Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

građanski aktivizam

 • Đubre odvežćeno iz sela

  Smeće koje su građani izvadili iz Rakitske reke ipak odvezeno

  Nakon pisanja Južnih vesti da Javno komunalno preduzeće Komunalac iz Babušnice ne radi posao za koji je plaćeno novcem svih građana, te da nisu odvezli smeće koje je izvađeno iz Rakitske reke, u toku jučerašnjeg dana, u selu se ipak pojavio kamion i natovario đubre.

  detaljnije
 • Prikupljeno đubre i dalje nije odveženo na deponiju

  Aktivisti iz Rakitske reke izvadili smeće, komunalci iz Babušnice traže pare da ga odvezu

  Đubre koje je izvađeno iz Rakitske reke i dalje se nalazi u selu Rakita, jer kako kažu iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine, babušničko komunalno preduzeće nije poslalo kamion da ga pokupi iako su uredno obavešteni o akciji čišćenja i poslat im je zahtev za pomoć. U Javnom komunalnom preduzeću Komunalac kažu da je oni nemaju to u planu i da mora da se plati 10.000 dinara.

  (6) detaljnije
 • Rakita,-foto-Lj.-F.

  Situacija u Rakiti se ne smiruje, građani opet pokušali da spreče radove

  Više desetina meštana Rakite, aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine i ljubitelja prirode iz Babušnice, Pirota i drugih gradova juče je novom akcijom delimično sprečilo nastavak radova na vodozahvatu za mini-hidroelektranu. Sedeli su ispred gradilišta i tako bili prepreka kamionu da isporuči beton, te je nakon nekoliko sati uzavrele situacije i pregovaranja sa policijom, izvođač radova barem na kratko odustao od ideje da nastavi gradnju.

  (7) detaljnije
 • Priznanje za svakodnevne aktivnosti i borbu za očuvanje svojih reka

  Ekološko priznanje za Inicijativu “Odbranimo reke Stare planine”

  Inicijativa "Odbranimo reke Stare planine" dobitnik je priznanja “Zeleni utisak 2018”, za svoju borbu za očuvanje reka, koju dodeljuje Udruženje građana "Vojvođanska zelena inicijativa". Dekanu Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratku Ristiću pripalo priznanje za građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine, dok je JP Elektroprivredi Srbije pripala neslavna nagrada za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine.

  (1) detaljnije
 • Protest se seli u Beograd

  U Beogradu o odbrani reka i prirode i najava velikog protesta u prestonici

  Problem meštana sela na Staroj planini i Rakite u babušničkoj opštini preseliće se, makar na jedan dan, u glavni grad Srbije. Nakon nekoliko više manjih protesta i centralnog u Pirotu koji je okupio najveći broj aktivista, ljubitelja prirode i reka iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine održaće konferenciju za medije u četvrtak u Beogradu na kojoj će se najaviti veliki protest u prestonici, a govoriće se i aktuelnim dešavanjima sa izgradnjom mini-hidroelektrana na jugoistoku Srbije.

  (5) detaljnije
 • Sukob meštana Rakite došao do EU, ne i do lokalne Skupštine

  Vladajuća većina u babušničkoj Skupštini odbila da raspravlja o situaciji u Rakiti

  Predlog opozicije u babušničkoj Skupštini da se na dnevni red uvrsti tačka o razmatranju aktuelne situacije u selu Rakita, povodom poslednjih događaja sa izgradnjom vodozahvata za mini-hidroelektranu, nije naišao na razumevanje odborničke većine, te je predlog većinski odbijen. Opozicija tvrdi da vlast uporno ignoriše aktuelna dešavanja u Rakiti, dok oni tvrde da će se time pozabaviti na nekoj od narednih sednica.

  (7) detaljnije
 • mhe

  Sekretarijat Evropske energetske zajednice: Što pre organizovati sastanak u vezi MHE

  Posle mnogobrojnih protesta, akcija vraćanja reka, sukoba lokalnog stanovništva sa izvođačima radova, pisanja žalbi i prijava, ali i nakon poziva Zorana Kesića u svojoj emisiji da građani problem izlože i Evropskoj energetskoj zajednici putem mejla, oglasio se Sekretarijat ove organizacije koji je poručio da se trenutno razmatraju žalbe u vezi sa projektima mini-hidroelektrana u Srbiji, kao i da planiraju sastanak sa svim zainteresovanim stranama.

  (2) detaljnije
 • gradilište-rakita,-foto-Lj.-F.

  Rakita postala centar borbe za očuvanje reka i prirode, svakodnevne straže

  Nakon nekoliko dana pauze, uprkos negodovanju lokalnog stanovništva i aktivista za zaštitu prirode, radovi na vodozahvatu za mini-hidroelektranu u selu Rakita su nastavljeni. Tokom vikenda opet je došlo do koškanja sa obezbeđenjem, a trenutno je u selu mirno. Na akciju vraćanja reke u staro korito, investitor je imao kontraudar - pomerio je granice gradilišta i opet preusemerio tok vode.

  (2) detaljnije
 • zoran kesić 24 minuta

  Kesić: "Zatrpati mejl Evropske energetske zajednice zbog Rakitske reke"

  Dok stanovnici babušničkog sela Rakita i ekološki svesni građani nastavljaju da brane svoju reku nedozvoljavajući investitoru da nastavi radove na izgradnji mini-hidroelektrane, autor emisije “24 minuta” Zoran Kesić pozvao je građane da “zatrpaju” mejl Evropske energetske zajednice pišući o ugrožavanju reka na Staroj planini.

  (9) detaljnije
 • Bulevarska-olimpijada2;-foto:-K.-I

  Komšije se "nadmetale" u preskakanju bankina na "Bulevarskoj olimpijadi"

  Kako bi ukazala na to da je preskakanje pešačke ograde na ostrvima između kolovoza na niškom Bulevara Nemanjića nebezbedno i rizično, niška urbana gerila je nedavno organizovala "Bulevarsku olimpijadu" u kojoj je jedina disciplina bila preskakanje bankine, a komšije su rangirali i posle nekog vremena proglasili pobednike.

  (16) detaljnije
 • majmun visi sa kabla

  Niški gerilci “uselili” rode i majmune na kablove koji vise sa bandera

  Gnezda od kablova koja uglavnom "prave" kablovski operateri po Nišu, inspirisala su niške gerilce da u njih "usele" majmune i rode. Novom akcijom ova "tajna organizacija" želi da ukaže na problem bandera koje "napadaju" žice, a traže i odgovor na pitanje da li je to bezbedno za građane.

  (13) detaljnije
 • konkurs

  Niški "Štek House" otvorio konkurs za prijem novih članova

  Mladi koji imaju ideje koje se tiču društvenog aktivizma, kulture, zaštite životne sredine, edukacije vršnjaka ili sličnih tema, a koje žele da pretvore u delo, mogu da se prijave na konkurs niške organizacije "Štek House" koja se bavi ovim temama i postanu njihovi članovi. Konkurs je otvoren do 28. oktobra.

  (5) detaljnije
 • pavle dimitrijević - crta - juzne vesti

  Pavle Dimitrijević: Građani više veruju Deda Mrazu nego državi

  Izmenama zakona o slobodnom pristupu informacijama vlast ugrožava temelje demokratije, navodi zamenik programskog direktora CRTE Pavle Dimitrijević, a time se stavlja i omča oko vrata istraživačkom novinarstvu. Građani treba da ustanu i da odbrane svoje pravo da kontrolišu političare i institucije ili će uskoro informacije moći da “traže samo od Deda mraza”.

  (12) detaljnije
 • deda mraz

  Nišlije preko Deda Mraza mogu da "zatraže" informacije od javnog značaja

  Ulična akcija pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” biće održana na Trgu kralja Milana u Nišu u četvrtak od 15 do 17 sati. Aktivisti pozivaju građane da se informišu o važnom građanskom pravu koje preti da bude ugroženo - pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

  detaljnije
 • Mladi aktivizam ilustracija

  Počele prijave za projekte "Mladi su zakon"

  Oni koji imaju kreativnu i zanimljivu ideju o tome kako da reše neki problem u svojoj lokalnoj zajednici, na teritoriji Nišavskog i Pirotskog okruga, mogu je pretočiti u projekat i konkuristati za program “Mladi su zakon”. Pravo da konkurišu imaju udruženja mladih i neformalne grupe, čiji članovi imaju od 15 do 30 godina.

  detaljnije
 • Bošković Nagrada CRTA

  Inicijativi "Ne damo niški aerodrom" uručeno priznanje za građansku borbu

  Zbog toga što nisu odustali od borbe da aerodrom "Konstantin Veliki" ostane vlasništvo Nišlija i mesecima protestovali, Inicijativi "Ne damo niški aerodrom" je organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) dodelio priznanje "Hrabri glas". Ova nagrada za građanski aktivizam dodeljena je po prvi put, a direktorka organizacije Vukosava Crnjanski je istakla značaj borbe, uprkos njenom ishodu.

  (15) detaljnije
 • Letnja-akadmija-Nis-foto-Kilian-Tranchant

  Evropski parlament mladih kao šansa da se glas omladine čuje dalje

  Rezolucije koje donosi Evropski parlament mladih šalju se pred poslanike Skupštine Evropske unije, te se tako u ovom telu čuje glas mladih. Na ovaj način u EU stiže i to kakve su potrebe omladine na jugu Srbije, jer Evropski parlament mladih Srbije ima tridesetak članova i u Nišu. Upravo je zato Niš bio i domaćin Letnje akademije ove organizacije i ugostio mlade iz čitave Evrope.

  (2) detaljnije
 • protest

  Priznanje za aktivizam Inicijativi “Ne damo niški aerodrom”

  Razgovor o građanskom aktivizmu i dodela priznanja "Hrabri glas" Inicijativi "Ne damo niški aerodrom" za uspešan primer aktivističke priče, kako kažu organizatori iz Centra za istraživanje transparentnosti i odgovornosti (CRTA) i "Istinomera", održaće se 14. septembra u "Deli prostoru".

  (1) detaljnije
 • Deli prostor

  Debata "Južnih vesti" o iskustvima regionalnih novinara i aktivista u informisanju građana

  Regionalna iskustva u problematici uloge civilnog društva u informisanju i uključivanju građana biće tema današnje debate na kojoj učestvuju makedonski, crnogorski, bosansko-hercegovački i srpski novinari i aktivisti. Panel počinje u 17 sati u “Deli prostoru”, u centru Niša.

  detaljnije
 • Deli prostor

  Debata "Južnih vesti" o (ne)postojanju granice između aktivizma i novinarstva

  Gde je razlika između aktivizma i novinarstva i da li aktivisti mogu biti novinari i obratno, glavne su teme debate koja će biti održana u petak 10. avgusta u 17 sati u "Deli" prostoru u Nišu. Mediji i organizacije civilnog društva razmeniće ideje i metode borbe za interes građana, u čijoj službi rade, i na debati u subotu, na istom mestu i u isto vreme.

  (1) detaljnije