Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 17. 4. 2014.

| Društvo

Perišić pozvao LAF da dokaže svoje tvrdnje

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
LAF-clanovi.jpg
Članovi LAF-a odlučni da je Grad pekršio zakon, Perišić ih poziva da to i dokažu, foto: MCN

Povodom primedbi LAF-a na zakonitost gradske odluke da niški Vodovod dobije ekskluzivna prava na tenderu, gradonačelnik Niša pozvao je ovo telo da uradi sve što treba da to i dokaže.

Lokalni antikorupcijski forum (LAF) se već dva puta oglašavao zbog sporne odluke i dodeljivanja privilegija JKP “Naisus”.

U poslednjem saopštenju medijima članovi ovog Foruma rekli su da će pokrenuti inicijativu za pokretanje postupka protiv Grada zbog, kako kažu, donošenja nezakonitih odluka.

perisic Perišiću nije jasno kako je odluka nezakonita, arhivska fotografijaGradonačelnik Zoran Perišić kaže da LAF za sve što radi mora da ima i dokaze.

- Pozivam ih da urade sve što je u njihovoj nadležnosti da to i dokažu. Postoji skupštinska odluka koja je obavezujuća i za mene i za preduzeća dok god Ustavni sud ne utvrdi da je odluka nezakonita. Ja se pitam da li je moguće da odluka bude nezakonita pored svih ljudi koji su učestvovali u njenom donošenju - rekao je Perišić.

Podsetimo, niški Vodovod je krajem januara, gradskim odlukama, dobio mogućnost da obavlja maltene sve poslove izgradnje i projektovanja vodovodne mreže na teritoriji Niša, dok su do sada ti poslovi na tenderima dodeljivani preduzećima sa najboljom ponudom.

Kako su saopštili predstavnici LAF-a, u mišljenju Uprave za javne nabavke, koje je dostavljeno na njihov zahtev, ocenjuje se da je odluka Skupštine Grada o ekskluzivnom poveravanju izgradnje i rekonstrukcije vodovodno-kanalizacione mreže “Naissusu” protivna Zakonu o javnim nabavkama.


Ista situacija i sa "Nišstanom"

Javno preduzeće "Nišstan", kako je rečeno na jučerašnjoj sednici Gradskog veća, 2012. godine dobilo je ekskluzivno pravo da ruši nelegalno izgrađene objekte na teritoriji grada, a po nalogu Uprave za imovinu.

I pored ove odluke Uprava za imovinu je tokom 2013. raspisala tender za izbor najboljeg ponuđača, koji bi po njihovom nalogu uklanjao nelegalno postavljene objekte. "Nišstan" se na tender nije ni prijavio, jer, kako je rekao direktor ovog preduzeća Nenad Hafner, nije ispunjavao sve propisane uslove.

Zamenik načelnika Uprave za imovinu Srđan Laketić pojasnio je da je takva odluka doneta, jer im Zakon o javnim nabavkama nije dozvolio da nekome direktno dodele posao, već su morali da raspišu tender. 

Ipak, gradonačelnik Niša Zoran Perišić je, kao i slučaju Vodovoda, insistirao da postoji skupštinska odluka koja mora da se poštuje i da je raspisivanje tendera bilo nepotrebno, jer se na kraju na njega niko nije ni javio, a posao i dalje nije obavljen. 

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    11:50 // 20. 4. 2014.

    @hedonista-pogresno si razumeo,u potpunosti podrzavam postojanje LAF-a,ali,ni za vreme prosle vlasti,odbaceno je sve ono na sta su ukazivali,ili je ignorisano.nazalost-sut sa rogatim-tesko.pozdrav!

    • Zoran Gavrilovic

      17:49 // 23. 4. 2014.

      Pa zar LAF nije ukazao na ono zbog cega je Jovanovic osumnjicen? Sada je kljucna podrska gradjana, a ne parole o rogatom.Gradjani su jaci od bilo koje vlast, osim ako nece da joj bude slugeranje

  • za peki paki

    20:24 // 19. 4. 2014.

    Peki paki Ili skupstinske odluke ne postuju zakon i ustav. Ko bolje poznaje stvari, Uprava za javne nabavke ili niski odbornici.

  • peki paki

    11:10 // 19. 4. 2014.

    Ko je birao članove LAFa, čini mi se da su nedovoljno stručni obzirom da ne poštuju skupštinske odluke. To ne treba da čudi jer je u svim strukturama nedovoljno stručnosti i iskustva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: