Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:06, 18. 3. 2016.

| Društvo

Oko 6.000 radnika u Nišu prijavilo neisplaćene zarade

Autor:J. C, B. J.Izvor:Južne vesti
evidencija
Poslednjeg dana evidentiranja manje gužve; foto: B. J.

Bivši radnici nekadašnjih društvenih preduzeća iz Niša, koji potražuju neisplaćene plate, do danas su mogli da prijave koliko im se tačno duguje. Kako kažu u Centru za socijalni rad, evidentirano oko 6.200 radnika.

Direktor Centra za socijalni rad Zoran Jović kaže da je samo u toku jučerašnjeg dana dugovanja prijavilo 1.190 radnika.

Jutros smo počeli sa cifrom od 5.237 prijavljenih, tako da je neka procena da će na kraju biti negde oko 6.200 prijavljenih radnika - kaže Jović.

Iako je prethodnih dana bilo velikih gužvi za evidentiranje, neki od radnika koje smo zatekli u redu kažu da nisu optimistični i da se pitaju da li uopšte vredi ovo ponovno prijavljivanje. evidencija Radnici ne veruju da će im biti isplaćen ceo dug; foto: B. J.

Traže nam samo koliko nam plata duguju, a gde su tu kamate? I ne verujem da će nam sve biti isplaćeno nego samo ta jednokratna pomoć koju pominju - kaže jedan od radnika.

Podsetimo, Grad Niš je sa nadležnim ministarstvima dogovorio da se počne da evidentiranjem potraživanja radnika, ali samo onih čija su preduzeća aktivna, kao i isplaćivanje jednokratne pomoći.

Ako uradimo brzo evidenciju i analizu i predočimo rezultate Ministarstvu finansija onda ne postoji nijedan objektivni problem da se ne odredi neki rok isplate te prve tranše, zavisno od toliko koliko država ima para - rekao je pre nekoliko dana gradonačelnik Niša Zoran Perišić.


Vulin: Gledamo da pomognemo radnicima

Ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin najavio je da se "ide u pravcu" da se pomogne radnicima bivših niških kolektiva, koji su na spiskovima za neisplaćene zarade, a koji su dobili sudske sporove.

Istakao je da ne želi da se izjašnjava o konkretnim modalitetima, već da će o tome više govoriti Ministarstvo finansija.

Bilo bi dobro da je to problem samo jednog grada, ali, nažalost nije, to je problem decenijskog zapuštanja radnika u Srbiji i decenijskog nemara. Naravno da ćemo učiniti sve, kao što ste videli, ali ne istrčavamo sa izjavama i ne govorimo ono što ne možemo da uradimo - rekao je Vulin.

Inače, potraživanja radnika propalih državnih firmi u Nišu bila su evidentirana i 2011. godine. Predstavnici gradske vlasti istakli su nedavno da je reč o neadekvatnim podacima, koji su u međuvremenu zastareli, a kao najveći problem istakli su što se ne zna za svakog radnika posebno koliko mu se duguje i za koji period.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • K

    02:04 // 19. 3. 2016.

    Interesuje me da li su radili,proizveli nešto i ostali neisplaćeni ili bili fiktivno u propalim firmama ? Objektivnom se odgovoru nadam...

    • naivko niski

      09:50 // 19. 3. 2016.

      Fiktivno sam radio u opstini, parking servisu, toplani,nis stanu, ....a mozda i u onim firmama koje drzava donira sa po 9000e....

  • Nenad

    00:54 // 19. 3. 2016.

    Nemate za svoj narod,a za strance imate po 9000 evra za Leoni,Juru,Beneton itd.Dajte ljudima iz fonda koji ste popunili smanjivanjem nasih plata i penzija.

    • nišlijama ništa

      09:25 // 19. 3. 2016.

      a beograđanima 150 uglavnom nepotrebnih agencija za zbrinjavanje

  • stres

    22:25 // 18. 3. 2016.

    Bruka i sramota,šta se radi ovom napaćenom narodu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: