Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

porodiliste

 • Vranje porodiliste foto i.m.

  Porodična i materijalna situacija najčešči razlog ostavljanja dece na jugu Srbije

  Sve češće se dešava da majke svoje tek rođene bebe ostavljaju u porodilištima, a poslednji takav slučaj na jugu Srbije desio se u Vranju kada je žena iz Trgovišta ostavila svoje sedmo dete. Razlozi koje roditelji najčešće navode su porodični ili materijalni. Prema saznanjima Južnih vesti, broj ostavljene dece u porodilištima na jugu Srbije varira od jednog do pet godišnje, dok u Pirotu, kako kažu, u poslednjih 7 godina nije ostavljena ni jedna beba.

  (2) detaljnije
 • bolnica vranje

  Porođaj uz epidural od septembra dostupniji Vranjankama

  Iako je do sada epidural korišćen sporadično i povremeno, uslugu takozvanog bezbolnog porođaja u vranjskoj Bolnici, moći će, od 1. septembra, da potraže sve trudnice, kaže za Južne vesti načelnica ginekologije Gordana Đorđević. Ova usluga biće dostupna svima i biće besplatna.

  detaljnije
 • porodiliste aleksinac

  Nova smrt u aleksinačkom porodilištu - porodica slučaj prijavila inspekciji

  U subotu popodne u aleksinačkom porodilištu rođena je mrtva beba, što je druga smrt u ovoj ustanovi za poslednjih desetak dana. Porodica porodilje čija je beba umrla žalila se danas zdravstvenoj inspekciji. Kažu da će pravdu tražiti do kraja, sumnjaju na nebrigu lekara, a iz bolnice odgovaraju da je ispoštovana procedura porođaja.

  (1) detaljnije
 • porodiliste aleksinac

  Inspekcije ispituju iznenadnu smrt žene nakon porođaja u Aleksincu

  Nekoliko sati nakon prirodnog porođaja 31-godišnja Aleksinčanka je preminula u porodilištu Opšte bolnice. Direktor Goran Vidić kaže da joj je srce stalo pre nedelju dana i da ni reanimacija nije bila uspešna. Zbog njene smrti pokrenuta je istraga u ovoj bolnici, a tek treba da bude utvrđeno da li je bilo propusta lekara.

  (2) detaljnije
 • porodiliste

  Ove godine više beba rođeno u Vranju

  U vranjskom porodilištu od početka 2019. godine rođeno je 874 beba, što je za oko 100 više nego prošle godine, kažu u Zdravstvenom centru Vranje.

  (1) detaljnije
 • deciji centar

  Mame pokrenule akciju za kupovinu spavaćica za niško porodilište

  Zato što kažu da su spavaćice koje porodilje koriste u niškoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo stare, pohabane i često i pocepane, Udruženje “Porodična filharmonija” zajedno sa Dečijim kulturnim centrom pokrenulo je akciju za prikupljanje novca kojim bi se kupile nove.

  (5) detaljnije
 • porodiliste presevo foto il.m

  Preševo u sistemu "eBeba"

  Od 25. januara opština Preševo priključena je jedinstvenom upravnom mestu "eBeba" gde se mogu podnositi zahtevi za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak. Početkom decembra prošle godine na sistem za elektronsku prijavu novorođenčadi u Zdravstvenom centru Vranje roditeljima je omogućena elektronska prijava za još 6 opština činjskog okruga

  detaljnije
 • 1 poseta porodilistu, simonovic foto Grad Prokuplje

  Prvoj bebi u 2019. u Prokuplju 60.000 dinara

  Dečak Đorđe, težak 3,5 kilograma i dugačak 53 centimetra, prva je beba u 2019. godini koja je rođena u prokupačkoj bolnici “dr Aleksa Savić”, a srećna majka Violeta Milosavljević iz Prokuplja je od predstavnika gradske vlasti primila novčani poklon u iznosu od 60.000 dinara.

  (4) detaljnije
 • Stajic i majka bebe

  U 2019. prva beba rođena u Vranju - devojčica

  Prva beba rođena u Vranju u novoj godini je devojčica teška 4 kilograma i dugačka 55 centimetara koju je na svet 1. Januara u 10:55 donela Ramejsi Elezi iz Biljače kod Bujanovca. Predstavnici lokalne samouprave darivali su je danas vaučerom u vrednosti od 50.000.

  detaljnije
 • beba

  Nestanak beba počela da istražuje komisija u niškom Kliničkom centru

  Zbog zahteva roditelja da imaju uvid u dokumentaciju sa porođaja, jer sumnjaju da su im bebe pre više godina otete, kao i duplog bolničkog protokola u dva slučaja, u Kliničkom centru Niš je počela sa radom komisija koja ima zadatak da rasvetli prijavljene slučajeve nestanka dece.

  (8) detaljnije
 • GAK

  Tiha pobuna lekara niškog GAK-a zbog nedostatka lekova i aparata

  Kako su pacijentkinje koje leže u Porodilištu kazale, jutros im je vizita izostala, te su posumnjale da su sami lekari prestali da rade jer nisu imali čime, pošto su mnoge porodilje lekove u prethodnom periodu kupovale same. Lekari nisu hteli da govore za medije, a u Kliničkom centru nisu potvrdili da je bilo bilo kakve obustave rada od strane lekara, ali su rekli da je bilo "problema i žalbi zaposlenih u vezi sa lekovima i aparaturom".

  (27) detaljnije
 • porodiliste

  Konačno počelo da radi aleksinačko porodilište

  Nakon 20 dana od svečanog otvaranja renoviranog porodilišta u Aleksincu, iz Opšte bolnice saopštavaju da je ono juče počelo da radi i da se jedna trudnica već porodila u novoj sali.

  detaljnije
 • porodilište

  Još ne radi porodilište u Aleksincu koje je svečano otvorio Vučić

  Aleksinačko porodilište koje je pre dve nedelje svečano otvorio predsednik Aleksandar Vučić i dalje ne radi, pa žene na porođaj moraju da odlaze u Niš. Direktor Opšte bolnice Goran Vidić tvrdi da ne postoji nikakav problem, već da se još unosi oprema i radi sterilizacija i kaže da će uskoro ono i zvanično početi sa radom.

  (16) detaljnije
 • porodilište Aleksinac

  Renovirano porodilište u Aleksincu i zvanično otvoreno

  Nakon 10 meseci koliko je trajalo renoviranje, konačno je otvoreno aleksinačko porodilište, te će buduće majke i njihove bebe imati mnogo komfornije uslove za porođaj i oporavak. Novo porodilište obišao je i predsednik Aleksandar Vučić koji je ponovio da ćemo “nestati kao nacija” ako ne počne da se rađa više dece.

  (8) detaljnije
 • porodiliste Aleksinac

  Nakon 40 godina renovirano porodilište u Aleksincu

  Kompletna rekonstrukcija aleksinačkog porodilišta koje je u sastavu Opšte bolnice u Aleksincu, a koja je podrazumevala renoviranje gotovo iz temelja, koštala je između 55 i 60 miliona dinara, kaže direktor ove zdravstvene ustanove Goran Vidić, a donator je Fondacija “Dragica Nikolić”, koja je platila i radove i novu opremu.

  detaljnije
 • bebe

  Mame pokrenule akciju prikupljanja benkica za niško porodilište

  Zato što je odeća u koju se oblače bebe u niškom porodilištu, kako kažu, pohabana, pocepana i dotrajala, Udruženje “Porodična filharmonija” je pokrenulo akciju prikupljanja benkica, švedskih i tetra pelena koja će trajati do 18. juna.

  (4) detaljnije
 • hitna

  Rodila bebu u kolima Hitne pomoći na putu do niškog porodilišta

  Nakon što je primila poziv da je 32-godišnjoj ženi u selu Trupale kraj Niša krenuo porođaj, ekipa Hitne pomoći je stigla do nje, ali beba nije mogla “da sačeka” da stignu porodlišta, pa su lekari porođaj obavili u automobilu.

  detaljnije
 • Veličković: Utvrdićemo činjenice oko smrti nerođene bebe u Vranju

  Nakon što je bračni par iz Vranja nedavno za smrt bebe pri porođaju okrivio lekare jer porođaj, po njima, nije na vreme obavljen, direktor Zdravstvenog centra Dragan Veličković kaže da su uzete izjave svih aktera i čeka se nadzor zdravstvene inspekcije Ministarstva. Disciplinski postupak pokrenut i za prethodna dva slučaja kada je nastradao pacijent koji je ispao iz saniteta, ali i za smrt žene zbog, navodno, neodazivanja Hitne pomoći na poziv.

  (1) detaljnije
 • zdravstveni centar Vranje foto i.m

  Bračni par za smrt bebe na porođaju krivi vranjske lekare

  Saša i Jelena Ivanović koji su prošle nedelje ostali bez bebe na porođaju, za smrt deteta okrivili su lekare ginekologije u vranjskom Zdravstvenom centru, tvrdeći da porođaj nije na vreme obavljen, jer su na prijemu svi rezultati bili dobri. Iz Zdravstvenog centra kažu da ispituju sve okolnosti ovog slučaja.

  (3) detaljnije
 • bebe 2018 vranje foto i.m.

  Dečak i 3 devojčice prve bebe u Vranju u 2018. godini

  Prva beba koja je na svet došla u Novoj godini je dečak koga je ubrzo nakon ponoći rodila Bojana Aritonović iz Dubnice koju su predstavnici vranjske vlasti darivali sa 20.000 dinara. U novogodišnjoj noći rođene još 3 devojčice, a njihove majke darivane su sa po 10.000 dinara.

  detaljnije