Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:48, 5. 1. 2012.

| Društvo

Prestižna nagrada za fiksatore dr Mitkoviću

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
fiksator
fiksator

Spoljni fiksatori skeleta, izum prof.dr Milorada Mitkovića direktora Ortopedsko-traumatološke klinike niškog Kliničkog centra, dobiće očigledno izuzetno vredno priznanje na naučnom skupu u Evropskoj agenciji za inovacije i patente u Bazelu gde će biti proglašen za najbolji izum u Evropi, prenosi dnevni list „Politika“.

Na tom skupu jedna od tema, koja je unapred izazvala najveće interesovanje stručnjaka iz svetske medicine, biće posvećena upravo inovacijama dr Mitkovića, a dobila je naslov „Srpsko iskustvo u lečenju ratnih povreda i rana s prelomima“.

Profesor Mitković podneće referat upravo o ovoj temi s pozicija uspešnosti zbrinjavanjanja ranjenih i povređenih tokom bombardovanja Srbije 1999. godine.

Uređaji koje je prof. dr Milorad Mitković inovirao omogućavaju, po svim ocenama u našoj zemlji i svetu, najjednostavniji i najefikasniji metod u lečenju otvorenih preloma kostiju kod čoveka, bez kasnijih dodatnih operativnih korekcija tokom oporavka pacijenata. Sam dr Mitković, iako poznat u celom svetu, izuzetno je skroman i nerado govori o sebi i svojim izumima.

Ipak, za „Politiku“ je ispričao:

- Uvek su mi u mislima pacijenti koji posle povreda i stradanja dugo borave u bolnicama ili još duže se oporavljaju, a i mnogi koji su ranije osećali posledice i često bili suočeni sa invaliditetom. Zahvaljujući ovim fiksatorima znatno je skraćen period njihovog lečenja, brži je i znatno uspešniji oporavak sa izuzetnim smanjenjem mogućih komplikacija na minimum. Od najveće važnosti svakako je drastično smanjenje procenta invalidnosti u Srbiji – rekao je dr Mitković ovom listu.

Prof. Mitković inovirao je do sada 43 uređaja za lečenje i zbrinjavanje pacijenata sa otvorenim prelomima kostiju. Osim u Srbiji njegovi pronalasci u širokoj su primeni širom Evrope, u Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Engleskoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji i drugim zemljama Starog kontinenta. Odnedavno koriste ih i ortopedi i hirurzi na klinikama SAD, Rusije i zemljama arapskog sveta.

Fiksatori skeleta „Mitković“ primenjeni su u poslednjih desetak godina čak u 25.000 slučajeva lečenja pacijenata sa otvorenim prelomima širom sveta. Poenta je u tome što svaki fiksator može da se koristi nebrojeno mnogo puta, posle sterilizacije, naravno, rekao nam je dr Mitković:

- Velika je ušteda u troškovima zdravstvenih fondova i u našoj, i drugim zemljama, gde su fiksatori u primeni. Godišnje se samo u Srbiji uštedi milion evra, jer se skraćuje vreme bolovanja, povređeni se posle efikasnog i kraćeg oporavka brže vraćaju na posao. Uz sve to, naša zemlja postaje veliki izvoznik ovih uređaja – rekao je poznati stručnjak i inovator za beogradski list.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Markovic

    19:24 // 7. 1. 2012.

    Veliki pozdrav za Profesora, zelim mu jos puno uspeha, izuma i nagrada u zivotu, jer on zaista pomaze ljudima i pomagace im....

  • Mare

    10:23 // 6. 1. 2012.

    Može neki link kao podrška ovoj priči? Ja sam našao kandidate za European Inventor Award koji organizuje European Patent Office ( http://www.epo.org/news-issues/european-inventor/finalists.html ), ali tu se nigde ne pominje dr Mitković..

  • Ivan bekcic

    01:12 // 6. 1. 2012.

    Doktor je cudotvorac a nasa sramota je da je postovaniji i priznatiji u svetu nego u Srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: