Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:26, 24. 3. 2018.

| Društvo

Na jugu Srbije obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
vlasotince
Pomen žrtvama održan u Vlasotincu, Vranju i Prokuplju, foto: Agencija Publika

Polaganjem venaca i pomenom za nastradale u Vlasotincu, Vranju, Prokuplju i Nišu obeležena je godišnjica NATO agresije. Od početka bombardovanja prošlo je 19 godina, a cveće su, osim porodica poginulih, položile i delegacije vojske i policije, gradske i opštinske delegacije i udruženja građana.

Vranjanci su 24. mart obeležili na platou ispred spomenika poginulim u oružanim akcijama i NATO agresiji. Okupljenima se obratio gradonačelnik Slobodan Milenković, rekavši da je ovo bila velika nepravda koja je zatresla celu Srbiju.

Okupljeni danas, svedočimo velikoj nepravdi koja je zatresla Srbiju pre skoro dve decenije, odajemo počast svim žrtvama, ljudima i deci – herojima, čiji su životi okončani u bestijalnom napadu devetnaest zemalja na bespomoćnu ali ponosnu otadžbinu, željne jedino mira i blagostanja - rekao je Milenković.

Komemoracija je održana i u Vlasotincu, ispred spomenika palim borcima u ratovima devedesetih, a iako svih žrtava treba da se sećamo, prema rečima predsednika Skupštine opštine Vlasotince Bratislava Petrovića, moramo gledati u budućnost i stvarati bolje okruženje za sve, naročito za mlade naraštaje.

vranje Tokom 78 dana bombardovanja stradalo je oko 2.500 ljudi, foto: I. M. Opelom, polaganjem venaca i parastosom u kasarni, a zatim i centru Prokuplja kod spomenika palim borcima od 1990. do 1999. godine obeležen je početak napada na tadašnju Jugoslaviju koji je trajao 78 dana. Prva bomba pala je u 20:53 na prokupački garnizon „Ratko Pavlovoć Ćićko“, prva žrtva bio je vojnik Boban Nedeljković, a prema rečima zamenika predsednika Opštine Prokuplje Miroljuba Paunovića, Topličani su tada dostojanstveno krenuli u odbranu svoje zemlje.

Nisu pitali za cenu slobode, a ona je kao i uvek na ovim prostorima plaćena krvlju najboljih sinova. Mi i danas posle gotovo dve decenije pamtimo zvuk sirene, prasak bombi, smrtonosni zvižduk gelera, ruševine. Ni za jedan od tih ratnih dana, ni za jednu žrtvu, nema zaborava. Ne smemo zaboraviti sve one koji su dali ono najvrednije što su imali, svoje živote za odbranu zemlje i naroda – rekao je Paunović.

Iako su napadi 19 zemalja Alijanse, oštetili i veliki deo Leskovca, gde je poginulo više od 60, a ranjeno više od 90 ljudi, Dan sećanja na stradale u ovom gradu nije obeležen.


I u Nišu obeležena 19-godišnjica bombardovanja

Porodice preminulih u NATO bombardovanju, predstavnici Grada Niša, Vojske, Nišavskog okruga i brojna udruženja položili su vence na spomen kapelu žrtvama ratova na prostorima nekadašnje Jugoslavije i na spomenik stradalima u bombardovanju 1999. godine. Niš godišnjica NATO Niš je iz Prištinu i Novi Sad bio grad na koji je bačeno najviše bombi; foto: ni.rs

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je poručio da se 19 godina sa bolom i ponosom sećamo na nedužne žrtve, kao i na teško razorene fabrike, mostove, puteve i bolnice.

On je naglasio da ne možemo i ne smemo da zaboravimo proleće 1999.godine, koje nije budilo život, već donosilo smrt, stradanja i patnje. Bulatović je ovom prilikom poručio da svi pamtimo stradanje i hrabrost pripadnika vojske i policije, koji su bili dorasli kobnom dobu u kome su živeli - piše na gradskom sajtu.

Niš je iz Prištinu i Novi Sad bio grad na koji je bačeno najviše bombi, a za 78 dana, ovaj grad je čak 40 puta bombardovan. Ispaljeno je 324 projektila, od toga 161 avionska bomba i 71 krstareći projektil, kao i 36 kontejnera kasetnih i 8 staklenih bombi. Vazdušna opasnost u Nišu je trajala 52 dana, 5 sati i 56 minuta.

Podsetimo, centralna državna ceremonija Dana sećanja na stradale održava se večeras od 20 sati u Aleksincu, a skupu će, prema najavama, prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: