Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 17. 12. 2015.

| Ekonomija

Ambiciozan budžet Niša za 2016. godinu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
skupstina
Odbornici usvojili budžet za 2016. godinu; foto: JV arhiva

Iako je punjenje niškog budžeta za prvih 9 meseci ove godine bilo svega 50 %, aktuelna vlast je za narednu godinu usvojila budžet koji je skoro 2 milijarde dinara veći od ovogodišnjeg. Ovakvu odluku kritikovali i odbornici vladajuće većine.

Pored predstavnika opozicije, jednu od najozbiljnijih kritika planiranog budžeta za narednu godinu izneo je i odbornik vladajuće većine i donedavni šef Odborničke grupe SPS u niškoj Skupštini Igor Novaković koji je rekao da je izvršenje budžeta od oko 50 % “bruka neviđenih razmera”.

Da pojasnim običnim građanima kakav je ovaj budžet - to je kao da ja primam platu od 20.000 dinara, a planiram da potrošim miliona dinara, jer možda će deda iz Amerike da umre pa da mi ostavi testament od 980.000 dinara. Takav je ovaj budžet za 2016. godinu. Mislim da je ovo potpuni diletantizam, jer ovde se više uopšte ne zna šta se hoće sem da se vlada - rekao je Novaković.

U budžetu za 2016. godinu planirano je i uvećanje prihoda koji dolaze od poreza na plate, a Branislav Jovanović iz Narodnog pokreta Srbije rekao je da ne zna gde će se Nišlije zapošljavati naredne godine kako bi “napunili” planiranih 200 miliona više nego ove godine”.

Doprinos od poreza na uređenje zemljišta, za legalizaciju je krahirao, a vi planirate 400 miliona više u narednoj godini od toga. Poslednje investicije za uređenje zemljišta su bile kada još u vreme dok sam ja bio u Direkciji za izgradnju i to “Feroksu” i za zemljište koje je kupio “Lidl”. To su dva parčeta zemlje koja su prodata poslednji put - rekao je Jovanović.

Miodrag Radović iz Demokratske stranke kritikovao je prihodovnu stranu budžeta i ocenio ga kao nerealan.

Pitanje je koliko su prihodi realni sa ciframa koje su ovde napisane. Po meni to je više spisak lepih želja nego realno stanje stvari - rekao je Radović.

Odbornici opozicije i Novaković su se brojnim replikama smenjivali za govornicom i svaku priliku koristili kritikuju vlast.

Jovanović je od zamenika predsednika Skupštine Nenada Stankovića dobio i opomenu, a odbornici SNS su ukazivali na povredu Poslovnika o radu Skupštine i korišćenje govornice za političke govore.

Podsetimo, budžet za 2015. godinu projektovan je na oko 10 milijardi dinara, a posle tri rebalansa budžeta i podizanja kredita od 2 milijarde dinara cifra je narasla do 12 milijardi dinara.


Perišić: Budžet je projektovan po nalogu DRI

U budžet su, tvrdi gradonačelnik Niša, ušle i prenesene obaveze od pre skoro deceniju, kao i sve obaveze koje nastaju u narednoj godini.

Suština je da ne pravimo deficit. Ja to ni ranijih godina nisam radio i nećemo ostaviti teret onome ko bude vršio vlast nakon ove vlasti. U budžet su ušla i prva nova kreditna zaduženja i to je 200 miliona dinara investicija iz ove godine - rekao je Perišić.

Kaže da je ostavljena opcija podizanja kredita za tekuću likvidnost “za svaki slučaj”, jer od Nove godine kreće plaćanje usluga javnim preduzećima po novom programu.


Opet kašnjenja i tesan kvorum

Odbornici opozicije nisu ulazili u salu, dok vladajuća većina nije sakupula dovoljan broj odbornika da sastavi kvorum za rad.

Na sednici koja je počela sa 45 minuta zakašnjenja, na samom početku bilo je svega 34 odbornika, uglavnom vladajuće većine, od 61 koliko ih ukupno ima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jelena

    07:47 // 18. 12. 2015.

    OVO nije ni spisak lepih želja,
    Ovo je Bajka za laku Noć....

  • shaft

    21:24 // 17. 12. 2015.

    Ma,koga briga za budzet,vazno je da ce dnevnice biti isplacene odmah.Sto radnici Gorice,zavoda za urbanizam,ne primaju ni dinar,sto sva gradska davanja kasne,zabrinuste se ko za lanjski sneg!

    • šta će nama

      08:44 // 18. 12. 2015.

      javno preduzeće Gorica i Zavod za urbanizam, te iste poslove mogu da obavljaju privatne firme i da nas puno manje koštaju, jer vlasnik sigurno ne bi držao nepotrebnu administraciju, kafe kuvarice, sekretarice, vozače, portire...

  • GAVRILO "EUROBANK"

    20:15 // 17. 12. 2015.

    Da li je Pešterac nosio budžet na uvid Bati-drvaru ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: