Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 29. 11. 2017.

| Društvo

Otvorena Laboratorija za zaštitu životne sredine na Visokoj tehničkoj školi u Nišu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Laboratorija
Studenti Visoke tehničke škole kažu da će im značiti rad u Laboratoriji za buduće zaposlenje; foto: JV/J. Adamović

Kakav je kvalitet vode, zemljišta i vazduha, ubuduće će na savremenim aparatima meriti studenti i profesori Visoke tehničke škole u Nišu, u učionici koja je do skoro bila ruinirana, a sada je pretvorena u Laboratoriju za zaštitu životne sredine.

Savremena oprema i instrumenti već su instalirani u Laboratoriji, koja je, kako kaže šef studijskog programa Zaštita životne sredine i profesor Boban Cvetanović, nemenjena pre svega studentima novog master programa - upravljanje otpadom, ali i svim ostalim studentima Visoke tehničke škole. Laboratorija10;-foto:-JV-J.-Adamović U Laboratoriji za zaštitu životne sredine ispitivaće se kvalitet vode, vazduha i zemljišta; foto: JV/J. Adamović

U Laboratoriji se nalazi veoma skupa oprema, od preko 40.000 evra, a namenjena je pre svega malo ozbiljnijim predmetima na master studijama, gde se rade ispitivanja i karakterizacija različitih otpadnih materijala - dodaje Cvetanović.

Iako još nisu počeli da rade u njoj, jer je tek otvorena, studentkinja Petrija Popović se unapred raduje što će na svom fakultetu u Nišu moći da radi ono što je videla na praksi u Češkoj. Provela je 3 nedelje u gradu Ostrava, kaže, i radila je u Laboratoriji koja je poput novootvorene u Nišu, sa sličnom aparaturom.

Njena koleginica Sara Veličković pojašnjava da u Laboratoriji za zaštitu životne sredine mogu da se ispituju i mere fizički i hemijski parametri vode za piće, ali i bazenske, otpadne i površinske vode. Laboratorija7;-foto:-JV-J.-Adamović U Laboratoriji za zaštitu životne sredine ispitivaće se kvalitet vode, vazduha i zemljišta; foto: JV/J. Adamović

Takođe možemo da ispitujemo i kvalitet vazduha, zagađenje zemljišta, kao i otpad. To će nam mnogo značiti zbog posla, jer se tako usavršavamo i možemo mnogo lakše da nađemo posao, jer ćemo ovde da steknemo to praktično znanje - dodaje Veličković.


Laboratorija u Nišu jedinstvena u Srbiji

Ovakva Laboratorija ne postoji ni na jednom fakultetu ili visokoj školi u Nišu, priča profesor, a on posebno ističe da su ovakve Laboratorije, kao i studijski programi koji se bave upravljanjem otpadom, retkost u Srbiji.

Upravljanje otpadom na master studijama ne postoji nigde u Srbiji, retki su takvi studijski programi i u Evropi, a problematika je izuzetno aktuelna, tako da ćemo sve ono što nas muči po tom pitanju pokušati ovde da rešimo - kaže profesor. Laboratorija4;-foto:-JV-J.-Adamović U Laboratoriji za zaštitu životne sredine ispitivaće se kvalitet vode, vazduha i zemljišta; foto: JV/J. Adamović

Osim toga, po svom izgledu i instrumentima koje će studenti koristiti, dodaje, ona ide “ruku pod ruku” sa evropskim laboratorijama, koje su tokom realizacije mogli da vide. Značajno je i to što, kaže Cvetanović, ono što će studenti praktično moći da nauče u njoj, još se ne radi u nekim institucijama u Srbiji koje se bave zaštitom životne sredine, tako da studenti idu “korak ispred”.

Inače, Laboratorija za zaštitu životne sredine je nastala u okviru "Erazmus plus" međunarodnog projekta u kome je učestvovala Visoka tehnička škola u Nišu. U okviru tog programa su i akreditovane nove master studije pod nazivom upravljanje otpadom.

Ono što nam preostaje je da akreditujemo Laboratoriju, čime bi ona dobila i malo širu namenu. Bitno je da smo od jedne prostorije koja je bila neugledna, napravili jednu reprezentativnu prostoriju, oglednu, za čitavu školu - zaključuje Cvetanović. Laboratorija1;-foto:-JV-J.-Adamović U Laboratoriji za zaštitu životne sredine ispitivaće se kvalitet vode, vazduha i zemljišta; foto: JV/J. Adamović

Direktorka Aleksandra Boričić kaže da će ubuduće studenti sa profesorima meriti kvalitet vode, zemljišta i vazduha na Visokoj tehničkoj školi u Nišu, a nada se da će za godinu dana moći da prezentuju rezultate svog rada u Laboratoriji.

Podsetimo, studenti Visoke tehničke škole u Nišu su napravili automat za reciklažu, koji je jedinstven po tome što nagrađuje one koji odlažu smeće i mapira kontejnere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pitalac

    14:35 // 30. 11. 2017.

    Bas me interesuje da li je vazduh na Paliluli gori od onog u kineskim industrijskim centrima. Sav dim s brda se spusti dole i ugusi dusu. Ugalj treba zabraniti!!!

  • Pera

    20:01 // 29. 11. 2017.

    Cestitam! Lepo, pohvalno, uspesno...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: