Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:33, 29. 9. 2020.

| Društvo

Dozvola za gradnju istekla - jedna MHE manje u prokupačkom kraju

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
reka prokuplje
Poništena dozvola za gradnju MHE u selu Rastavnica; foto: RERI

Zbog toga što 2 godine od datuma dobijanja građevinske dozvole za gradnju mini-hidroelektrane 'Rastovnica' kod Prokuplja, investitor nije krenuo sa radovima, Gradska uprava donela je rešenje da ona prestane da važi. Kako kažu iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), koji je podneo zahtev za donešenje ovog rešenja, nadležni u Prokuplju su o ovome odlučili više od dve i po godine od zakonski propisanog roka.

Još 2015. godine investitoru Rasting MV iz Beograda izdata je građevinska dozvola za izgradnju MHE "Rastovnica" na 3 vodozahvata na Dobrotićkoj, Balčačkoj i Bučinskoj reci, na teritoriji Prokuplja.

Kako gradnja nije počela u zakonskom roku, pravni tim RERI-ja je krajem 2019. godine odneo zahtev za donošenje rešenja kojim se konstatuje prestanak važenja građevinske dozvole za ovu elektranu.

RERI je zbog ćutanja nadležnih organa, odnosno, izostanka adekvatne reakcije podneo više urgencija, kao i žalbu zbog ćutanja uprave, kojim je od nadležnih organa zahtevao da postupe po podnetom zahtevu u skladu sa svojim ovlašćenjima, te da na taj način spreče eventualni početak izgradnje od strane investitora - saopštavaju iz RERI-ja.

Građevinska dozvola je postala pravosnažna 4. januara 2016. godine, a Zakonom o planiranju i izgradnji koji je bio na snazi u vreme izdavanja dozvole za ovu MHE, radovi su morali da krenu najkasnije 2 godine kasnije.

To se nije desilo, a Gradska uprava Prokuplja nije tada poništila dozvolu, već više od dve i po godine kasnije - 23. septembra i to na intervenciju RERI-ja.

Mi smo angažovali veštaka građevinske struke, koji je izradio nalaz i mišljenje, konstatujući stanje na terenu, izričito navodeći da investitor u zakonskom roku nije započeo sa izvođenjem radova, a i nadležni organ, odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Prokuplja, je na osnovu našeg zahteva, utvrdio da investitor nije započeo sa izvođenjem radova u zakonskom roku - saopštavaju iz ove organizacije.

Iako je rešenje o prestanku važenja građevinske dozvole doneto nakon zanemarivanja svih zakonom propisanih rokova, iz RERI-ja pozdravljaju odluku nadležnih organa, jer smatraju da je doneta u skladu sa pozitivnim propisima i pravnim poretkom, kao i da ohrabruje sve nadležne organe i zaposlene u nadležnim institucijama da rade svoj posao ne obazirući se na unutrašnje i spoljne pritiske za koje znamo da do njih dolaze na dnevnom nivou.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: