Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:46, 4. 3. 2015.

| Kultura

U martu još jedna premijera u Narodnom pozorištu

Autor:M.VučićIzvor:Južne vesti
490x370-narodno-pozoriste-2015.jpg
"Drita" je priča o ljubavi i požrtvovanju u vreme "Albanske golgote"

Nakon decembarskih premijera dve predstave i opere krajem februara, niška publika će 11. marta od 20 sati u Narodnom pozorištu moći po prvi put da pogleda i delo "Drita". Osim toga, ljubitelji teatra će u martu moći da pogledaju još 7 predstava.

Predstavu “Drita” režirala je Ksenija Krnajski po tekstu Danice Nikolić.

Kako se navodi u opisu, ovo je ljubavna priča o Ljubici, ženi srpskog oficira, koja u zimu 1915. godine u vreme povlačenja srpske vojske, sa još šest žena odlazi u albansko selo kao robinja.

Ovim potezom ona želi da ispuni ultimatum plemenskih vođa i omogući slobodan prolaz srpskoj koloni. Drama prati tri godine njenog života u albanskoj kući, tri godine iščekivanja i nade da će muž doći po nju, ali i suštinsko buđenje ženskog bića - stoji u sinopsisu.

U pozorištu navode da se u ovom delu “prepliću večite teme žrtvovanja, časti, izbora i slobode onda kada pravog izbora nema”. 

Prvu reprizu ove predstave, koja je rađena u koprodukciji niškog Narodnog pozorišta i Puls teatra iz Lazarevca, publika će moći da pogleda već sutradan, u četvrtak 12. marta od 20 sati.


Sedam predstava i opera na "daskama koje život znače"

Martovski repertoar “Narodnog pozorišta” započinje komadom “Mesec dana na selu” po tekstu Ivana Turgenjeva i u režiji Sergeja Morozova, koji će publika moći da pogleda 5. marta.

U petak 13. marta biće izvedena predstava “12 gnevnih žena”, rađena po motivima filma “12 gnevnih ljudi”, i premijerno izvedena decembra. Ovo je, kako se navodi u sinopsisu, priča o porotnicama koje otkrivaju publici sopstvene dileme, tajne, sudbine i predrasude, pokušavajući da donesu jednoglasnu odluku o krivici optuženog.

Nušićeva komedija “Gospođa ministarka” u interpretaciji niških glumaca biće odigrana u četvrtak 19. marta, dok će 23. marta publika videti predstavu “Mala” o “životu malih ljudi na margini društva”.

Satirični komad “Šoferi”, čija je premijera takođe bila u decembru, biće odigran i u ponedeljak 23. marta, dok će “Violinista na krovu” u režiji Desimira Stanojevića biti na reperoaru 25. marta.

seviljskiberberinn Veliko interesovanje niške publike za "Seviljskog berberina"U “Velikim manevrima u tijesnim ulicama” publika će moći da uživa 26. marta. Radnja je smeštena u Šibenik početkom 20. veka i prati nekoliko Dalmatinaca kroz niz komičnih situacija.

Martovski repertoar će 30. marta zatvoriti Rosinijeva opera u dva čina “Seviljski berberinu produkciji Fakulteta umetnosti, Simfonijskog orkestra i Narodnog pozorišta, koja je u Nišu po prvi put izvedena 23. februara.

Sve predstave počinju od 20 sati, dok će “Seviljskog berberina” publika moći da pogleda od 19 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    02:56 // 10. 3. 2015.

    A sta je sa predstavom "Brod ljubavi" koju su najavljivali na TV-u??? Pa i onog stranca dovukli? Sad nista? A? Cutimo? (Kao i uvek) :)

  • shaft

    19:07 // 4. 3. 2015.

    pretrgose se ljudi,bife pun a i "scena",pozadi!

  • Zoran

    13:16 // 4. 3. 2015.

    Bolje bi im bilo da zaborave da su ikada radili na toj operi. Svako ko je makar jednom posetio operu mogao je samo da pozdravi pokusaj, ali samo to

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: