Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

poljoprivredna gazdinstva

  • poljoprivreda

    Više novca za podsticaj leskovačkih poljoprivrednika u 2019. godini

    Za nabavku mašina, uređaja i opreme, kao i za nabavku novih sadnica i iskopavanje bunara u toku ove godine će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 26 miliona dinara, što je za milion dinara više u odnosu na 2018. godinu. Leskovački poljoprivredni proizvođači se za subvencije mogu javiti u drugom ili tećem kvartalu godine, kada će biti raspisani konkursi.

    detaljnije
  • poljoprivreda

    Obuke za poljoprivrednike sa juga Srbije o seoskom turizmu

    Oni koji žele da poboljšaju proizvodnju i na bolji način plasiraju proizvode, da unaprede ili započnu poslovanje u oblasti seoskog turizma, a ne znaju kako to uraditi na efikasan način, mogu se do 22. februara prijaviti na obuke iz ovih oblasti. Na konkurs se mogu prijaviti poljoprivrednici iz Nišavskog, Jablaničkog, Topličkog, Pirotskog i Pčinjskog okruga, a obuke organizuje niška organizacija ENECA.

    (6) detaljnije
  • poljoprivreda

    Subvencije za više od 700 leskovačkih poljoprivrednika

    Iz gradske kase je za subvencionisanje leskovačkih poljoprivrednika ove godine izdvojeno 24 miliona dinara, a njih 722 ostvarilo je pravo na novac koji će iskoristiti za nabavku novih mašina, opreme, grla, izgradnju objekata i podizanje plastenika.

    (1) detaljnije
  • Krompir

    Agroturizam - šansa da zažive seoska domaćinstva

    Iako su jug Srbije, posebno Stara i Suva planina pogodne za razvoj agroturizma, koji bi doprineo boljem materijalnom stanju seoskih domaćinstava, kaže Tatjana Panić iz Regionalne razvojne agencije "Jug", retko ko ove potencijale zapravo koristi, zbog čega je pokrenut projekat Lands, čiji je cilj informisanje ljudi o tome kako pokrenuti posao. Ipak, Grčka je pokazatelj toga da ovakvi projekti mogu pomoći du nekoj meri, ali da je za pravi uspeh potrebna inicijativa onih koji bi da se bave agroturizmom.

    (10) detaljnije
  • njiva

    Vlasotinački poljoprivrednici: Potrebno je urediti sistem subvencionisanja

    S obzirom na to su na jugu, za razliku od Vojvodine, obradive površine koje ima jedno gazdinstvo znatno manje i razuđene, prema rečima poljoprivrednih proizvođača iz Vlasotinca, potrebno je bolje urediti sistem subvencionisanja. Pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević prilikom posete ovom kraju istakao je da se radi na detektovanju i rešavanju postojećih problema.

    detaljnije
  • poljoprivreda

    Za podsticaj poljoprivrede u Leskovcu 25 miliona dinara

    Poljoprivredna gazdinstva, udruženja, odnosno svi poljoprivredni proizvođači sa teritorije Leskovca, mogu se u toku godine prijaviti za dobijanja novca za nabavku mašina, uređaja i opreme, za šta će iz gradske kase biti izdvojeno 25 miliona dinara.

    detaljnije
  • luk-foto:-publicdomainpictures.net

    Obuka za mlade poljoprivrednike, za najbolje plastenik i bašta

    Mladi od 15 do 29 godina, koji bi da registruju poljoprivredno gazdinstvo, mogu se do kraja avgusta prijaviti za obuku o integralnoj i organskoj proizvodnji, a najboljima će biti ustupljen plastenik za rasad i povrće, kao i baštica za uzgoj povrća tokom dve godine.

    (3) detaljnije
  • odbor-za-poljoprivredu-leskovac.jpg

    Poljoprivrednici traže da država ograniči uvoz poljoprivrednih proizvoda

    Iako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dozvoljava reakciju države ako je ugrožena poljoprivredna proizvodnja, zbog sporosti određenih struktura izvršne vlasti to nije učinjeno, rekao je u Leskovcu Marjan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu. 

    (2) detaljnije
  • Blace-poljoprivreda.jpg

    Poljoprivredno domaćinstvo stvorili "od nule"

    Da se Blace s pravom smatra gradom šljiva i poljoprivrede potvrđuje porodica Milić doseljena iz Vučitrna, koja je poljoprivredno gazdinstvo stvorila, kako njeni članovi kažu, "bukvalno od nule".

    (3) detaljnije
  • poljoprivreda.jpg

    Grad Niš pomaže poljoprivrednike

    12 miliona dinara iz gradskog budžeta biće izdvojeno za poljoprivrednike niških sela. Najviše novca će otići na novu mehanizaciju i kupovinu opreme za navodnjavanje.

    (1) detaljnije
  • poljoprivreda-AK.jpg

    Registracija poljoprivrednih gazdinstava

    Sva poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Svrljig moraju se upisati ili preregistrovati do 31. marta, kako bi vlasnici mogli da ostvaruju pravo na subvencije u poljoprivredi, saopštili su iz Opštinske uprave u Svrljigu.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: