Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 5. 9. 2017.

| Društvo

Smena direktora 6 osnovnih škola u Nišu zbog prepisivanja na maloj maturi?

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
skola
Bilo prepisivanja na maloj maturi?; foto: Aleksandar Kostić (ilustracija)

Niške osnovne škole “Branko Miljković”, “Čegar”, “Dušan Radović”, “Miroslav Antić”, “Ratko Vukićević” i “Sveti Sava” mogli bi da dobiju nove direktore, zbog, kako je saopšteno u Ministarstvu obrazovanja, “neočekivano dobrih rezultata male mature” u ovim školama. I dok u Ministarstvu i Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja ukazuju na propuste, direktori tvrde da je sve bilo po propisima.

Testovi su, kažu u Ministarstvu, prekontrolisani u onim školama, koje više godina ostvaruju “neočekivano visoke rezultate na zavšnom ispitu”.

Rezultati prekontrolisanih škola vidljivo odstupaju od republičkog proseka. U celini gledano, kontrola je pokazala da direktori škola, odnosno predsednici školskih komisija, kao i supervizori koji su dolazili iz drugih škola nisu bili dosledni u primeni svih propisanih procedura čiji je cilj osiguranje kvaliteta sprovođenja završnog ispita - saopštili su u Ministarstvu.

Ministarstvo će, dodaju, poslati dopise školskim odborima i direktorima škola da eventualno sankcionišu direktore koji su, “zbog nepoštovanja stručnog uputstva za sprovođenje završnog ispita, mogli dovesti u pitanje regularnost jedinog eksternog ispita na nacionalnom nivou.”


“Rađena je detaljna kontrola”

Isto ili slično rešeni zadaci kod različitih učenika, iste greške, ali i propusti pregladača u osnovnim školama, kako kaže direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović, bili su neki od kriterijumima, kojima su se u ovom Zavodu rukovodili prilikom kontrole testova.

Svaku svesku koja je pristigla u Zavod pregledao je nastavnik-kontrolor koji je specijalno obučen za kontrolu kvaliteta pregledanja na završnom ispitu. Ova obuka omogućava kontrolorima da uoče različite tipove grešaka i propusta - rekao je Ranđelović.

Inače, direktori škola, dodaje Ranđelović, nisu bili obavešteni o kontroli kvaliteta pregledanja, već su svega par sati pre preuzimanja testova dobili informaciju da će testovi biti preuzeti i kontrolisani.

Zavod je, dodaje Ranđelović, prekontrolisao testove u 14 niških škola.


Direktori škola: Ne znamo u čemu je problem

Uprkos tvrdnjama Ministarstva i Zavoda da mala matura u 6 niških škola nije polagana po pravilima, direktori ovih škola negiraju to i tvrde da ne znaju gde je zapravo problem.

Direktorka Osnovne škole "Ratko Vukićević" Divna Stevanović kaže da bi volela da od Ministarstva pored preporuke o njenoj smeni, da dobije i obrazloženje zbog čega oni smatraju da je došlo do porpusta u polaganju male mature.

Očekujem da će ministar da pošalje sa preporukom konkretne propuste. Što se tiče zapisnika, svi su uredni i tako dalje. Sve je bilo urađeno prema uputstvima. Nije bilo ničeg spornog ni kod rada učenika, niti nastavnika koji su ih kontrolisali - rekla je Stevanovićeva.

I direktor Osnovne škole "Čegar" Goran Dinić kaže da ne zna gde je došlo do propusta i da ga Ministarstvo o tome još nije obavestilo.

Kontrola je bila izvršena. Međutim, ne znam u čemu je problem. Ništa nismo dobili. Ja sam u novinama video preporuku iz Ministarstva - rekao je Dinić.

Dinić dodaje da očekuje zvanično obrazloženje Ministarstva i baš kao i Stevanovićeva, tvrdi da u njegovoj školi nije bilo propusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Љиља

    19:00 // 6. 9. 2017.

    Чујем да се директорка Светог Саве не јавља на телефон новинарима ЈВ. У њеном случају бар има много разлога за смену, па да та школа мало живне.

  • Doksa

    15:49 // 6. 9. 2017.

    Smenjuj sve odreda, veliki red botova i poslusnika je tu za zamenu. Ne samo direktore, skole moraju da se "ociste" od nastavnika i ucitelja stetocina a to se lako da uraditi kada se provere uspesi dece na polugodistima srednjih skola. Bio vukovac 8 godina a na polugodju I srednje 5 ili 6 jedinica.

  • I TAKOOOO ...

    13:57 // 6. 9. 2017.

    Nadajmo se da će se nove direktorke birati na KONKURSU a ne na KASTINGU

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: