Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 15. 3. 2018.

| Sport

Evropsko go proleće počinje u Nišu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Go
Upoređujući go sa šahom, poznavaoci kažu da je go kompleksniji, kao i da proširuje vidike; ilustracija: flickr/2benny

Međunarodnim turnirom Niš open, na kome se očekuje oko 100 igrača iz čitave Evrope i Kine, kao i kvalifikacijama za Gren slem koji će biti održan u Berlinu, otpočeće prolećna sezona u nadmetanju u misaonoj igri go. Pored toga, nastavnici i učenici moći će da 16. marta poslušaju o uticaju goa na razvoj inteligencije kod dece.

Pod sloganom “Evropsko go proleće 2018. počinje u Nišu”, turniri i prateće aktivnosti održaće se od 15. do 18. marta u prostorijama Regionalnog centra Niš.

Na kvalifikacijama za Gren slem učestvuje, kako kažu u niškom klubu Pro go, 12 vrhunskih evropskih igrača goa, a najbolji će osigurati “kartu” za Berlin. Među njima će se najverovatnije naći i jedan Nišlija.

Što se tiče turnira Niš open, organizatori kažu da su se prijavili takmičari iz brojnih država.

U takmičarskom smislu, očekujemo vrhunski plasman niških igrača na oba takmičenja. Uključivanje u sistem takmičenja Grand pri Evrope omogući će nam da turnir Niš open postane atraktivan za evropske igrače goa, a Niš bude prepoznat kao jedan od najvećih centara za razvoj goa - poručuju u niškom klubu.

Okrugli sto na temu Uticaj goa na razvoj dečije inteligencije održaće se na svečanom otvaranju turnira, 16. marta od 19 sati. Predstavnici Mense, neuropsihijatri, psiholozi, te ljudi koji se bave ovom misaonom igrom govoriće o uticaju koji go ima na poboljšanje školskih postignuća kod dece.

Inače, u Nišu go ima tradiciju dugu skoro pola veka. Jednostavna pravila i oprema goa odaju utisak jednostavne i brze igre, ali veliki broj mogućih poteza i načina na koje se može postaviti strategija ostavljaju mnogo prostora za razmišljanje. Cilj je ograditi što veću teritoriju, ali kada se počne sa partijom jasno je da to nije nimalo lako.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: