Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 20. 1. 2016.

| Društvo

Pljušte optužbe zbog personalnih asistenata

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
osi
Smatraju da su diskriminisani: foto: JV

Zato što je ovogodišnjim gradskim projektom predviđeno da im personalni asistenti koji im pomažu u svakodnevnim aktivnostima budu na raspolaganju 4 umesto 8 sati kao do sada, nekoliko osoba sa invaliditetom smatra da je diskriminisano.

Dragana Rodić, Ivan Novković i Aneta Ilić, koji se kreću kolicima, kažu da su prošlogodišnjim projektom za dodelu personalnih asistenata, koji finansira Grad, a sprovodi Centar za samostalni život OSI, imali asistente 8 sati dnevno.

Ove godine je to vreme prepolovljeno odlukom ovog centra da osmočasovne usluge dobiju pre svega oni koji boluju od mišićne distrofije.

Kažu da ne znaju na osnovu kojih kriterijuma je koordinatorka projekta Katica Ranđelović odlučivala ko će dobiti asistenta za puno radno vreme i smatraju da su diskriminisani.

Ja kao paraplegičar ne mogu da živim samo 4 sata dnevno. S obzirom na to da imam puno obaveza, da sam zaposlena, majka, aktivni član društva, neophodan mi je asistent 8 sati. Da li treba da me odvede u prodavnicu gde mi treba, recimo, 45 minuta za nabavku, i da me ostavi tamo usred kupovine jer mu je isteklo radno vreme? - pita Dragana Rodić, predsednica istoimenog udruženja.

Njeno mišljenje deli i Aneta Ilić, koja smatra da se na ovaj način urušava usluga personalne asistencije.

Nemamo nikakav problem s tim da još korisnika dobije asistente, ali i mi ispunjavamo uslove prema kriterijumima koji su propisani zakonom. Ako svi imamo rešenje da smo stoprocentni invalidi, kako Katica Ranđelović može da odlučuje da ne treba da dobijemo asistente tokom 8 sati? - pita Ilićeva.

Ove osobe sa invaliditetom kažu da je neophodno da ova usluga uđe u sistem socijalne zaštite, odnosno da postane stalna, a ne da se svake godine finansira preko projekata koji traju 11 meseci.


Katica Ranđelović: Najbitniji kriterijum je težina invaliditeta

Direktorka Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Katica Ranđelović, koja je sa svojim saradnicima određivala ko će dobiti asistente i za koliko radno vreme, kaže da se odlučivalo pre svega prema težini invaliditeta.

Personalnog asistenta pre treba da dobiju oni koji ne mogu sami da zadovolje svoje bazične potrebe, kojima treba pomoć da odu u toalet, da jedu i slično - kaže Ranđelović.

katica Katica Ranđelović; foto: JVNa pitanje zašto ljudi koji su prošle godine imali asistenta osam sati sada više ne ispunjavaju kriterijume, ona objašnjava da je ove godine lista proširena i da su prioritet, zbog ograničenih sredstava, imali oni sa težim stepen invaliditeta.

Inače, prema rečima Ranđelovićeve, i ove godine je, kao i prošle, za personalne asistente Grad opredelio 13 miliona dinara.

Prošle godine su bila 34 asistenta, od čega je 18 radilo puno radno vreme. Ove godine je, međutim, 39 osoba sa invaliditetom dobilo asistente, ali svega njih devetoro mogu da računaju na celodnevnu pomoć.


Uprava: Nadležni smo samo za raspodelu para

Načelnica Uprave za socijalnu zaštitu Mirjana Popović kaže da je proširen spisak onih koji koriste personalne asistenate jer je ideja ove godine ideja bila da se većem broju osoba sa invaliditetom omogući ova usluga. Ona navodi i da je odlučivanje o tome ko će ih dobiti u nadležnostima Centra za samostalni život. 

Spisak je proširen, a sati su različito raspoređeni, neki asistenti rade 4, a neki 8 sati. Uprava za socijalnu zaštitu kontroliše utrošak sredstava iz izveštaja Centra za samostalni život, a spisak korisnika je u ingerenciji Centra - kaže ona.


Šta su personalni asistenti?

Usluge personalne asistencije su, prema zakonu, dostupne punoletnim licima sa invaliditetom koji, između ostalog, imaju sposobnosti za samostalno donošenje odluka, radno su angažovana ili aktivno uključena u rad različitih udruženja građana, sportskih društava, političkih partija i drugih oblika društvenog angažmana, odnosno uključene su u redovni ili individualni obrazovni program.

Personalna asistencija je za aktivne članove društva, koji rade ili su angažovani na neki način u zajednici. Ostalima pomoć pružaju geronto-domaćice - objašnjava Ivan Novković.

Novković navodi da je stoga glavni kriterijum pri odlučivanju trebalo da bude ko je gde i u kojoj meri društveno angažovan, a ne da se, kaže, ovi sugrađani diskriminišu prema vrsti invaliditeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gordana

    19:11 // 22. 1. 2016.

    Svakako, da je bilo participacije, nebi ni doslo do ove situacije, jer bi bilo dovoljno sredstava da se pokriju svi troskovi.

  • Gordana

    19:05 // 22. 1. 2016.

    Neradi se ovde o nikakvoj diskriminaciji vec o nedostatku novca kako bi svi korisnici dobili uslugu personalnog asistenta sa punim radnim vremenom. Svakako da se u takvoj situaciji primenjuju kriterijumi i vrsi rangiranje u skladu sa Pravilnikom o blizim uslovima za pruzanje usluge PA. Mislim da je Nis jedini grad u Srbiji ciji korisnici ne placaju participaciju za koriscenje usluge.

  • Aleksandar Milanović

    22:26 // 20. 1. 2016.

    "Skidaju" sirotinji, bolesnima, osobama sa posebnim potrebama, trudnicama i porodiljama, ali direktorima JP-a " ne mogu, zbog Statuta grada". DRI i LAF?! Nema veze šta oni pričaju, ovde je sve u redu, idemo dalje... Tenderi, privreda, kultura, uređenost grada... I to je u savršenom... IDEMO DALJE... Nepotizam, sukob interesa?! Šta je to? IDEMO DALJEEE...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: