Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 12. 8. 2015.

| Društvo

Sela i ovog leta mesecima bez vode, traži se rešenje

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
vodovod
Građani tvrde da je pumpa dostrajala i neadekvatna; Ilustracija;

Meštani aleksinačkog Vrela i niških sela Paligrace, Velepolje i Gornja Trnava mesecima nemaju vodu, a kako bez nje, zbog problema sa pumpom, često ostaju poslednjih par godina, od nadležnih traže trajno rešenje.

U vreme tropskih vrelina žitelji ovih sela primorani su da stotinama metara nose vodu iz bunara, a njihovo nezadovoljstvo sve je veće pošto, kako ističu, “u 21. veku ne mogu da imaju normalno snabdevanje vodom za piće”.

Vodovod dovozi cisterne, ali to nam pokrije potrebe samo za piće. A gde je tu voda za pranje veša i kupanje? Osim toga treba da napojimo i stoku i navodnjavamo bašte - kaže meštanin Vrela.

490x370-Voda-nije-za-pice-Ilustracija-KOSTA-Juzne-vesti Voda za stiže cisternama, a neki piju i onu iz bunara; IlustracijaPumpa kojom se voda od izvora Vrelo "gura" oko 2 km u istoimeno selo često se kvari, a nakon što je opet prestala da radi pre 4 meseca žitelji ovog mesta sami zatvorili ventil i tvrde da nije ispoštovan projekat.

Vrelo je bez vode četiri meseca jer pumpa ne može od kaptaže da pogura vodu. U ostalim selima je bilo vode jer je tu prirodan pad, ali su onda pre oko mesec dana iz Vrela rešili da sve zatvore. I svi mi iz ostalih sela to podržavamo jer ovo sve mora da se reši - kaže Vukoslav Đurđanović iz Paligraca.

On ističe da iako su bez vode, podržavaju svoje komšije iz Vrela i ne krive ih što su preuzeli stvar u svoje ruke jer “godinama se samo popravlja pumpa umesto da se nabavi nova”. Zato su meštani ova četiri sela zajedno pre nekoliko dana na par sati blokirali put kod Toponice, a danas su se okupili ispred Gradske kuće.

Razgovarali su sa zamenikom gradonačelnika Niša Ljubivojem Slavkovićem koji im je obećao da će problem vodosnabdevanja biti sistemski rešen.


protest-vodovod Meštani sela okupili se danas ispred Gradske kuće; foto: JVSlavković: Do nedelje će biti puštena voda

Zamenik gradonačelnika Niša istakao je na sastanku sa predstavnicima Paligraca, Vrela, Velepolja i Gornje Trnave da će do nedelje ova sela imati vodu, ali i da će se krenuti u trajno rešavanje problema.

U subotu idem na lice mesta sa direktorom Vodovoda, predstavnicima Direkcije za izgradnju i meštanima da vidimo šta je prava istina. Jedni pričaju jedno, drugi nešto drugo, tako da hoću da vidim šta je problem i da zajedno nađemo rešenje - kaže Slavković.

On ističe da do kraja godine mora biti rešen problem tehničke prirode, dok će iz budžeta biti izdvojeno 27 miliona dinara kako “bi se vodovod doveo u funkciju i kako bi ga Naissus preuzeo”.


Vodovod bez “gazde”

Vodovod koji snadbeva ova sela i dalje je samostalan, odnosno nije u sistemu JKP “Naissusa” iako je završen pre 10 godina.

Grad i meštani su finansirali izgradnju, sve je bilo povereno niškoj Direkciji za izgradnju, ali zbog zahteva koje ima “Naissus”, vodovod još nije uveden u sistem.

Do maja želimo da oni budu uvedeni u sistem korisnika “Naissusa”, odnosno da se izgrade šahte, postave vodomeri i se sve reši kako bi “Naissus” mogao da izvrši prijem i da bi meštani ovih sela mogli da pređu u sistem i postanu zvanično korisnici i da se stavi tačka na sve - kaže zamenik gradonačelnika Niša.

A dok se sve to ne reši, ističe Slavković, niški Vodovod će privremeno preuzeti gazdovanje nad ovim “autonomnim vodovodom”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stana k

    19:59 // 20. 8. 2015.

    Deca na selima ili u gradovima koja nemaju vodovod i prinudjena su na individualne bunare nemaju kontrolu vode a u sredinama gde ima vodovoda imaju?Pa se postavlja pitanje zar nemaju sva deca ista prava po konvenciji UN koju je Srbija potpisala imaju ali u Srbiji nemaju jer nadlezna sanitarna inspekcija ne vrsi kontrole a vlast o tome cuti!Jedno od prava koje garantuje Konvencija o pravima deteta

    • Stana k

      22:28 // 20. 8. 2015.

      jeste I pravo deteta na najviši mogući standard zdravstvene I medicinske zaštite, koja obuhvata I “suzbijanje bolesti i pothranjenosti, uključujući u okviru primarne zdravstvene zaštite, između ostalog primenu lako dostupne tehnologije i obezbeđujući adekvatne hranljive namirnice i čistu vodu za piće, uzimajući u obzir opasnosti i rizik zagađenja životne sredine” (čl. 24. Konvencije). S obzirom

    • Stana k

      22:32 // 20. 8. 2015.

      – kao I drugi potvrđeni međunarodni ugovori – neposredno primenjuje, danom ratifikacije Konvencije za Republiku Srbiju nastala je obaveza da ovo pravo obezbedi

  • Bora Čorba

    11:42 // 14. 8. 2015.

    Pare je uzeo neko, Da'l Kluz il Beko?

  • Pera

    10:16 // 13. 8. 2015.

    Sad će Perišić da odvrne slavinu kao u tvrđavi pre mesec dana, naravno uz slikanje. I opet nikako da čujemo ko je ukrao pare??? Gde je opština u svemu tome??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: