Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 8. 7. 2015.

| Društvo

Česti kolapsi na javnim mestima u Nišu i Leskovcu

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
hitna
Česte intervencije Hitne zbog kolapsa na ulici, ali u redovima u bankama i pošti; foto: arhiva JV

Svaki četvrti poziv niškoj Hitnoj pomoći danas je bio zbog kolabiranja građana, trećina intervencija leskovačkih lekara takođe je bila zbog kolapsa na javnim mestima, a slična situacija je i u Pirotu.

U Leskovcu su najčešće od vreline kolabirali oni koji su stajali u redovima banaka, a slično je bilo i u Nišu gde su lekari uglavnom primali pozive zbog kolabiranja sa javnih mesta na koja su neki morali zbog posla, a neki pokazali neodgovornost i pored upozorenja da se ostane kod kuće. 

Iako je danas najtoplije, više problema je bilo prvih letnjih dana. Ljudi su se ili privikli ili poštuju naše preporuke - kaže šef operativne smene Hitne pomoći dr Maja Stojanović.

Ipak, kako kaže, ima onih koji ne mogu da procene koliko im je organizam jak, odnosno slab.

Danas su ekstremni uslovi, temperatura se meri u hladu, znamo da je na ulici i viša. A neki ne doručkuju, ne obuku se dovoljno lagano i vodu piju tek kad ožedne... Vodu treba piti pre nego što se oseti žeđ, kada ste žedni, već je došlo do dehidracije - objašnjava dr Stojanović.

voda Preporuka lekara - što više više tečnosti; foto: arhiva JV Inače, u 16 sati je u Nišu, prema podacima Republičkog hidrometerološkog zavoda, izmereno 36 stepeni, dok je na ulici bilo 40 stepeni, a u Leskovcu je zabeleženo 35 stepeni, mada je subjektivni osećaj da je temperatura 39.

Načelnik leskovačke Hitne pomoći Dragan Cakić očekuje da će i narednih dana biti uvećan broj poziva pacijenata, te upozorava ljude da se sklanjaju sa sunca. Onima koji ipak moraju da rade na terenu ili se bave poljoprivredom, iz Hitne pomoći savetuju da prave što češće pauze u poslu i uzimaju što više tečnosti.

Velike vrućine odrazile su se i na zdravstveno stanje mnogih Piroćanaca.

Prethodne noći su bile teške i za pacijente i za nas. U proseku za 24 sata imamo i do 80 pregleda. Ovih dana najčešće nam se javljaju asmatičari, srčani bolesnici, pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom i stomačnim tegobama - kaže Mirjana Mančić, načelnica Hitne službe.

Na prijemnom odeljenju pirotske Bolnice tokom noći pomoć je zatražilo tridesetak hroničnih bolesnika kod kojih je pogoršano zdravstveno stanje zbog velikih vrućina.

Preporuka lekara je da se bez preke potrebe ne izlazi napolje od 10 do 17 sati, da se unosi dosta tečnosti, rashlađuje prostor u kome se boravi, a ukoliko neko izlazi van da obavezno obuče laganu i pamučnu odeću, stavi šešir i naočare i nanese zaštitnu kremu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: