Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 13. 3. 2015.

| Društvo

Đorđević: Male opštine bez pomoći države

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti

Saša Đorđević u emisiji "15 minuta"

Nijedna vlada poslednjih godina nije ni odgovorila na predloge predstavnika siromašnih opština sa juga da se uvedu poreske i kamatne olakšice za poslodavce i investitore kako bi ova mesta opstala, kaže predsednik Opštine Gadžin Han Saša Đorđević.

Prema njegovim rečima, mala siromašna mesta, među kojima je i Gadžin Han, moraju da imaju drugačiji tretman u odnosu na ostali deo Srbije. Predstavnici opština 4. grupe su, kako kaže, imali poslednjih godina puno sastanaka na kojima su razmatrali mere kojima će privući investitore i te predloge su upućivali vlastima, ali još uvek im niko nije odgovorio.

Naš predlog je bio da se porezi i doprinosi u tim mestima ne naplaćuju na teret poslodavca i na teret zaposlenog, nego da se jedan od ta dva poreza ne plaća. Predlagali smo i da porez na dobit bude manji nego u drugim mestima, kao i porez na imovinu, ali i da preduzeća koja ulažu u te krajeve preko Fonda za razvoj imaju samo dinarske kamate. Međutim, nikakve odgovore godinama nismo dobili  - kaže Đorđević.

U Gadžinom Hanu, kaže Đorđević, ima oko 1.000 zaposlenih u privatnom sektoru, u javnom oko 700 ljudi, dok svega 250 ljudi radi u proizvodnim preduzećima, jer su “sva preduzeća koja su privatizovana otišla u stečaj”.

Mi smo, nažalost, imali situaciju da je privatizacija bila 100 odsto neuspešna. Iz stečaja su neka preduzeća kupljena, kao na primer Elektronska industrija i sada je tamo preduzeće “Resor”. Zatim “AGH” takođe radi sa 50 radnika, i naše najveće preduzeće “Elid” iz Donjeg Dušnika koje je u stečaju, i iz stečaja radi. Za ovo preduzeće, međutim, postoji interesovanje investitora - kaže on.

Komentarišući statističke podatke koji pokazuju da opština Gadžin Han zbog migracija i negativnog prirodnog priraštaja polako nestaje sa mape Srbije, Đorđević kaže da po nekim procenama oko 30.000 Zaplanjaca živi u Nišu, a svega oko 8.300 u Zaplanju. Kako kaže, Opština pokušava da ovo spreči, između ostalog, “obezbeđivanjem infrastrukture”.

Ono što smo mi pokušavali da radimo jeste da obezbedimo infrastrukturu, odnosno izgradimo puteve, obnovimo škole, da odvedemo optičke kablove kako bi Zaplanje imalo internet. To nije uslov da bi neki kraj opstao, neophodna su ulaganja kojih, nažalost, nema trenutno ni u većim mestima. Razvoj ove opštine koči sveukupni društveni ambijent, loše privatizacije, stečajevi, nedonošenje odgovarajućih akata - navodi on.

Koliko porodica bi bilo obezbeđeno eventualnom prodajom “Elida”, da li peletara u Gadžinom Hanu zaista ugrožava životnu sredinu, koji su poljoprivredni potencijali Zaplanja, i zašto SPS u Hanu nije pao ni 5. oktobra, saznajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jug nema ministra

    15:20 // 13. 3. 2015.

    a nema ni poslanike kojima je interes juga na prvom mestu, nego brinu o foteljama. Da imamo direktne izbore za poslanike, predsednike opština i gradonačelnike jug bi bio bolje sagledan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: