Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Turizam

  • sijarinska banja 2020

    Etno sela, hoteli i saobraćajnice u planu razvoja Sijarinske Banje

    Dva etno sela, novi hoteli i moteli, saobraćajnice, parkinzi i uređenje zelenih površina, deo su projekata koji bi ubuduće mogli da se urade u Sijarinskoj Banji, jer je u izradi Plan detaljnje regulacije. Građani svoje primedbe i rešenja za urbanizaciju Banje mogu dati do 17. avgusta, do kada trajne javni uvid u nacrt ovog dokumenta, nakon čega će biti održana javna rasprava. Predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da je ovaj planski dokument prvi korak u realizaciji projekata i da se konstantno radi na sređivanju banjskog kompleksa.

    (4) detaljnije
  • Niška banja, foto M J

    Tokom juna Nišku Banju posetilo 11 turista, Sokobanja rekorder juga sa preko 16.000 [infografik]

    Posledice pandemije korona virusa teško su pogodile turizam širom sveta, pa tako i u Srbiji. Zatvaranje granica za turiste iz Srbije mnogih zemalja koje imaju izlaz na more, preusmerile su one željne odmora da letuju u domovini. Prema podacima Zavoda za statistiku, tokom juna od ponuda sa juga Srbije aktuelni su bili Sokobanja, Niš i Stara planina, dok je blagodeti Niške Banje iskoristilo 11 turista iz inostranstva i nijedan domaći.

    (23) detaljnije
  • Sokobanja 9 jul 2020; foto: S. M

    Sokobanja i u vanrednoj situaciji omiljena turistima, nadležni preporučuju izletišta i nošenje maske

    U Sokobanji je pre nedelju dana uvedena vanredna situacija zbog korone, a nadležni kažu da su time hteli da podstaknu i stanovnike i turiste da više poštuju zaštitne mere. Bazeni, akva-park i velnes centri su zatvoreni, ali u Turističkoj organizaciji kažu da će i pored toga ovaj jul biti možda i posećeniji po broju turista nego prethodni. Poručuju i da je bezbedno letovati u Sokobanji zbog brojnih izletišta i boravka u prirodi.

    (2) detaljnije
  • Kazandžijsko Kalča i Čapa

    Ivanjčani i Nušićijada pozivaju Nišlije da posete ovaj grad i festival

    Promocija ivanjičkog turizma i najava kolažnog festivala Nušićijada, praznika humora i veselja koji objedinjuje pozorište, film, muziku i ulična dešavanja, biće održani u petak, 29. maja na platou ispred Tržnog centra "Kalča" u Nišu. Nušićijada će ove godine, posle obnove, biti održana 11. put i to od 21. do 23. avgusta, a biće obeležen i jubilej - 150 godina od prvog telegrafa u Ivanjici pod sloganom „Pozornica sumnjivih lica - zadnja pošta Ivanjica".

    (3) detaljnije
  • Na Jermi razvijati turizam, ne graditi MHE

    6.700 vaučera za letovanje u Srbiji podeljeno za jedan dan

    Za samo jedan dan, kako kaže ministar turizma Rasim Ljajić, 6.700 građana je apliciralo za vaučere koji im omogućavaju povoljnije letovanje u Srbji. Na raspolaganju je još 393.300 vaučera, a pravo na ovu pogodnost imaju penzioneri, nezaposleni, poljoprivrednici, studenti i zaposleni čija je plata manja od 70.000 dinara.

    (12) detaljnije
  • Agroturizam-Rsovci-park-prirode-Stara-planina-ilustracija-foto-wikimedia-Mina-Rančić

    Epidemiolozi preporučuju letovanje u Srbiji, Ministarstvo turizma deli vaučere

    Ove godine letovanje u Srbiji, a sledeće biramo gde ćemo, savetuje epidemiolog Branislav Tiodorović. Ministarstvo turizma je obezbedilo dodatnih 400.000 vaučera za povoljnije letovanje, a za njih od danas, 13. maja, mogu da konkurišu i studenti i oni koji primaju manje od 70.000 dinara.

    (10) detaljnije
  • Grcka letovanje; foto: Flickr

    Ministarstvo najavilo uredbu koja treba da reši plaćene turističke aranžmane i spasi agencije bankrota

    Putnici koji su već platili aranžmane turističkim agencijama moći će da ih iskoriste u narednih godinu i po dana, a ako ne žele, novac će im biti vraćen - to je plan Ministarstva turizma za koji čekaju odobrenje. U turističkoj agenciji u Nišu kaže da bi ih to spasilo bankrota i nadaju se će nova uredba biti usvojena, jer im posao zavisi od toga. Napominju da i putnici mogu da budu zadovoljni takvom odlukom, jer to znači da će ipak otići na planirano putovanje.

    (14) detaljnije
  • Vrmdža

    Ne odustaje se od "Vrmdža festa 2020", otvoren konkurs za filmove

    Festival turističko-ekološkog filma Vrmdža fest ovog leta trebalo bi da doživi svoje 4. izdanje, a otvoren je i konkurs za one koji žele da se njihova ostvarenja predstave na njemu. Plan je da se festival u selu nadomak Sokobanje održi u drugoj polovini jula, ali organizatori napominju da su moguće izmene termina i načina održavanja.

    detaljnije
  • vodici

    Turističke vodiče iz Niša ugrožavaju kolege sa strane, sankcija nema jer fale turistički inspektori

    Novi Zakona o turizmu koji je stupio na snagu 1. januara ove godine nije puno pomogao lokalnim turističkim vodičima, jer niški vodiči, kako kažu, sve češće ostaju bez posla zbog kolega iz inostranstva. Problem vide u nelojalnoj konkurenciji, u nedostatku turističke infrastrukture, ali i neadekvatnom radu turističke inspekcije.

    (4) detaljnije
  • turistički autobus

    Turistički autobus u Nišu neizvestan za ovu godinu

    Otvoreni turistički autobus koji je prošle godine, nakon višegodišnjih najava bivšeg direktora Turističke organizacije Niš, konačno vozio turiste i zainteresovane Nišlije u panoramsko razgledanje grada, ove godine možda ne krstari niškim ulicama. Iz Turističke organizacije Niš tvrde da imaju želju, ali da to ne zavisi samo od njih već od zainteresovanosti firme koja je vlasnik autobusa.

    (5) detaljnije
  • turisti vodiči

    Među pričama vodiča o Nišu turistima zanimljiva ona o nekadašnjim industrijskim gigantima

    Pored obilaska turističkih atrakcija poput Ćele kule i logora Crveni krst, priče o stradanjima na Čegru, burnoj istoriji, Tvrđavi i vezi sa rimskim carem Konstantinom, kao i običajima i gastronomiji, ono što turiste koji dođu Niš interesuje jeste i priča o usponu i padu Elektronske industrije - objašnjava predsednik udruženja turističkih vodiča Niša Nenad Rokvić.

    (4) detaljnije
  • niska banja

    U Nišu i na Staroj planini više turista, pad od 16% u Niškoj Banji

    U 2019. godini skoro 10% više turista posetilo je Niš u odnosu na prošlu, a porast broja gostiju prošle godine zabeležen je i na Staroj planini, Prolom i Sijarinskoj banji. S druge strane, veliki pad poseta je zabeležen u Niškoj Banji koju je lane posetilo za 16,3% manje turista u odnosu na godinu pre, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, a predsednik ove opštine Dejan Jovanović kaže da statistika ne pokazuje pravu sliku jer ne obuhvata sav privatni smeštaj.

    (25) detaljnije
  • leskovac panorama

    Jedna cena za boravišnu taksu za posetioce Leskovca

    Umesto dosadašnje 3 tarife, koliko ih je bilo za boravišnu taksu na teritoriji Leskovca, oni koji bi da posete i odsednu u ovom gradu, po danu će plaćati 90 dinara.

    (4) detaljnije
  • Hotel ruiniran 13 godina

    Hotel "Mir" u Zvonačkoj Banji dobio novog vlasnika

    Biznismen iz Severne Makedonije Toni Grčev kupio je ruinirani hotel "Mir" u Zvonačkoj banji, potvrđeno je Južnim vestima u Turističkoj organizaciji Babušnice. Po rečima direktora Milana Stamenkovića, investitor namerava da renovira hotel i bazene, ali i da u budućnosti sagradi još jedan hotel. Sa izvorom termalne vode na visini od 630 metara, Zvonačka Banja je najviša u Srbiji, a njene termomineralne vode su bile poznate Rimljanima za vreme njihove vladavine ovim delom naše zemlje.

    (7) detaljnije
  • Očekuju se turisti iz Bugarske

    "Dani caribrodske šušenice" za vikend u Dimitrovgradu

    U ukusima dimljenog svinjskog mesa - šušenice, ali i u drugim tradicionalnim proizvodima sa juga Srbije poput sira, džema, rakije i vina, moći će da uživaju Dimitrovgrađani i turisti na manifestaciji "Dani caribrodske šušenice 2019" koja će se za vikend održati u pograničnom gradu.

    (2) detaljnije
  • Nišvil festival

    "Nišvil", "Egzit" i drugi festivali traže od države olakšice i subvencije

    Stabilniji budžet i subvencije od države za koje su se izborili oni koji rade u filmskoj industriji, kao i poreske olakšice za dolazak stranih bendova - zahtevi su organizatora najvećih srpskih muzičkih festivala i događaja, među kojima je i niški džez festival Nišvil.

    (1) detaljnije
  • Oblačinsko jezero

    Novi direktori merošinskog komunalnog preduzeća i ustanove “Oblačinsko jezero”

    Dugogodišnji DSS-ovac, sada član SNS, i bivši većnik u Opštini Medijana Vladimir Vojvodić imenovan je za v. d. direktora JKP "Merošina", dok je diplomirani novinar i urednik "Merošinskih vesti" Dušan Vasković imenovan za privremenog direktora Ustanove za sport i kulturu. Oni će, kako kažu, na ovim funkcijama biti do raspisivanja konkursa i izbora direktora.

    (5) detaljnije
  • Ana u Sićevu

    Najlepši posao u Srbiji doveo ju je u Niš: Ovo je grad bogate istorije i džezerskog života

    Putovala je više od tri meseca, kroz video-priče i reportaže prikazivala sve lepote Srbije i za to primala platu, a "najlepši posao" je Anu Kostadinović doveo i u Niš za koji kaže da je na nju ostavio poseban utisak zbog bogate istorije i kulturnog nasleđa, kao i mladalačkog i džezerskog života kojim odiše. Kupila ju je i životnost i energija ljudi zbog kojih se osećala prijatno, a otišla je punog stomaka zbog odlične hrane koju je jedva čekala da proba.

    (7) detaljnije
  • Postrojenje za vodu Sokobanja

    Novac EU za unapređenje turizma i postrojenje za preradu vode u Sokobanji

    Kroz program Evropske unije - EU Pro, u Sokobanji se sprovode dva projekta vrednosti skoro milion evra. Pored uvođenja i razvoja geografskog informacionog sistema, u Sokobanji se novcem EU rekonstruiše postrojenje za preradu pitke vode "Carina".

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: