Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 24. 4. 2019.

| Društvo

Opština Dimitrovgrad protivi se izgradnji mini-hidroelektrana

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Na Jermi razvijati turizam, ne graditi MHE
Na Jermi razvijati turizam, ne graditi MHE; foto: V. J.

Opština Dimitrovgrad protivi se izgradnji mini-hidroelektrana, kaže predsednik Vladica Dimitrov, komentarišući zaključak Opštinskog veća da se iz novog Prostornog plana izbace sve potencijalne lokacije za MHE.

Katastrom mini-hidroelektrana Srbije iz 1987. godine, u dimitrovgradskoj opštini predviđena je mogućnost izgradnje 12 takvih objekata, a iako do sada nije nijedna izgrađena, sve lokacije postoje u sadašnjem Prostornom planu.

Ipak, kako Dimitrovgrađani trenutno izrađuju novi Prostorni plan, jedna od sugestija obrađivaču plana je da se sa prostora Dimitrovgrada brišu sve MHE.

Predsednik Vladica Dimitrov kaže da postoji više razloga za doneti zaključak, od trenutnog stanja reka i potoka, do uticaja na turizam.

Mišljenja smo da Katastar MHE iz 1987. godine ne može biti verodostojan u današnje vreme, jer nivo tih voda i količina vode tih vodotokova nije isti kao nekada. Videli smo da su neke i sada na ekološkom minimumu, a da u letnjem periodu nekih potoka i nema - kaže predsednik.

U Opštini se protive gradnji MHE na Staroj planini i u Specijalnom rezervatu prirode Jerma koji je turistički potencijal Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada. Lično se protiivi izgradnji MHE Lično se protiivi izgradnji MHE; foto: arhiva JV

Kanjon reke Jerme je izletište za građane iz celog okruga, a dolazi mnogo turista iz Bugarske. Treba graditi turističke sadržaje, a ne mini-hidroelektrane. Svaka intervencija bi napravila određene probleme. Mišljenja smo da ih ne treba graditi - kaže Dimitrov.

Ipak, zaključak Opštinskog veća nije akt koji će zabraniti gradnju, ali se predsednik nada da će ministarstva koja daju konačan sud uvažiti njihovo mišljenje i sugestije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    11:26 // 24. 4. 2019.

    Pa nece da moze.. Turizam se razvija u Beogradu.. Ostatak Srbije sluzi da se muzu resursi..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: