Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 18. 4. 2016.

| Politika

Ilić: Neophodan novi Statut Niša

Autor:B. J.Izvor:Južne vesti
Mile Ilić
Uskoro promena krovnog zakona Niša? foto: JV

Da bi moglo da se definiše pitanje odgovornosti javnih funkcionera i smena nesposobnih rukovodilaca neophodno je promeniti Statut Grada, predlaže socijalista Mile Ilić. On će se u narednom periodu, kako kaže, zalagati i da podela direktorskih mesta ne bude deo koalicionih dogovora.

I pored brojnih zahteva i radnika i građana i opozicionih stranaka, ali i pojedinih funkcionera direktori Toplane i "Gorice" Slobodan Maksimović i Igor Jovanić ostali su u svojim foteljama. Kako je nekoliko puta rekao gradonačelnik Niša Zoran Perišić oni su opstali, jer Gradsko veće nema mogućnosti da ih smeni i da zato treba menjati Statut.

Ilić se sa njim slaže, a iako je na čelu niškog parlamenta još od 2008. godine, kao razlog zašto tek sada pokreće inicijativu promene najvišeg pravnog akta Grada, Ilić navodi da je razgovora u poslednjih godinu dana bilo, a da je konkretan predlog izostao.

Prema sadašnjem zakonu, odluku o promeni Statuta donosi Skupština grada na predlog Gradskog veća. Mi ćemo preko naših odbornika to pokrenuti. Biće lakše ukoliko budemo deo vlasti, ali i ako ne budemo mi ćemo to svakako pokrenuti - kaže Ilić.

Kroz promenu Statuta grada, pijašnjava Ilić, trebalo bi i na drugačiji način definisati pitanje odgovornosti direktora javnih preduzeća i ustanova.

Treba omogućiti na jedan fleksibilniji način smenjiivost nesposobnih ljudi. O odgovornosti ne treba da odlučuje Skupština već Gradsko veće ili neki drugi organ. U narednom periodu ko god bude u vlasti ne bi trebalo da koalicionim sporazumom deli direktorska mesta po partijskom ključu. Ako se već objavljuju konkursi, onda bi to trebalo da budu slobodni i bez ikakovog ograničavanja na usko partijske kadrove. I mislim da bi to dovelo do značajnog  procesa depolitizacije u čitavom sistemu - tvrdi Ilić.


Gradske opštine - da ili ne?

U političkoj javnosti, kako kaže aktuelni predsednik niškog parlamenta, postoji dilema da li su uopšte potrebne gradske opštine.

Lično mislim da u ovom trenutku ne postoji politička volja da opštine budu ukinute, i to je možda sad nerealan zahtev. Izvesnije je da one ostanu, ali bi u tom slučaju trebalo da imaju veća ovlašćenja. Na taj način bi grad bio rasterećen nekih operativnih poslova koje sporije obavlja, a opštine te poslove nemaju, a mogu efikasnije da ih obavljaju - kaže Ilić.

Ilić će, kako kaže, inicirati i uspostavljanje “principa praznih stolica” u nadzornim i upravnim odborima javnih preduzeća i ustanova. On smatra da bi trebalo omogućiti građanima da učestvuju u radu bez prava odlučivanja kako bi mogli da definišu interese građana na mestima gde se odlučuje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mimoza

    06:04 // 19. 4. 2016.

    Potrebno je mnogo toga . . .

    • brana

      08:46 // 19. 4. 2016.

      za pocetak....da se oN skloni sa politicke scene ZAUVEK!!!!

  • Dexter

    22:50 // 18. 4. 2016.

    Da li to znači da dok se ne propiše novim Statutom grada, ne priznajemo da je počeo dan samo zato što je izašlo Sunce? Ko vas sprečava da radite svoj posao? Ko vas sprečava da smenjujete nesposobne? Nije vam Statut smetao da ih imenujete.

  • Dr.Pravdić

    20:52 // 18. 4. 2016.

    Ovaj nema namere da se miče sa funkcija,umislio izgleda da će i posle ovih izbora da bude neki faktor?!Ili misli da on piše novi statu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: