Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 27. 5. 2015.

| Društvo

Transparentnost: Direktor treba da prijavi sve koji urgiraju

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
klinicki

Nakon što je direktor niškog Kliničkog centra javno tražio da ga niko ne zove i urgira zbog zaposlenja u toj ustanovi, Transparentnost Srbije ističe da je svaki funkcioner dužan da o nedozvoljenim “intervencijama” obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije.

U Transparentnosti pohvaljuju potez direktora Zorana Radovanovića, ali napominju da bi njegov “vapaj” mogao da ima efekat, i to dugoročan, kao i da niko ne bi sumnjao da je reč o marketinškom potezu, ukoliko bi se primenili “već postojeći zakonom uspostavljeni mehanizmi”.

Šta to u praksi znači? Radovanović je, pre raspisivanja konkursa, mogao javno da upozori ne samo da neće podleći pritiscima, već i da će poštovati zakon - da će sve koji budu vršili pritisak prijaviti Agenciji - objašnjava Nenad Nenadić iz Transparentnosti u svom saopštenju, koje su Južne vesti u celosti prenele.

Naime, kako kaže, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije funkcioner je u obavezi da "o nedozvoljenom uticaju kome je izložen u vršenju javne funkcije, odmah obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije. Agencija zatim obaveštava nadležni organ o navodima funkcionera, radi pokretanja disciplinskog, prekršajnog i krivičnog postupka, u skladu sa zakonom."

Tako je, objašnjava, direktor KC Niš "vapajem" indirektno priznao da je prekršio zakon jer nije ispunio obavezu prijavljivanja pritiska. Međutim, ističu da je ovaj zakonski mehanizam daleko od prakse, te da bi “bilo kontraproduktivno optuživati one koji su progovorili o pritiscima zbog toga što nisu taj pritisak odmah i prijavili”.


Radovanović: Niko više ne zove

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da ga, od trenutka kada su skoro svi mediji preneli njegovu molbu, niko više ne zove i ne pita za zaposlenje lekara u ustanovi na čijem je čelu.

Znaju da bih, ukoliko me pozovu, to odmah prijavio i obavestio medije. Zato su sad svi ućutali. Čuo sam se sa ljudima iz Transparentnosti i rekao da ću svakako obavestiti sve nadležne ukoliko neko interveniše zbog ovog oglasa za prijem lekara - kaže Radovanović.

Dodaje da one koji su ga “zvali i pitali” pre nego da se obrati javnost neće prijaviti Agenciji za borbu protiv korupcije jer niko od njih nije “vršio nedozvoljen pritisak, niti učinio neko krivično delo”.

Ističe da je svestan da mnogi sumnjaju u iskrenost njegovog poziva kolegama, prijateljima, političarima i ostalima da ne urgiraju, kao i u njegovo obećanje da “niko neće biti primljen zbog para, politike ili bilo čega nezakonitog”. Međutim, napominje da će istrajati u svojoj nameri i da će svi biti primljeni prema kvalitetu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    18:12 // 18. 12. 2018.

    Gospodine Radovanovic, U zdravstvu je bila dugo praksa da se u radni odnos primaju , na prvom mestu deca lekara. To sto ste na ovaj nacin izasli u javnost je revolucionarno. Vi ste omogucili da se kandidati preporuce svojim radnim biografijama a ne prezimenom. Vi ste lekar i znate koliko je preventiva vaznija od lecenja. Ispravno ste postupili.

    Moje postovanje,

  • realno

    12:26 // 28. 5. 2015.

    pisite o stranackom zaposljavanju u Aleksincackom zdravstvu, da vidimo ko je ko

  • Bata V. Petrović

    09:15 // 28. 5. 2015.

    Gospodine Doktore Radovanoviću,svaka čast vama, skidam vam kapu(svoju,naravno),posebno kao intelektualac intelektualcu!Ovakvom briljantnom demagogijom otvorena su vam širom sva vrata u svakoj stranci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: