Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:48, 16. 6. 2014.

| Društvo

Polaganje male mature počelo bez problema

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Polaganje-zavrsni.JPG
Prijemni ispit u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu bez problema.

Polaganje testa maternjeg jezika, odnosno prvog dela završnog ispita za osnovce, u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu završeno je bez problema, kažu u Školskoj upravi Nišavskog okruga.

Kako ističe načelnik te uprave Živomir Jovanović, dosadašnji izveštaji iz osnovnih škola pokazuju da je sve proteklo po planu, da je test svuda počeo na vreme i da nije bilo nikakvih primedbi. 

U sva tri okruga u nadležnosti Školske uprave Nišavskog okruga danas je polagalo 4.898 od 5.017 osmaka, a njih 96 je iz grupe za funkcionalno obrazovanje odraslih.

U Nišavskom okrugu na završni ispit su izašla 3.223 od 3.306 đaka, i još 68 onih iz grupe za obrazovanje odraslih.

Samo 8 đaka u Pirotskom okrugu, gde pravo na polaganje ima 791 učenik, nije otišlo na polaganje, dok se u Topličkom okrugu na testiranje nije odazvalo 28 od 920 redovnih đaka. Sa njima je polagalo i 28 učenika iz grupe za funkcionalno obrazovanje odraslih.

U utorak đaci polažu matematiku, a u sredu, po prvi put - kombinovani test sa zadacima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Prva dva testa nose maksimalno po 16 poena, a kombinovani 8, tako da đak koji odgovori tačno na sva pitanja i zadatke može ukupno osvojiti najviše 40 bodova na celom završnom ispitu. 

Kako objašnjava Jovanović, testovi maternjeg jezika će biti pregledani već danas, ali dešifrovanje sva tri testa počinje tek posle kombinovanog.

- Sada je sve u šiframa i posle srede će biti poznati pojedinačni rezultati đaka. Zatim će se oni koji smatraju da su oštećeni žaliti komisiji, ako opet ne budu zadovoljni imaće pravo žalbe i okružnoj komisiji u ponedeljak, 23. juna, a tek posle toga đaci će popunjavati liste želja - kaže Jovanović.

On dodaje da osmaci nemaju razloga za brigu jer u srednjim školama ima mesta za sve osmake. Na primer, u gimnazijama i srednjim stručnim školama u Nišu ima mesta za 3.840 đaka

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: