puta transparentnost skupo koštati, jer je gradska vlast planirala da za prenos sednica parama Nišlija plati čak 112.500 dinara po satu, odnosno, oko 1.900 dinara za svaki minut prikazavanja.

Procenjena vrednost usluge - po satu direktnog prenosa sednice (vrednost direktnog TV prenosa za 1 sat i za 40 sati). Procenjeno okvirno trajanje jedne sednice je 10 sati, a procenjeni broj sednica do kraja 2017. godine je okvirno 4. Ukupna procenjena vrednost vrednost javne nabavke iznosi 3.750.000,00 dinara bez PDV-a - piše u konkursnoj dokumentaciji javne nabavke.

Inače, prema konkursnoj dokumentaciji, javno otvaranje ponuda zakazano je za 12. oktobar.

Podsetmo, pre 2 meseca je raspisana javna nabavka, kojem se predviđalo da parama građana televiziji koja će prenositi sednice Skupštine Grada bude plaćeno oko 2 miliona dinara. Pošto se niko javio na taj tender, on je poništen i raspisan je novi, na kojem je Grad bio spreman da za 6 sednica plati milion i po više, odnosno, 3,5 miliona dinara.

Inače, poslednje zasedanje niške Skupštine od 22. septembra, kasnilo je sat vremena, jer nije bilo TV prenosa. Naposletku su došle kamere Niške televizije, ali novinarima Južnih vesti niko iz gradske vlasti do danas nije dao odgovor na pitanje da li je i koliko je ta usluga plaćena.

Naredna sednica trebalo je da bude održana 4. oktobra, ali je samo dan ranije otkazana, upravo zbog toga što je propala javna nabavka, pa nije bilo TV prenosa.


Zašto je smanjen planirani broj sednica?

konkursna Sa 6, na 4 sednice; deo konkursne dokumentacijeIako je u poništenim tenderima pisalo da bi televizije trebalo da do kraja godine prenose 6 zasedanja niške Skupštine, u konkursnoj dokumentaciji nove javne nabavke, taj broj je smanjen na 4.

Predsednik Skupštine Grada Rade Rajković rekao je novinarima da to nije u njegovoj nadležnosti, pa ih je uputio na gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i na načelnika Sekretarijata za kulturu i informisanje Nebojšu Stevanovića.

Međutim, u Kabinetu gradonačelnika su rekli da je "u poslednja 2 dana Bulatović na službenom putu", dok Stevanović nije ni želeo da sasluša pitanje, već je rekao da ne bi sada da razgovara.

Kao da nisam tu. Ne bih da pričam. Od ponedeljka - rekao je Stevanović.


Prošle godine, slična stvar

I 2016. godine je Gradska uprava nekoliko puta raspisivala javnu nabavku i poništavala je, ali ne zbog toga što nije bilo zainteresovanih televizija, već zbog toga što televizije koje su se javljale na tender, nisu dostavljale ispravnu dokumentaciju ili su tražile više para, nego što je bilo navedeno u konkursnoj dokumentaciji.

Naposletku je posao dobila Niška televizija, kojoj je parama građana plaćeno skoro 6 miliona dinara da prenosi 7 sednica Skupštine Niša.

Inače, i ranijih godina je zasedanja niške Skupštine prenosila Niška televizija ali je tada bila javno preduzeće i to se nije posebno plaćalo, već je bilo deo godišnjeg programa rada tog preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Меда

    08:09 // 7. 10. 2017.

    Ако је 1900 динџи за минут много, колико је "таман"?

    Паушално оцењивање "чак 112500..." динџи без пригодне процене или поређења са сличним искуствима раније је далеко од новинарства.

    Ја разумем да 2 ` иљаде звучи много али нико да прикаже колико то заиста кошта и колика је просечна зарада по минуту као ни да се понуди одговор зашто нема заинтересованих ако је ова цена пљачка века

    • Milosav

      10:36 // 8. 10. 2017.

      Ako je vrednost dnevnog rada 1,1 milion dinara onda NTV ima godišnji prihod od 287 miliona dinara a ne 24 kako piše u finansijskom izveštaju. Zašto nema drugih ponuda je vrlo prosto, radi se o zloupotrebi dominantnog položaja, NTV, Zona plus i Belle Ami su povezana lica. Očekuješ da će vlasnik sam sebi da obara cenu? (Zakon o zaštiti konkurencije, član 15. i 16.)

  • Petar

    06:07 // 7. 10. 2017.

    A zašto ne bude prenos preko Interneta? Bilo bi jeftinije deset puta. Čak bi te kamere i mikrofoni mogli trajno da se postave i da se još više isplati na duže staze. Ali ne, nego ajde da se uzme što više para od Nišlija.

  • Jaca

    21:54 // 6. 10. 2017.

    Da je klavir u pitanju, Stevanović bi razgovarao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: